Dersom man av ulike grunner ikke tåler gluten, må man holde seg unna kornslag som hvete, bygg og rug. Havre er naturlig glutenfritt.
Ved baking er det glutennettverket som skaper den luftige baksten. Når deigen hever skaper glutenet små bobler som holder gass og vanndamp inni deigen. Det fungerer også som «lim» i deigen og gjør den enklere å jobbe med.
Når man baker uten gluten, må man bruke litt alternative metoder for å få baksten til å bli saftig og luftig. Her er våre fem beste bakeråd for glutenfri bakst.
1. Finn deg noen gode glutenfrie oppskrifter
Når du starter med glutenfri baking, kan det være nyttig å følge oppskrifter utviklet spesifikt for glutenfritt mel. Disse oppskriftene har vanligvis blitt testet og tilpasset for å gi gode resultater. Du kan deretter begynne å eksperimentere og tilpasse oppskriftene etter dine egne preferanser. Nederst på siden finner du en mengde utprøvde oppskrifter som er fine for de som ikke har bakt mye med gluten tidligere.
2. Eksperimenter med væskemengden
Dersom du følger en vanlig oppskrift, og bytter ut melet med en glutenfri variant, må du være forberedt på at du også må justere væskemengden. Glutenfrie melvarianter har nemlig en tendens til å absorbere mer væske enn vanlig hvetemel. Å eksperimentere og tilpasse mengden væske etter behov er viktig for å oppnå et godt resultat.
3. Tilsett noen ekstra ingredienser
Glutenfrie bakverk blir ofte tørre raskere enn vanlig bakst. For å unngå dette kan du tilsette ingredienser som gir ekstra smak og fuktighet til bakverket ditt. Dette kan for eksempel være frukt og grønnsaker som revet gulrot, most banan eller eplemos. Egg, revet ost, melk, syrnet melk, yoghurt, kesam eller tilsvarende kan også hjelpe til med at baksten blir seigere, saftigere og henger bedre sammen.
4. Vær forberedt på kliss
Glutenfrie deiger er gjerne mer klissete, og trenger en god kjøkkenmaskin til eltingen. Når du baker småbakst, kan det være lurt å bruke en isskje til å sette rundstykker eller boller på et stekebrett. Dypp isskjeen i lunkent vann mellom hvert rundstykke for å unngå at deigen henger seg fast.
5. Bruk forskjellige meltyper
Glutenfrie bakverk kan ha en bedre tekstur og smak når du bruker en kombinasjon av forskjellige glutenfrie meltyper. Dette kan inkludere rismel, bokhvetemel, maisstivelse, mandelmel eller tapiokastivelse. Å blande ulike meltyper kan bidra til å balansere smaken, forbedre strukturen og gi bedre resultater.
>> Les også: Glutensensitivitet – fakta, hype eller noe midt i mellom?