En skikkelig god pizzabunn er etter vår mening det som skiller en god og hjemmelaget pizza fra de du finner i frysedisken. Det er mulig å etterligne den hjemmelagede smaken på bunnen, men det helt autentiske resultatet får du bare om du har satt pizzadeigen selv.
Hemmeligheten bak en perfekt pizzabunn er å gjøre det enkelt. Ikke noen fancy ingredienser eller dilldall. Bare vann, mel, salt, olje og litt gjær.
Hjemmelaget pizzabunn
Bruk gjerne dette blandingsforholdet for en pizzadeig som gir nok pizza til fire personer:
- Bland alle ingrediensene, gjerne i en kjøkkenmaskin. Elt til deigen er smidig og har et godt utviklet glutennettverk. La deigen gjerne elte i et kvarter.
- Dekk bakebollen med plast, og la deigen heve til den har fått dobbel størrelse.
- Kjevle ut pizzabunnen og legg den på en stekeplate med bakepapir.
- Legg på fyll etter eget ønske.
- Stek pizzaen midt i ovnen på 250 °C til osten er gyllen.
Velg riktig mel til pizzabunnen
Når du lager den klassiske hjemmelagede lørdagspizzaen, går det helt fint å bruke det vanlige hvetemelet du har i kjøkkenskapet.
Men skal du lage den italienske typen med tynn pizzabunn, kan du kanskje vurdere å bruke en type mel som passer bedre til det formålet. Melet kalles gjerne pizzamel, og er laget av utvalgte kornsorter og er mer finmalt enn det vanlige hvetemelet.
I det vanlige hvetemelet vi bruker mest av, er rundt 78 prosent av hvetekornet brukt. Meltypen som kalles Tipo 0 eller Tipo 00 bruker mellom 55 og 65 prosent av kornet. Det gjør at det såkalte pizzamelet tar til seg mer fuktighet. Pizzabunn bakt med dette melet er lettere å få til å bli tynn, luftig og crispy når du baker på den italienske måten.
En sunnere pizzabunn
Hverdagspizzaen kan gjerne være bakt med litt grovere mel enn lørdagspizzaen. Vi har oppskrift på både halvgrov pizzabunn og grov pizzabunn som du kan variere litt med både for smakens skyld og for høyere innhold av fiber og andre næringsstoffer.
Grov pizzabunn er også et fint utgangspunkt for å lage pizzasnurrer eller pestosnurrer som er finfin nistemat eller fingermat.
Pizza på grillen
Pizza kan også stekes på grillen – faktisk er grillen som skapt for pizzabaking! Har du en grill som gir høy nok temperatur vil nemlig pizzaen stekes nesten som i en italiensk pizzaovn.
En pizzastein eller pizzastål kan være en god investering for å få ekstra krønsj på pizzabunnen. Pizzasteiner kommer i mange ulike former og prisklasser, slik at du enkelt kan finne en variant du er fornøyd med.
Uansett om du bruker kull eller gass bør du fyre opp rundt steinen og ikke rett under den. Da blir pizzaen stekt på indirekte varme. Steinen fordeler varmen slik at deigen blir jevnt stekt og trekker ut fuktighet slik at bunnen blir knasende.
Bruk gjerne en pizzaspade for å gjøre jobben enklere og morsommere – og for å føle deg som en ekte italiensk mesterkokk!
Her er noen forslag til topping på grillet pizza: sopp og tomat, spekeskinke og fersken, BBQ kylling, egg og asparges og moreller og feta
>> Les mer på MatPrat: Pizza på grillen.
En ekte pizzaovn i hagen
Glem store og digre steinovner – de siste årene har små, utendørs pizzaovner blitt en favoritt i norske hager og terrasser. Det skjønner vi godt!
Pizzaovner skaper en helt egen sommerstemning på utekjøkkenet. I tillegg tar ovnen liten plass og har lav vekt. Hvis ovnen også har bein som kan vippes inn kan du ta den med deg både i båten og på hytta. Den største fordelen med en pizzaovn i hagen er selvfølgelig at pizzabunnen blir stekt på null komma svisj – perfekt for sommerens pizzafest med mange gjester!