Hopp til hovedinnhold
matprat logo

Fint surdeigsbrød

Ingredienser

1  porsjoner

1 porsjon gir 1 stort brød.

  • 350 g vann (70 % hydrasjon), 375 g (75 % hydrasjon) eller 400 g (80 % hydrasjon)
  • ca. 100 g aktiv surdeigsstarter (20 %)
  • ca. 400 g sterkt hvetemel med høyt proteininnhold
  • 100 g fullkornshvetemel , eventuelt en blanding av emmer, sammalt rug eller litt havregryn
  • 10 g salt (ca. 10 %)
Næringsinnhold

Oppskriften er automatisk næringsberegnet per porsjon. I tilfeller hvor vi har oppgitt én porsjon for eksempelvis en brøddeig eller en gjærdeig til som skal brukes til alt fra kringle til boller, så må du dele tallene på antall enheter som blir spist for å få næringsinnhold per brødskive, bolle eller kringlebit. Tallene er et anslag basert på offentlig tilgjengelig informasjon om næringsinnhold i ulike matvarer. Næringsinnholdet viser til ingrediensene i oppskriften, og er ikke beregnet ut fra ferdig rett.

Oppskriftsintroduksjon

kommentarer (32)
Tid
Over 60 min
Vanskelighetsgrad
Avansert

Et fint surdeigsbrød - med sprø skorpe og den nydeligste smaken du kan tenke deg! Brødet det er eltefritt, men fordi det står i autolyse og vi bruker "strekk og brett" -  metoden, oppnår du allikevel et luftig og deilig brød. For å bake surdeigsbrød trenger du en surdeigsstarter, og den skal i tillegg lages til en aktiv starter

Tid
Over 60 min
Vanskelighetsgrad
Avansert

Ingredienser

1  porsjoner

1 porsjon gir 1 stort brød.

  • 350 g vann (70 % hydrasjon), 375 g (75 % hydrasjon) eller 400 g (80 % hydrasjon)
  • ca. 100 g aktiv surdeigsstarter (20 %)
  • ca. 400 g sterkt hvetemel med høyt proteininnhold
  • 100 g fullkornshvetemel , eventuelt en blanding av emmer, sammalt rug eller litt havregryn
  • 10 g salt (ca. 10 %)
Næringsinnhold

Oppskriften er automatisk næringsberegnet per porsjon. I tilfeller hvor vi har oppgitt én porsjon for eksempelvis en brøddeig eller en gjærdeig til som skal brukes til alt fra kringle til boller, så må du dele tallene på antall enheter som blir spist for å få næringsinnhold per brødskive, bolle eller kringlebit. Tallene er et anslag basert på offentlig tilgjengelig informasjon om næringsinnhold i ulike matvarer. Næringsinnholdet viser til ingrediensene i oppskriften, og er ikke beregnet ut fra ferdig rett.

Slik gjør du

Ingredienser til surdeigsbrød

Du trenger egentlig bare 4 ingredienser for å lage et surdeigsbrød, men om du ønsker kan du også bytte ut noe av det fine melet med litt grovt, eller tilsette havregryn, nøtter eller frø i deigen. 

Før du kan sette selve brøddeigen, må du blande starteren din til en aktiv starter. I denne oppskriften trenger du ca. 100 g aktiv starter, og dersom du lager en 1:1:1 blanding, bør du blande ca.40 g starter, 40 g vann og 40 g mel.  

Det er viktig at starteren kommer skikkelig i gang før du bruker den i brøddeigen. Du bør lage den aktive starteren minst 4-6 timer før du skal sette deigen. Hvor lang tid det tar, avhenger litt av kvalitet på surdeigen din og temperatur, men når den er ca. dobbel størrelse, bobler og er tykk og fin, kan du starte bakingen.

Er du usikker og vil ta en ekstra sjekk - kan du gjøre "flytetesten".

trinn du kan merke av
Aktiv surdeigsstarter som flyter
Knipe inn salt i surdeig
Strekk og brett av surdeig
Strekk og brett av surdeig
Snitting av surdeigsbrød

Stekt surdeigsbrød delt

Vurder oppskriften

Podcast-episode: Hva ville vært ditt siste måltid?

Podcast-episode: Hvordan gjør du surdeigstarteren aktiv?

Podcast-episode: Hvordan bake et perfekt surdeigsbrød?

 

Kommentarer

  • Aksel Andresen

    Hei🙂 kan jeg heve brøddeigen i en vanlig kjøkkenbolle med klut nedi? Må jeg evt hive mel oppå kluten jeg da legger nedi bollen?

    • Marta Ravnsborg

      Hei! Det er lurt å drysse litt mel over kluten ja, så den slipper lett. Hilsen Marta, Matprat

  • Ole Feiring

    Hei, Kan man steke dette brødet i en gryte? Ser en del surdeigbrødoppskrifter vil steke i gryte først med lokk så uten. Må man da justere steketiden? Mvh Ole

    • Marta Ravnsborg

      Hei, Ole! Gryte er helt supert for steking av surdeigsbrød. Sett en støpejernsgryte i ovnen på 250 °C og la den varme seg i 30 minutter. Legg den formede deigen i en varm gryte, og stek med lokk på 230 °C i 30 minutter, fjern deretter lokket og stek i ytterligere 20 minutter. Hilsen Marta, Matprat

For å skrive en kommentar må du være logget inn.

Flere yummy ideer til deg!

Andre ting du kanskje synes er interessant

version:11.21.1.13651, server:MP-PRD-WEB15 05.04.2025 13:56:08 handleliste stengt