Enten du er på stranda, på fjellet eller i skogen: Turmaten blir gjerne et lite høydepunkt i løpet av dagen.
Turmat for korte og lange turer
Turmat kan være så mangt: Alt fra det helt enkle rundstykket med brunost til den mer komplekse piknik-kurven som skapt for Instagram.
Her har vi samlet våre beste oppskriftstips som passer til enhver tur, men med forskjellig ambisjonsnivå for nistematen.
Enkel turmat
Skal du på fjelltur, på stranda eller på skogstur, er gjerne det enkle det beste. Du har ikke plass til en diger piknikkurv med tallerkener og bestikk. Du vil helst ha muligheten til å pakke opp maten og spise den med det samme, uten å måtte preparere måltidet på stedet.
Men samtidig: Det skal jo smake godt! Selv om den enkleste matpakke alltid smaker godt etter mange timer utendørs, er det ikke mye som skal til for å få det til å krible litt ekstra i magen når man åpner nistematen.
En god måte å oppgradere matpakken på, er å basere den på en nybakt bagett. Du baker den hjemme selv eller kjøper hos bakeriet ditt. Den danner en super basis for deilige påsmurte bagetter på tur, for eksempel bagett med tunfisksalat, bagett med kylling og avokado eller bagett med kyllingsalat.
Er du glad i hjemmebakst, er det også en god idé med småbakst som har både brød og pålegg i ett. Enkelt å ha med på tur, og enkelt å spise underveis. Hva sier du for eksempel til noen pizzasnurrer, grove pølsehorn, brødhjerter eller grove havremuffins?
Men glem nå ikke den klassiske brødblingsen. Enkel å spise uten stol og bord tilgjengelig, og en spennende smaksopplevelse om du velger annet pålegg enn til vanlig. Vi anbefaler en rekeblings, makrellsandwich eller blings med vellagret ost og pølse. Du kan også hente inspirasjon i oppskriftsdatabasen vår med påsmurt mat.
Turmat med det lille ekstra
Noen ganger er måltidet målet for turen i seg selv. Da gjelder det å diske opp med rikelige mengder godsaker som får tennene til å løpe i vann.
En pai er for eksempel noe som gjør seg i piknikkurven. Enten den klassiske ostepaien, en pai med kremost, løk og squash, eller en rekepai. Skal du snobbe litt oppover, kan du jo også lage små, lekre quiche lorraine.
Friske og lette salater egner seg også godt som turmat når du har anledning til å bære med deg litt oppdekning. Skalldyrsalat med byggris, byggsalat med ovnsbakt søtpotet og kyllingsalat er gode sommersalater. Her blir det heller aldri feil med noen nystekte rundstykker og godt smør til.
Apropos nybakt: Har du forsøkt ølbrød som turmat? Stekt i langpanne kan du bare ta det med deg som det er. Ta med pålegg i separate bokser slik at dere kan dele brødet og smøre opp noen gode blingser av ølbrød mens dere er på tur.
En ekstra godbit på lur
I tillegg til turmaten er det alltid godt å ha med seg en ekstra godbit på lur til de ekstra bratte bakkene eller når timene frem til middagsmaten blir litt mange.
Vi anbefaler en lufttett boks i sekken eller strandkurven, som du for eksempel fyller med byggcookies, fullkornspinner, myslibiter, havrekjeks eller havrebar.
Vi tipper det heller ikke er noen som sier nei takk til en hjemmebakt kanelbolle. Den smaker garantert enda bedre i friluft.
God tur!