Veganske lussekatter
Veganske lussekatter er deilige, lysende gule hveteboller uten melk og egg, som spises på Luciadagen 13. desember.
Ingredienser
Bolledeig:
500 g hvetemel
100 g sukker
½ g safran eller safranlake
3 dl havremelk
1 pk gjær
75 g kokossmør eller annet plantebasert smør
Safranlake:
½ dl vann
25 g sukker
½ g safran
slik gjør du
Vis ingredienser
Slik gjør du
- Ha mel, sukker, havredrikk og safran eller safranlake i en bakebolle. Smuldre i gjæren. Elt deigen godt for hånd eller på lav hastighet i kjøkkenmaskin i 5-8 minutter.
Gjør som bakerne og lag safranlake dagen før du skal bake – da kommer krydderets fine farge og gode smak ekstra godt frem. Slik gjør du det: kok sukkerlake av vann og sukker. Tilsett safran, dekk til og la safranen trekke minst 3 timer eller aller helst til dagen etter.
- Tilsett kokossmøret når deigen er nesten ferdig, og elt til du har en fin og jevn deig.
- Dekk bollen med plast og la deigen heve til dobbelt størrelse i ca. 40 minutter.
- Ha deigen ut på et lett melet bakebord. Trill tynne pølser, form pølsene til lussekatter og pynt med rosiner.
- Legg lussekattene på en stekeplate kledd med bakepapir.
- Dekk bollene med et klede, og la dem etterheve til dobbelt størrelse i ca. 20-30 minutter.
- Stek de veganske lussekattene midt i ovnen ved 225 °C i ca. 10 minutter. Avkjøl på rist.
>> Klikk her for å lese om hvorfor vi spiser lussekatter på Luciadagen.