Hopp til hovedinnhold
matprat logo

Fin surdeigsstarter

Ingredienser

1  porsjoner

Dag 1:

  • 50 g økologisk hvetemel
  • 50 g vann

Dag 2:

  • 50 g økologisk hvetemel
  • 50 g vann

Dag 3:

  • 50 g økologisk hvetemel
  • 50 g vann

Dag 4:

  • 50 g økologisk hvetemel
  • 50 g vann

Dag 5:

  • 50 g økologisk hvetemel
  • 50 g vann

Dag 6:

  • 50 g økologisk hvetemel
  • 50 g vann

Dag 7:

  • 50 g økologisk hvetemel
  • 50 g vann

Dag 8:

  • 50 g hvetemel
  • 50 g vann
Næringsinnhold

Oppskriften er automatisk næringsberegnet per porsjon. I tilfeller hvor vi har oppgitt én porsjon for eksempelvis en brøddeig eller en gjærdeig til som skal brukes til alt fra kringle til boller, så må du dele tallene på antall enheter som blir spist for å få næringsinnhold per brødskive, bolle eller kringlebit. Tallene er et anslag basert på offentlig tilgjengelig informasjon om næringsinnhold i ulike matvarer. Næringsinnholdet viser til ingrediensene i oppskriften, og er ikke beregnet ut fra ferdig rett.

Oppskriftsintroduksjon

kommentarer (63)
Tid
Over 60 min
Vanskelighetsgrad
Middels

Har du lyst til å begynne å bake med surdeig? Da trenger du en surdeigsstarter! Den er enkel å lage, men du må allikevel sette av noen minutter i 8-10 dager fremover. Og, det fine er at din nye, sure lille venn kan bo hos deg i mange år, og gi deg masse deilige surdeigsbrød.

Tid
Over 60 min
Vanskelighetsgrad
Middels

Ingredienser

1  porsjoner

Dag 1:

  • 50 g økologisk hvetemel
  • 50 g vann

Dag 2:

  • 50 g økologisk hvetemel
  • 50 g vann

Dag 3:

  • 50 g økologisk hvetemel
  • 50 g vann

Dag 4:

  • 50 g økologisk hvetemel
  • 50 g vann

Dag 5:

  • 50 g økologisk hvetemel
  • 50 g vann

Dag 6:

  • 50 g økologisk hvetemel
  • 50 g vann

Dag 7:

  • 50 g økologisk hvetemel
  • 50 g vann

Dag 8:

  • 50 g hvetemel
  • 50 g vann
Næringsinnhold

Oppskriften er automatisk næringsberegnet per porsjon. I tilfeller hvor vi har oppgitt én porsjon for eksempelvis en brøddeig eller en gjærdeig til som skal brukes til alt fra kringle til boller, så må du dele tallene på antall enheter som blir spist for å få næringsinnhold per brødskive, bolle eller kringlebit. Tallene er et anslag basert på offentlig tilgjengelig informasjon om næringsinnhold i ulike matvarer. Næringsinnholdet viser til ingrediensene i oppskriften, og er ikke beregnet ut fra ferdig rett.

Slik gjør du

Utstyr til fin surdeigsstarter

Når du skal lage deg en surdeigsstarter er det i tillegg til økologisk mel og vann lurt å ha en kjøkkenvekt, en slikkepott og et stort glass (gjerne med et løst lokk). 

trinn du kan merke av

Starteren kan du oppbevare i kjøleskap, eller på benken. Oppbevarer du i kjøleskap bør du mate den ca. 1 gang per uke. Har du den på benken kan det være lurt å mate ca. 1 gang om dagen.

Skal du bake med den må du lage en aktiv starter. 

Aktiv surdeigsstarter ferdig

Vurder oppskriften

Podcast-episode: Surdeigsstarter: Slik gir du den liv, og holder den i live

Podcast-episode: Hvordan gjør du surdeigstarteren aktiv?

Podcast-episode: Kimchi og fermentering for nybegynnere

 

Kommentarer

  • Eline

    Hei, jeg startet på min surdeigstarter for noen uker siden, men har ikke brukt den til brød enda og lurer på om den er bare til å kaste. De første dagene skilte den seg litt over natten, nå Mater jeg den en gang i uken og den står i kjøleskapet men den skiller seg sånn at det er rundt et 1 cm høyt vannlag på toppen og det er noen bobler oppå. Noen feil jeg kan hå gjort er: Satt den i kjøleskapet den første dagen, i oppskriften sto det ingenting om at man skulle ta ut en tredjedel av starteren da man var ferdig med de 9 første dagene (husker ikke helt men jeg tror det var det det sto i en kommentar jeg så her. ) så jeg gjorde ikke det den første gangen jeg satt in starteren i kjøleskapet. Etter en uke av at den var inne i kjøleskapet luktet den litt neglakksfjerner, og det var da jeg så kommentaren om at man skulle ta ut en tredjedel av starteren, men jeg så også en kommentar om at hvis den luktet aceton skulle man halvere starteren og mate den dobbelt så mye som vanlig. Så jeg halverte den og matet den dobbelt Nå lukter den litt aceton og litt surt. Håper den fortsatt er god 😊

  • Anja

    Jeg ser at det er et råd om å tilsette mer mel når surdeigen er flytende. Da mener dere altså å ikke tilsette 50/50 mel og vann, men heller litt mer mel enn vann, sant? Starteren bobler, men ikke veldig mye. Den flyter ved flytetest, men løser seg på en måte opp i vannet (flyter liksom ut) ganske fort. Og når jeg baker med den hever baksten lite til ingenting. Er den for flytende, og skal jeg tilsette en større del mel, eller er det andre ting jeg burde gjøre?

    • Marta Ravnsborg

      Hei, Anja! Når man sier at man bør tilsette mer mel hvis surdeigsstarteren er for flytende, så mener man at man skal øke andelen mel i forhold til vann — altså ikke holde seg til 1:1-forhold (f.eks. 50g mel og 50g vann), men heller bruke for eksempel 60g mel og 40g vann, eller til og med 70/30, avhengig av hvor flytende starteren er. For å få fart på sakene igjen kan du mate oftere, passe på at den ikke står for kaldt og evt. prøve deg fram med grovere mel. Hilsen Marta, Matprat

For å skrive en kommentar må du være logget inn.

Flere yummy ideer til deg!

Andre ting du kanskje synes er interessant

version:11.21.1.15472, server:MP-PRD-WEB11 26.08.2025 21:40:11 handleliste stengt