Surdeigsbrød med havre
Ingredienser
Surdeig:
Deig:
Å bake med surdeig krever tid og tålmodighet, men har du først kommet i gang med surdeigsbakingen gir det både god mestringsfølelse og gode måltidsopplevelser.
Slik gjør du
- Start med å lage bakeklar surdeig ved å blande surdeigstarter, sammalt mel og vann i en bakebolle. La den stå på kjøkkenbenken i cirka 8 timer.
- Tilsett hvetemel, havregryn og vann i bakebollen med surdeig, og elt i en kjøkkenmaskin til deigen har samlet seg. La deigen hvile i bakebollen i 20 – 30 minutter.
- Tilsett salt og elt deigen på lav hastighet i 10 minutter. Øk så farten og elt videre til deigen slipper bollen, i 2 til 5 minutter.
-
Dekk bakebollen med et klede eller et lokk. La deigen heve i cirka tre timer. En gang i timen trekker du i deigen og folder den delen du trekker i over resten av deigen. Bruk gjerne en bakeskrape.
-
Ta deigen ut på et lett melet bakebord og trekk og fold deigen over seg selv fire ganger. La deigen hvile 20 – 30 minutter på bakebordet.
-
Form deigen til et avlangt brød. Pensle det med vann og dryss over havregryn. Legg brødet med «sømsiden» opp i en melet hevekurv.
- Dekk hevekurven med et klede og sett den kaldt (gjerne i kjøleskapet). La deigen heve til neste dag, eller minst 10 timer. Deigen skal ha hevet seg ganske tydelig på denne tiden.
- Sett inn en bakestein på en rist eller en stekeplate på nest nederste rille, og en langpanne på nederste rille i stekeovnen, og sett den på 250 °C.
- Når ovnen er varm tar du hevekurven ut av kjøleskapet og hvelver brødet over på en plate eller fjel med bakepapir. Bruk en kniv og lag et langt snitt på langs av brødet.
- Overfør brødet med bakepapir over på den varme bakesteinen eller stekeplaten og senk temperaturen til 240 °C. Hell 1-2 dl varmt vann i langpannen under brødet og lukk døren fort slik at dampen holder seg inne i ovnen.
- Etter 10 minutter slipper du dampen ut av stekeovnen og senker temperaturen til 220 °C. Stek surdeigsbrødet i ytterligere 20 minutter til det er ferdig stekt. Legg et bakepapir over brødet underveis om du synes det blir for mye stekt.
- Avkjøl surdeigsbrødet på rist.
>> Glad i havre? Da anbefaler vi også grovt havrebrød, som bakes med gjær. Gir deilig smak av havre og holder seg ferskt lenge.