Hopp til hovedinnhold
matprat logo
Solskinnsboller

Solskinnsboller

Ingredienser

1  porsjoner

1 porsjon gir 24 solskinnsboller

Bolledeig:

  • 150 g smør
  • 1 kg hvetemel
  • 2 dl sukker
  • 2 ts malt kardemomme
  • 5 dl melk
  • 1 pk gjær
  • 1 stk. egg til pensling

Vaniljekrem:

  • 8 stk. eggeplomme
  • 1 dl sukker
  • 2 stk. vaniljestang eller 1,5 ts vaniljesukker
  • 8 dl melk
  • 2 ss maisenna

Fyll:

  • 100 g romtemperert smør
  • 2 dl brunt sukker
  • 1 ss malt kanel
Næringsinnhold

Oppskriften er automatisk næringsberegnet per porsjon. I tilfeller hvor vi har oppgitt én porsjon for eksempelvis en brøddeig eller en gjærdeig til som skal brukes til alt fra kringle til boller, så må du dele tallene på antall enheter som blir spist for å få næringsinnhold per brødskive, bolle eller kringlebit. Tallene er et anslag basert på offentlig tilgjengelig informasjon om næringsinnhold i ulike matvarer. Næringsinnholdet viser til ingrediensene i oppskriften, og er ikke beregnet ut fra ferdig rett.

Oppskriftsintroduksjon

kommentarer (8)
Tid
Over 60 min
Vanskelighetsgrad
Enkel

Solskinnsboller er gjærbakst som passer til alle anledninger. Bollene har en aromatisk smak av kanel og vaniljekrem. 

Tid
Over 60 min
Vanskelighetsgrad
Enkel

Ingredienser

1  porsjoner

1 porsjon gir 24 solskinnsboller

Bolledeig:

  • 150 g smør
  • 1 kg hvetemel
  • 2 dl sukker
  • 2 ts malt kardemomme
  • 5 dl melk
  • 1 pk gjær
  • 1 stk. egg til pensling

Vaniljekrem:

  • 8 stk. eggeplomme
  • 1 dl sukker
  • 2 stk. vaniljestang eller 1,5 ts vaniljesukker
  • 8 dl melk
  • 2 ss maisenna

Fyll:

  • 100 g romtemperert smør
  • 2 dl brunt sukker
  • 1 ss malt kanel
Næringsinnhold

Oppskriften er automatisk næringsberegnet per porsjon. I tilfeller hvor vi har oppgitt én porsjon for eksempelvis en brøddeig eller en gjærdeig til som skal brukes til alt fra kringle til boller, så må du dele tallene på antall enheter som blir spist for å få næringsinnhold per brødskive, bolle eller kringlebit. Tallene er et anslag basert på offentlig tilgjengelig informasjon om næringsinnhold i ulike matvarer. Næringsinnholdet viser til ingrediensene i oppskriften, og er ikke beregnet ut fra ferdig rett.

Slik gjør du

Før du starter med gjærdeigen er det lurt å lage vaniljekremen (eggekremen), så den blir helt avkjølt før den skal brukes. Kremen kan også lages kvelden før (eller kjøpes ferdig).

trinn du kan merke av
Vaniljekrem til kaker trinnbilder
Vaniljekrem til kaker trinnbilder
tangzhong lussekatter trinnbilder
Hveteboller gjærbakst trinnbilder

Når deigen eltes i kjøkkenmaskin, vil temperaturen stige gradvis. Tidligere var det anbefalt å lunke væsken til 37 °C, men ved tilstrekkelig elting i maskin kan temperaturen stige for mye og gjærcellene kan dø. Elter du for hånd, eller ikke har mulighet til å elte lenge nok, vil ikke temperaturen stige så mye. Da kan væsken med fordel lunkes til 37 °C for raskere heving.

Hveteboller gjærbakst trinnbilder
Hveteboller gjærbakst trinnbilder
kanelknuter trinnbilder

Elsker du å bake? Hva med å prøve oppskriften vår på superdigge kanelknuter eller skolebrød

Solskinnsboller

Vurder oppskriften

 

Kommentarer

  • Yvette Romejon Løvig

    De bollene her kosta meg en ny kjøkkenmaskin. Det må være noe galt med mengdeforholdet her med mel og melk. Ved første blanding tok kjøkkenmaskinen nesten fyr og begynte å ryke, så dro ned å kjøpte meg en splitter ny Kenwood. Starta på nytt, for tenkte kanskje jeg har målt opp feil, så ble deigen jaggu for hard for den maskinen og. Så den stoppa, begynte heldigvis ikke å ryke for den har varmebeskyttende funksjon, så maskinen stoppa.

    • Cecilie Maske

      Hei, Yvette! Takk for din tilbakemelding! Vi har sett på oppskriften, og justert melkemengden litt. Vi har også endret framgangsmåten noe, for å få inn at det kan være lurt å vente med å tilsette alt hvetemelet. Mengden mel kan ofte variere avhengig av fuktigheten i melet. Det er også viktig å la deigen elte lenge nok, slik at melet får tid til å svelle og utvikle seg. Da vil deigen bli smidigere. Lykke til med nytt forsøk! Hilsen Cecilie, Matprat

  • Edgar Nesse

    De blir hele tiden rå under kremen. Lagd to ganger nå og har tatt det ene brettet inni i 15 minutter, ganske brune oppå, men under kremen er de rå. Utenom det er de gode

    • Marta Ravnsborg

      Hei, Edgar! Det er viktig å lage en god nok grop i midten av bollen før du har i krem, sånn at det blir mindre deig under kremen. Det vil nok uansett være fuktigere under kremen, men rå skal de ikke være. Hilsen Marta, Matprat

For å skrive en kommentar må du være logget inn.

Flere yummy ideer til deg!

Andre ting du kanskje synes er interessant

version:11.21.1.17300, server:MP-PRD-WEB12 04.12.2025 12:51:19 handleliste stengt