Vi bruker cookies (informasjonskapsler) på brodogkorn.no til analyseformål, tilpasning av innhold, annonser og for å videreutvikle våre tjenester. Ved å bruke nettstedet samtykker du til dette.
Les mer

Andre råvarer

Skriv ut

Væske

Du kan bake fantastiske brød ved hjelp av svært få ingredienser. I tillegg til mel og hevemiddel er væske, i hovedsak vann, den siste avgjørende ingrediensen. Istedenfor vann kan du bruke frukt- og grønnsaksjuicer, øl, melk eller andre meieriprodukter.

 

Salt

Salt er en viktig ingrediens i brødbakingen, som er med på å forsterke smaken av de øvrige ingrediensene. I tillegg har salt en positiv påvirkning på deigutviklingen ved å forsterke glutennettverket og sørge for en jevnere heving. Saltet bidrar også til en bedre skorpe, og kan være med på å forlenge holdbarheten til baksten.

 

Fett

Fettets oppgave er å gi bakverket saftighet. Grovbrød smuldrer mindre, og får dessuten lenger holdbarhet hvis du tilsetter litt fett i deigen. For mye fett i en deig kan gjøre brødet tungt. I oppskriftene i denne boka er det brukt rapsolje eller smør. Rapsolje kan erstattes med andre nøytrale oljer.

 

Søtt

Sukker tilsettes først og fremst i deigen på grunn av smaken, men er også med på å fremme gjæringen og gjøre skorpen brunere. Sirup, maltekstrakt eller honning gir en egen smak som egner seg godt i grove brød. Du kan også tilføre sødme med tørket frukt, som bløtlegges, moses og blandes inn i deigen.

 

Egg

For å få en gyllen, blank skorpe kan du pensle baksten med egg før steking.

 

Kjerner og frø

Kjerner og frø kan bidra til en spennende tekstur og smak både i og oppå baksten. Solsikkefrø, gresskarkjerner, linfrø, sesamfrø og valmuefrø passer godt i grovbrød. Skal du dekorere baksten med disse, er det lurt å pensle brødene med egg eller vann først, slik at de sitter godt.

 

Nøtter og tørket frukt

Alle typer nøtter, hakket eller hele, samt forskjellige typer tørket frukt gjør seg godt i grove brød. Det tilfører både smak og tekstur. Prøv deg fram med ulike kombinasjoner.

 

Andre smakstilsetninger

Krydder, friske urter, frukt og grønnsaker som eple og gulrot setter spennende smaker på baksten. Andre ting som ost, skinke, pesto og soltørkede tomater gjør baksten til et måltid i seg selv. Bruk fantasien og prøv deg frem.

 

 

Sist oppdatert: 16.03.2017