Vi bruker cookies (informasjonskapsler) på brodogkorn.no/ til analyseformål, tilpasning av innhold, annonser og for å videreutvikle våre tjenester.
Les mer
OPPLYSNINGSKONTORET FOR BRØD OG KORN
SØK
MENY

Hjemmelagde boller

Det går lang tid mellom hver gang vi møter noen som ikke liker boller. For hva er det å ikke like? Særlig når de er hjemmebakt og kommer rykende ferske ut av ovnen, luftige og velduftende.

Vår beste oppskrift er ganske enkel og grei:

Du trenger

150 g smør
1 kg hvetemel
1 ½ dl sukker
2 ts malt kardemomme
6 dl melk
1 pk gjær
4 dl rosiner
egg til pensling

Fremgangsmåte

  • Skjær smøret i små terninger og la det bli mykt i romtemperatur.
  • Bland alle ingrediensene bortsett fra smøret og rosinene i en bakebolle. Elt deigen godt for hånd eller med en kjøkkenmaskin. Start med lav hastighet og øk etter hvert dersom du bruker kjøkkenmaskin. Når deigen slipper kanten på bollen, tilsettes smøret som er skåret i terninger. Elt til smøret har blandet seg helt inn i deigen. Tilsett til slutt rosinene og elt dem forsiktig inn i deigen. 

  • Dekk bakebollen med plast eller klede og la deigen heve til dobbel størrelse, ca. 45 minutter.

  • Ta deigen ut på lett melet bakebord og del den i 24 like store emner. Trill runde boller. Sett bollene på stekeplate med bakepapir.

  • Dekk bollene med et klede og la dem etterheve til dobbel størrelse, 20-30 minutter.

  • Pensle bollene lett med sammenvispet egg.

  • Stek bollene midt i ovnen ved 225 °C  i ca 10 minutter eller til de er pent gylne. Avkjøl på rist.

Gode råd for bollebakere

Hveteboller

Boller er gode som de er – men kan også varieres i det uendelige!

Boller er ikke det vanskeligste man baker. Men noen synes det kan være vanskelig å få dem til å bli skikkelig luftige. Vi har samlet våre beste tips for søt gjærbakst her, der noen av høydepunktene er:

  • Hold igjen litt av væsken. Det er bedre å justere konsistensen på deigen ved hjelp av væske enn å spe på med mer mel.
  • Vær sikker på at du elter lenge nok. Dette er spesielt viktig for søt gjærbakst fordi sukker og fett gjør deigen tung slik at den krever ekstra sterkt glutennettverk for å løftes opp. Eltingen gjør at glutenet kommer godt i gang og skaper en luftig deig som henger sammen. Av samme grunn bør du også tilsette smøret til slutt, når deigen er nesten ferdig eltet. 
  • Ha tålmodighet! Deigen må få tid til å heve skikkelig for å bli skikkelig luftig og smake godt. La den gjerne hvile på en fuktig plass, for eksempel over kjøkkenvasken med varmt vann. 

Bollebakst for viderekomne

De som mestrer bollebaking vil kanskje ta det et hakk videre. Da anbefaler vi at du prøver deg på tangzhong-baking, som gir ekstra saftige boller som holder seg lenger. Ingrediensene er stort sett de samme, men metoden er litt annerledes.

Tangzhong-boller blir enda mer luftige. Har du prøvd?

Den japanske tangzhongmetoden skiller seg fra den tradisjonelle fremgangsmåten ved at man først lager en jevning av mel og melk i en kjele, før man fortsetter med de andre ingrediensene. Dette gjør at man kan bruke mer væske i bakingen – som gir ekstra saftige og holdbare boller.

Har du lyst å prøve deg, finner du tangzhong-oppskriften her. 

Boller med variasjoner

En av de tingene som er fint med boller, er at variasjonsmulighetene er endeløse. Nedenfor ser du noen av de bollevariasjonene vi har i oppskriftsdatabasen vår, alt fra de tradisjonelle kanelbollene, solbollene og skolebrødene til franske boller, litt sunnere sportsboller og havreboller med vaniljekrem

Vi har også en god oppskrift på glutenfrie boller

Søndag 3. mars 2019 er det fastelavnssøndag – eller bollesøndag som vi gjerne kaller det. Her finner du alt du trenger til bollefesten.

Lykke til med bollebakingen!