Hopp til hovedinnhold
matprat logo

Kvæfjordkake (Verdens beste)

Ingredienser

16  porsjoner

Vaniljekrem:

  • 6 dl melk
  • 8 stk. eggeplomme
  • 1 dl sukker
  • 2 ss maisenna
  • 1 stk. vaniljestang
  • 5 stk. gelatinplater

Kakebunn:

  • 100 g smør
  • 120 g sukker
  • 4 stk. eggeplomme
  • 3 ss melk
  • 150 g hvetemel
  • 1 ts bakepulver
  • 1 ts vaniljesukker

Marengs:

  • 4 stk. eggehvite
  • 200 g sukker
  • 50 g mandelflak
  • 2 dl kremfløte
Næringsinnhold

Oppskriften er automatisk næringsberegnet per porsjon. I tilfeller hvor vi har oppgitt én porsjon for eksempelvis en brøddeig eller en gjærdeig til som skal brukes til alt fra kringle til boller, så må du dele tallene på antall enheter som blir spist for å få næringsinnhold per brødskive, bolle eller kringlebit. Tallene er et anslag basert på offentlig tilgjengelig informasjon om næringsinnhold i ulike matvarer. Næringsinnholdet viser til ingrediensene i oppskriften, og er ikke beregnet ut fra ferdig rett.

Oppskriftsintroduksjon

kommentarer (46)
Tid
Over 60 min
Vanskelighetsgrad
Middels

Saftig kakebunn, sprø marengs og silkemyk vaniljekrem! Kvæfjordkake er norges nasjonalkake, en typisk 17. mai-kake, og går også under navnet Verdens beste. Det skulle vel si alt? 

Tid
Over 60 min
Vanskelighetsgrad
Middels

Ingredienser

16  porsjoner

Vaniljekrem:

  • 6 dl melk
  • 8 stk. eggeplomme
  • 1 dl sukker
  • 2 ss maisenna
  • 1 stk. vaniljestang
  • 5 stk. gelatinplater

Kakebunn:

  • 100 g smør
  • 120 g sukker
  • 4 stk. eggeplomme
  • 3 ss melk
  • 150 g hvetemel
  • 1 ts bakepulver
  • 1 ts vaniljesukker

Marengs:

  • 4 stk. eggehvite
  • 200 g sukker
  • 50 g mandelflak
  • 2 dl kremfløte
Næringsinnhold

Oppskriften er automatisk næringsberegnet per porsjon. I tilfeller hvor vi har oppgitt én porsjon for eksempelvis en brøddeig eller en gjærdeig til som skal brukes til alt fra kringle til boller, så må du dele tallene på antall enheter som blir spist for å få næringsinnhold per brødskive, bolle eller kringlebit. Tallene er et anslag basert på offentlig tilgjengelig informasjon om næringsinnhold i ulike matvarer. Næringsinnholdet viser til ingrediensene i oppskriften, og er ikke beregnet ut fra ferdig rett.

Slik gjør du

trinn du kan merke av
Vaniljekrem til kaker trinnbilder
Vaniljekrem til kaker trinnbilder

Trekk kjelen til side hvis det tykner raskere enn du rekker å røre jevnt, ellers kan kremen sprekke (skille seg). Sett kjelen tilbake på platen for å tykne videre til passe konsistens.

Kvæfjordkake trinnbilder
Kvæfjordkake trinnbilder

Kremen kan gjerne smaksettes med rom.

Kvæfjordkake trinnbilder

Kaken holder seg godt i kjøleskapet og smaker like godt flere dager i etterkant (hvis det blir noe igjen, da!). 

Lyst på en lekker vri på klassiker´n? Bruk en utstikkerform og stikk ut små sirker av bunnen. Fyll med en god klatt krem, topp med deilige bær, litt melis … så har du verdens beste porsjonskaker!

Kvæfjordkake porsjonskaker

Vurder oppskriften

 

Kommentarer

  • Marie Standal

    Hva er riktig, skal kaken stekes på nederste rille i ovnen eller i midten? Ser det står forskjell på kommentaren og i oppskriften :)

    • Marta Ravnsborg

      Hei, Marie! Det er nederst i ovnen, som det står i fremgangsmåten og i videoen 😊Kommentaren lenger nede er gammel og stemmer ikke. Jeg sletter den, for å unngå forvirring! Hilsen Marta, Matprat

  • Anette Munthe

    Hei. Jeg har laget kaken, og den ble veldig god, men har et spørsmål i forhold til vaniljekremen: Jeg trodde maizena trengte et oppkok for å unngå bismak. Stemmer ikke det? Jeg hadde ikke maizena og brukte potetmel i stedet. Det fungerte fint det, men bruker gjerne maizena neste gang. Uvsnt framgangsmåte med gelatinen også, men det gikk fint. Jeg siler uansett alltid vaniljekrem før avkjøling. Takk for oppskrift - og, svar. 🙂

    • Marta Ravnsborg

      Hei, Anette! Det blir ingen bismak om du varmer opp vaniljekremen slik det står i fremgangsmåten. Lurt å sile vaniljekremen ja, så slipper du eventuelle klumper :-) Takk for tilbakemelding! Hilsen Marta, Matprat

For å skrive en kommentar må du være logget inn.

Flere yummy ideer til deg!

Andre ting du kanskje synes er interessant

version:11.21.1.15427, server:MP-PRD-WEB11 23.08.2025 16:58:57 handleliste stengt