Rabarbrasyltetøy
Ferskt rugbrød med søtt rabarbrasyltetøy med hint av vaniljesmak er en fin helgefrokost eller dessertskive til lunsjen.
Ingredienser
1 kg rabarbra
750 g sukker
1 vaniljestang
Saft fra ½ sitron
slik gjør du
Vis ingredienser
Slik gjør du
- Dag 1: Vask og skrell (trekk «skinnet» av) rabarbraen. Kutt i 3 cm store biter.
- Ha rabarbra i en stor tykkbunnet kjele og hell over sukkeret. Bland det lett sammen, dekk til med et kjøkkenhåndkle eller lokk og la stå til dagen etterpå på kjøkkenbenken. Rør gjerne av og til. Liker du syltetøyet mindre søtt kan sukkermengden reduseres til 600 g.
- Dag 2: Tilsett sitronsaft, frø og vaniljestang i kjelen og kok opp under omrøring. La syltetøyet koke i 45 minutter. Rør jevnlig, særlig mot slutten når blandingen tykner.
- Ha ferdigkokt rabarbrasyltetøy i varme, steriliserte glass med lufttette lokk. Bruk gjerne vid trakt når du heller over for å unngå søl. Sett straks på lokk, merk med innhold og dato.
- La syltetøyglassene stå på kjøkkenbenken natten over for å kjøles ned til romtemperatur. Oppbevares mørkt og kjølig.
- Server rabarbrasyltetøy på sammen med godt, grovt rugbrød med smør på. Det smaker også på vafler, pannekaker, scones og rundstykker.
PS! Her er en skikkelig god oppskrift på dansk rugbrød – smaker nydelig med rabarbrasyltetøy.
>> Se også vår oppskrift på stikkelsbærsyltetøy.