Hopp til hovedinnhold
matprat logo
Rabarbrasyltetøy

Rabarbrasyltetøy

Ingredienser

porsjoner

1 porsjon gir ca. 12 dl syltetøy.

  • 1 kg rabarbra
  • 1 kg sukker
  • saften av 1 stk. sitron eller appelsin
  • 0,5 ss revet frisk ingefær
  • 10 stk. hel kardemomme eller 2 ts malt kardemomme
Næringsinnhold

Oppskriften er automatisk næringsberegnet per porsjon. I tilfeller hvor vi har oppgitt én porsjon for eksempelvis en brøddeig eller en gjærdeig til som skal brukes til alt fra kringle til boller, så må du dele tallene på antall enheter som blir spist for å få næringsinnhold per brødskive, bolle eller kringlebit. Tallene er et anslag basert på offentlig tilgjengelig informasjon om næringsinnhold i ulike matvarer. Næringsinnholdet viser til ingrediensene i oppskriften, og er ikke beregnet ut fra ferdig rett.

Oppskriftsintroduksjon

kommentarer (8)
Tid
Over 60 min
Vanskelighetsgrad
Enkel

Hurra for rabarbra! Denne hardføre planten som kan vokse og trives langt mot nord og høyt til fjells og gi oss så mye godt! Plukk ung og spenstig rabarbra og kok dette deilige syltetøyet, krydret med ingefær og kardemomme.

Tid
Over 60 min
Vanskelighetsgrad
Enkel

Ingredienser

porsjoner

1 porsjon gir ca. 12 dl syltetøy.

  • 1 kg rabarbra
  • 1 kg sukker
  • saften av 1 stk. sitron eller appelsin
  • 0,5 ss revet frisk ingefær
  • 10 stk. hel kardemomme eller 2 ts malt kardemomme
Næringsinnhold

Oppskriften er automatisk næringsberegnet per porsjon. I tilfeller hvor vi har oppgitt én porsjon for eksempelvis en brøddeig eller en gjærdeig til som skal brukes til alt fra kringle til boller, så må du dele tallene på antall enheter som blir spist for å få næringsinnhold per brødskive, bolle eller kringlebit. Tallene er et anslag basert på offentlig tilgjengelig informasjon om næringsinnhold i ulike matvarer. Næringsinnholdet viser til ingrediensene i oppskriften, og er ikke beregnet ut fra ferdig rett.

Slik gjør du

trinn du kan merke av

Syltetøyet smaker nydelig på brødskive eller sammen med yoghurt og frokostblanding, men kan også brukes som kakefyll, på pavlova eller i pai.

Rabarbra inneholder oksalsyre, som kan gi magesmerter om du får i deg for mye. Meieriprodukter nøytraliserer oksalsyren. 

Ingefær og kardemomme kan byttes ut med for eksempel et par kanelstenger eller litt vanlijesukker. Eller bytt ut litt av rabarbraen med jordbær for et deilig blandingssyltetøy! Du kan også godt koke syltetøyet helt uten å tilsette krydder. 

Det er mest rødfarge i skallet, og det er de yngste stilkene som er rødest og best, og som det ikke er nødvendig å rense. 

Vurder oppskriften

Podcast-episode: Rabarbra, asparges og jordbær – sesong for de norske vårfavorittene

 

Kommentarer

  • Aleksander S

    Har prøvd denne to år på rad nå og ble meget positivt overrasket over hvor godt det var (muligens i overkant søtt), MEN første året ble syltetøyet nær knekk da det kjølnet - veldig vanskelig å få ut av glasset (måtte varme det opp litt, romtemperert gikk ikke). Året etter (i fjor) så prøvde jeg å ikke varme opp så mye, det fikk vel fosskoke litt året før, og da ble det en del bedre, men fortsatt i overkant "hardt". Jeg har ikke hatt dette problemet med andre syltetøy jeg har laget, så da må jeg nesten spørre - er det rett og slett at jeg har kokt det for lenge? Har jeg kokt det på for høy temperatur? Er det sukkermengden som er problemet? Eller har dere noen andre tips? Jeg MÅ lage dette i år igjen, men skulle gjerne ha hatt litt mer syltetøypreg over det :)

    • Marta Ravnsborg

      Hei, Aleksander! Det har jeg ikke opplevd før, og er usikker på hva som er grunnen til at det blir så hardt. Mulig det er for mye sukker i forhold til mengde rabarbra. Prøv å koke det opp igjen, og tilsett litt vann til konsistensen blir mykere. Hilsen Marta, Matprat

  • Lennart Aambø

    Dette blei Rabarbrasirup! Når barna som vanligvis liker alt som er søtt, synest at dette syltetøyet blei alt for søtt og klissete, då er det virkelig gale! Halver sukkermengda her, så er vi i nærheita av det normale!

    • Marta Ravnsborg

      Hei, Lennart! Det er ikke så uvanlig med 50/50 forhold av sukker og rabarbra for å lage syltetøy. Men, hvor søtt man liker det er smak og behag, og bør justeres etter hva syltetøyet skal brukes til. Hilsen Marta, Matprat

For å skrive en kommentar må du være logget inn.

Flere yummy ideer til deg!

Andre ting du kanskje synes er interessant

version:11.21.1.15209, server:MP-PRD-WEB13 18.08.2025 10:49:43 handleliste stengt