Kanelboller er velduftende og søt gjærbakst som passer perfekt til kaffen eller som turmat. Smaken av kanel, smør og sukker har gjort bakverket til en favoritt i norske hjem. Kanelboller finnes i mange varianter, som gjør det mulig å servere den gode smaken i forskjellige former.
Kanelboller i Norge
Bollenes kanelkrydder kommer opprinnelig fra Østen. Vi tror at tyske handelsmenn brakte godsakene fra Europa til Norge – og aller først til Bergen.
Opprinnelig kostet bollene én skilling og fikk derfor navnet «skillingsbolle» i Norge. Vi baker fremdeles bergenske skillingsboller her til lands.
De klassiske saftige kanelbollene går aldri av moten, men i de senere årene har bakere eksperimentert med ulike bakemetoder. Kanelboller bakt med tangzhong-metoden gjør baksten ekstra luftig.
Stor variasjon av kanelboller
Bollene varierer både i størrelse, topping og innhold. De kan være så små som 5 cm i omkrets til Finlands større varianter på 20 cm. Svenskene lager også «hagabullar», som kan være opptil 30 cm i diameter.
I Norden baker vi ofte kanelsnurrer med perlesukker på toppen, mens glasur er mer populært i USA. Vi liker også å ta med oss kanelknuter på tur. Svenskene bruker kardemomme i sine boller, som gir de en ekstra fyldig smak.
Bollene kan også settes sammen til kaker. Kanelsnurrkake i springform er populær, mens denne varianten i ildfast form også kommer med epler. Mmm, deilig!
Liker du å variere etter sesong? Til jul baker mage julesnurrer med kanel og ingefær eller disker opp med dekorative kanelstjerner på kakebordet.
Kanelbollens dag
Vi finner varianter av kanelsnurrer over hele verden, men den klassiske kanelbollen er særlig populær i de nordiske landene. I Norden er herligheten så folkekjær at vi siden 1999 har feiret kanelbollens dag.
Kanelbollens dag feires 4. oktober. Mange nordmenn har trykket dagen til sitt hjerte. Vi baker kanelsnurrer hjemme og norske bakerier dufter spesielt godt av deilig kanel denne høstdagen.
Lyst å lære hvordan man snurrer kanelknuter? Sjekk ut denne videoen vi har laget sammen med våre venner i MatPrat: