Vi bruker cookies (informasjonskapsler) på brodogkorn.no til analyseformål, tilpasning av innhold, annonser og for å videreutvikle våre tjenester. Ved å bruke nettstedet samtykker du til dette.
Les mer
Hvor lang tid tar det? 3 timer
Hvor vanskelig er det? vanskelig
Hvor mye bakst blir dette? ca 20 wienerbrød
Hvor lang tid tar det? 3 timer
Hvor vanskelig er det? vanskelig
Hvor mye bakst blir dette? ca 20 wienerbrød

Wienerbrød

Har du først fått et kjærlighetsforhold til skikkelige wienerbrød er det ingen vei tilbake. Og om de i tillegg er hjemmelaget...
Skriv ut
slik gjør du
Vis ingredienser

Wienerdeig er litt komplisert å få til. Det du ønsker er det fine lagene med smørdeigen. I denne oppskriften vil du få 27 lag.

Trikset for å lykkes er å starte med kalde ingredienser. Legg gjerne melet og eggene i kjøleskapet dagen før du skal bake. Husk å legge deigen på et stekebrett inn i kjøleskapet før hver kjevling.

Husk å ha alle ingrediensene klare før du skal i gang med bakingen. Pass på at du har ryddet plass i kjøleskapet til å kunne legge inn et stekebrett.

Du kan fint lage deigen dagen før du skal bake dem ut. Oppbevar deigen innpakket etter siste bretting. Da vil du etter en times tid ha nystekte herlige wienerbrød.

Slik gjør du

  • Smuldre gjær i bakebollen til kjøkkenmaskinen og tilsett det kalde vannet, de kalde eggene, sukker, salt og det kalde melet.
  • Elt deigen på lav hastighet og i ganske kort tid, til den er akkurat samlet sammen som en deig, ikke lenger. 
  • Ha deigen over på et melet bakebord. Kjevle deigen ut i en firkant på cirka 50 x 50 cm. Legg deigfirkanten på et stekebrett og sett stekebrettet i kjøleskapet.
  • Pakk det kalde smøret løst inn i bakepapir, og bruk en kjevle til å banke det smidig. Det tar litt tid. Bank og kjevle til du får et mykt og smidig smør som lett lar seg forme.
  • Form smøret flatt og jevnt ut i en firkant på ca 15 x 15 cm.
  • Ta den kalde deigen ut av kjøleskapet.
  • Legg smørfirkanten på midten av deigfirkanten, og bank smøret lett fast til deigen. Fold deigen stramt rundt smøret slik at smørfirkanten er dekket av deig. Bank godt på deigen slik at smøret presses ut i kantene.
  • Første kjevling: Dryss godt med mel på både topp og bunn og kjevle deigen ut til et rektangel på cirka 30 x 60 cm. Børst av ekstra mel fra deigen. Så folder du en tredjedel av rektangelet fra kortsiden over tredjedelen i midten, og det samme fra andre siden slik at deigen nå er brettet i tre lag. Legg deigen i kjøleskapet i 15 minutter. 
  • Andre kjevling: Ha litt mel over og under deigen. Kjevle den bretta og kalde deigen ut til en ny rektangel ca. 30 x 60 cm. Børst igjen deigen fri for mel og brett deigen en tredjedel inn over seg selv på samme måte som sist. Og brett så den siste tredjedel over til den andre siden, så deigen igjen er brettet i tre lag. Legg deigen i kjøleskapet i 15 minutter til neste kjevling. 

  • Tredje kjevling: Gjenta kjevle- og bretteprosessen. Nå skal deigen igjen være brettet tre lag. Deigen har nå 27 lag!

  • Legg den ferdige wienerdeigen i kjøleskapet til den skal kjevles til wienerbrød. 

    Det er veldig viktig at deigen er kald når du skal jobbe med den. 

     

  • Lag makronmasse etter anvisning på pakken. Ha makronmasse og vaniljekrem i hver sin sprøytepose.
  • Dryss mel på et bakebord. Kjevle deigen ut til ca 4 mm tykkelse, eller et rektangel som måler 40 cm i bredde og 50 cm i lengde. Skjær firkanter av deigen, 10 x 10 cm, da får du 20 firkanter.

  • Fordel makronmassen på hver firkant. Det skal være en liten klatt makronmasse på midten av deigfirkantene. Fold deretter hvert hjørne av firkanten inn mot midten av hver firkant, slik at den er brettet som en konvolutt.

  • Legg wienerbrødene med god avstand på et stekebrett med bakepapir. 

  • Rør egget med vann og salt, og pensle alle wienerbrødene jevnt med eggeblandingen.

  • Lag en liten fordypning med tommelen på midten av hvert wienerbrød, slik at det blir plass til vaniljekremen. Sprøyt ut vaniljekrem i passende kremkuler på hvert wienerbrød slik at kremen fyller fordypningen. 

  • La wienerbrødene heve på et lunt sted i cirka en time. 

  • Forvarm stekeovnen til 190 °C. Stek wienerbrødene til de er lett gylne, cirka 20 minutter. Sjekk at de er ferdig stekt i bunnen.

  • La dem avkjøles på rist.

  • Glasur: Bland melis og litt vann sammen, og rør det til en passe tykk glasur. Ha melisglasuren på wienerbrødene. Wienerbrød er best nybakte. 

>> Når du først mestrer wienerdeigen, kan du også prøve andre lignende bakverk. Hva med for eksempel noen hjemmebakte croissanter

Finn mer om samme tema:

3 / 5
117 stemmer