Det går lang tid mellom hver gang vi møter noen som ikke liker boller. For hva er det å ikke like? Særlig når de er hjemmebakt og kommer rykende ferske ut av ovnen, luftige og velduftende.
Det første du trenger når du skal bake boller, er en god oppskrift. Vi anbefaler selvsagt vår egen oppskrift på luftige hveteboller, som det er lett å få et godt resultat med.
Gode råd når du baker boller
Boller er ikke det vanskeligste man baker. Men noen synes det kan være vanskelig å få dem til å bli skikkelig luftige. Vi har samlet våre beste tips for søt gjærbakst her, der noen av høydepunktene er:
- Hold igjen litt av væsken. Det er bedre å justere konsistensen på deigen ved hjelp av væske enn å spe på med mer mel.
- Vær sikker på at du elter lenge nok. Dette er spesielt viktig for søt gjærbakst fordi sukker og fett gjør deigen tung slik at den krever ekstra sterkt glutennettverk for å løftes opp. Eltingen gjør at glutenet kommer godt i gang og skaper en luftig deig som henger sammen. Av samme grunn bør du også tilsette smøret til slutt, når deigen er nesten ferdig eltet.
- Ha tålmodighet! Deigen må få tid til å heve skikkelig for å bli skikkelig luftig og smake godt. La den gjerne hvile på en fuktig plass, for eksempel over kjøkkenvasken med varmt vann.
Boller for viderekomne
De som mestrer bollebaking vil kanskje ta det et hakk videre. Da anbefaler vi at du prøver deg på tangzhong-baking, som gir ekstra saftige boller som holder seg lenger. Ingrediensene er stort sett de samme, men metoden er litt annerledes.
Tangzhongmetoden skiller seg fra den tradisjonelle fremgangsmåten ved at man først lager en jevning av mel og melk i en kjele, før man fortsetter med de andre ingrediensene. Dette gjør at man kan bruke mer væske i bakingen – som gir ekstra saftige og holdbare boller.
Har du lyst å prøve deg, finner du tangzhong-oppskriften her.
Boller med variasjoner
En av de tingene som er fint med boller, er at variasjonsmulighetene er endeløse. Nedenfor ser du noen av de bollevariasjonene vi har i oppskriftsdatabasen vår, alt fra de tradisjonelle kanelbollene, solbollene, berlinerbollene og skolebrødene til franske boller, litt sunnere sportsboller og havreboller med vaniljekrem.
Vi har også en god oppskrift på glutenfrie boller.
Lykke til med bollebakingen!