Vi bruker cookies (informasjonskapsler) på brodogkorn.no til analyseformål, tilpasning av innhold, annonser og for å videreutvikle våre tjenester. Ved å bruke nettstedet samtykker du til dette.
Pannekaker – grunnoppskrift på pannekakerøre og variasjoner
Pannekaker - alle barns yndlingsmiddag! Men pannekaker er i aller høyeste grad også for voksne. Her er både den klassiske oppskriften og gode variasjoner.
Med pannekaker på bordet blir det aldri feil – uansett hvem du har invitert til middag!
Etter at pannekakerøren har stått en halvtimes tid for å svelle, er det bare å smelte litt smør i panna og sette i gang med stekingen på middels varme. Det er riktignok litt tidkrevende arbeid om du ikke er flink til å multitaske. Men i andre enden venter en bunke myke, varme og fristende godsaker.
Pannekaker kan brukes både som forrett, hovedrett og dessert – alt ettersom hva du velger som tilbehør. Og med alle variasjonsmulighetene som finnes kan du helt fint ha dem til middag hver uke uten å bli ensidig i kosten.
Retten har også fått sin egen dag i kalenderen. Vi feirer pannekakedagen tirsdag etter fastelavnssøndag. Denne dagen ble til fordi det var siste dagen før fasten, og man ønsket å bli kvitt alle de ferske matvarene som melk, egg og smør – perfekt til pannekakerøre.
Fine pannekaker
Hvor lang tid tar det?1 time
Hvor vanskelig er det?enkelt
Hvor mye bakst blir dette?16 pannekaker
Fine pannekaker er lette og gode med blåbærsyltetøy eller friske bær. Noen kaller dem verdens beste og enkleste pannekaker når de blir servert til middag med bacon.
Hvor lang tid tar det?1 time
Hvor vanskelig er det?enkelt
Hvor mye bakst blir dette?16 pannekaker
Fine pannekaker
Fine pannekaker er lette og gode med blåbærsyltetøy eller friske bær. Noen kaller dem verdens beste og enkleste pannekaker når de blir servert til middag med bacon.
Ingredienser
3 dl hvetemel
3 egg
5 dl melk
½ ts salt
Smør til steking
slik gjør du
Vis Ingredienser
Slik gjør du
Bland sammen mel og salt i en bolle.
Pisk egg og melk og tøm deretter halvparten av blandingen over i bollen med mel samtidig som du rører hele tiden. Tilsett resten og rør til alle klumper er borte. La røren svelle i 20–30 minutter.
Smelt litt smør i en stekepanne på middels/høy varme. Hell i en øse med pannekakerøre og vend litt på pannen slik at røren dekker bunnen i et jevnt lag. Når pannekaken er blitt gyllenbrun på undersiden kan den snus og stekes raskt på den andre siden. Gjenta med resten av røren.
Server med ønsket tilbehør som blåbærsyltetøy, bacon, friske bær eller annet godt. Fine pannekaker er ypperlig kosemiddag.
Amerikanske pannekaker
Amerikanske pannekaker skiller seg fra de norske ved at de er mindre og tykkere, samt at de gjerne spises til frokost fremfor middag eller dessert som våre norske.
Det skal ikke så mye innsats til for å gjøre pannekakemiddagen litt sunnere. Da handler det gjerne om å tilsette litt mer grovt mel i pannekakerøren for å gi magen mer fiber å jobbe med. Denne oppskriften på grove pannekaker inneholder både sammalt hvete og hele havregryn, mens vår oppskrift på halvgrove pannekaker har like mengder fint og grovt hvetemel.
Vi anbefaler også å prøve byggpannekaker, som er kjempegode og sunne med byggmel.
Pannekaker som restemat
Er du opptatt av å redusere matsvinn, er pannekaker et fint verktøy på kjøkkenet. Én måte å gjøre det på, er å male opp tørre brødrester til smuler, som du gjenbruker i pannekakerøren. Du kan enten bare slumse brødsmulene inn i pannekakeoppskriften du vanligvis bruker, eller følge vår oppskrift på pannekaker av brødrester.
En annen måte å bruke dem til å ta vare på matrester, er å bruke dem som base og tilsette rester fra tidligere middager. Prøv for eksempel asiatisk pannekake med fisk og vårløk neste gang du har rester etter fiskemiddagen, eller oppskriften på grov pannekake med restemiddag.
De japanske pannekakene okonomiyaki er også en fin oppskrift når du skal rydde kjøleskapet for mat som trenger å reddes før den blir dårlig. Pålegg som snart går ut på dato redder du ved å lage wraps av pannekake.
Tynne, fine pannekaker er nydelig dessert i følge med friske bær og iskrem. Skal du lage en flott festdessert, kan du prøve et pannekaketårn med appelsinkrem – dekorativt og med nydelig syre og deilig aroma.
Har du pålegg i kjøleskapet som det haster med å få spist opp? Visp sammen en grov pannekake og bruk den som wraps! Godt både som en smårett og som middag.
Restemiddagen får nytt liv i følge med en nystekt pannekake og en rømmebasert saus. Bruk det du har av rester i kjøleskapet eller fryseren - det meste passer sammen med en pannekake!
Okonomiyaki er en japansk pannekake med mange valgmuligheter på ingrediensene. Tradisjonelt er basen kål, men denne har vi fylt med den ene hjertesalaten vi hadde liggende i kjøleskapet. Oppskriften gir en gyllen anledning til å kombinere kjøleskapsrydding med et godt måltid!
Røde appelsiner er utrolig dekorative, og gir både nydelig syre og deilig aroma til dette pannekaketårnet. Om du ikke finner røde appelsiner i butikken, kan du selvsagt bruke vanlige appelsiner.
Bruk sammalt hvetemel i pannekakerøren, da blir de grovere og mer mettende. Vi har fylt de grove pannekakene med kyllingkjøttdeig og grønnsaker - og gratinert dem med ost. Perfekt som hverdagsmiddag eller til kveldskos!
Med havre og banan i røra får du deilige sunne pannekaker med søt smak helt uten sukker. Server med cottage cheese og friske bjørnebær til frokost eller dessert.
Halvgrove pannekaker med fin sammalt hvete er litt sunnere enn de vanlige, og passer fint til hverdagsmiddagen. Server med syltetøy, bacon eller friske bær.
Grove pannekaker er gode som turmat. Hell hvetemel, sammalt hvete, havregryn, egg og melk på flaske, og stek på primus eller bålpanne. Server med syltetøy.