Grøt er et av de mest tradisjonsrike måltidene vi har i Norge. Selv før vi begynte å bake brød, spiste vi grøt og velling. Frem til 1900-tallet spiste nordmenn grøt hver dag, gjerne også flere gange rom dagen. Grøten var da hovedsakelig laget på bygg eller havre, kornsortene som trives best i norske vekstvilkår. Hvete og risgryn var kornsortene som tilhørte festgrøten.
>> Les også: 7 gode grunner til å spise mer grøt
Grøten har holdt stand i det norske kostholdet. Særlig har havregrøten beholdt sin popularitet som frokostmåltid. Grøten har til og med sin egen merkedag – 23. oktober hvert år feires den norske grøtdagen.
Grøt med havre
En av grunnene til at havregrøten er særlig populær som frokost, er variasjonsmulighetene den tilbyr. I sin enkleste form trenger man bare vann og havregryn – men havregrøt kan tilsettes mange ingredienser som gjør den mer spennende på smak.
Frukt og bær er ingredienser som gjerne brukes i havregrøt. Havregrøt med eple og kanel er en klassisk kombinasjon, men også annen frukt kan med fordel brukes. Har du for eksempel prøvd havregrøt med plommer eller havregrøt med pære og ingefær?
Det vanligste er å koke havregrøt på flatvalsede havregryn, men de siste årene har også havregrøt på knivkuttet havre – også kalt steel cut havre – fått en oppsving i popularitet. Havregrøt på knivkuttet havre har en tekstur med mer tyggemotstand enn de andre variantene.
Grøt med bygg
Der havregrøt er en typisk frokostgrøt, er byggrynsgrøt særlig godt egnet til middagsmat. Bygg er kortreist, miljøvennlig mat som i tillegg er bra for kroppen. Derfor er byggryn en råvare vi gjerne kan spise mer av.
En enkel måte å få det til på, er å bruke mer byggryn som råvare i middagslagingen – for eksempel som grøt. En god oppskrift å begynne med, er bakt byggrynsgrøt med gulrot. Vi anbefaler også denne asiatiske byggrynsgrøten med kokosmelk – en eksotisk vri på en gammel norsk klassiker.
Til frokost og kveldsmat passer det også godt med byggrynsgrøt, for eksempel denne klassiske byggrynsgrøten med honning og nøtter eller en herlig byggrynsgrøt med krunsj.
Kald grøt – kjøleskapsgrøt
Kjøleskapsgrøt er en rett som har blitt enormt populær de siste årene. Og det er jo ikke så rart – kjøleskapsgrøt er et sunt, raskt og billig måltid der man kan variere i det uendelige med ingrediensene.
Blant våre oppskrifter finner du kjøleskapsgrøt med cottage cheese, kjøleskapsgrøt med honning og aprikoser og kjøleskapsgrøt med eple og tranebær.
Sjekk gjerne også ut vår samleside om kjøleskapsgrøt med flere oppskrifter til inspirasjon.