Vi bruker cookies (informasjonskapsler) på brodogkorn.no til analyseformål, tilpasning av innhold, annonser og for å videreutvikle våre tjenester. Ved å bruke nettstedet samtykker du til dette.
Matkornpartnerskapet
Partnerskapet for norsk matkorn og planteprotein skal øke bruken av norsk matkorn og planteprotein til mat. Partnerskapet er et forpliktende samarbeid mellom alle aktører i verdikjeden. Hensikten er å styrke samspillet, innsatsen og kompetansen for forskning og innovasjonsarbeid på norsk matkorn og planteproteiner til mat.
Rapporter, høringssvar og kronikker
Her er medlemmene i Matkorn-partnerskapet
Nå sås det millioner av brød på norske jorder
I disse dager går såkornet i jorda som kan gi 600 millioner norske brød. Kornproduksjonen er utrolig viktig for selvforsyningsgraden i Norge.
Forbrukerne vil ha norske brød
Ny forbrukerundersøkelse viser at 60 prosent av forbrukerne legger stor vekt på at brødet er norsk når de handler. 80 prosent mener også at kaller man et brød med norsk navn, så må kornet i melet være norsk.
Norsk matkorn kan dekke det norske matkornbehovet
Norge kan ha 90 % dekning av norsk matkorn. Men skal dette bli et stabilt nivå må bransjen ta grep og politikken tilpasses. Hvis ikke blir egendekningen trolig 50-60 % som har vært snittet siden 2010.
Havrebrød – fra jord til bord
Havreforbruket i Norge har doblet seg på 15 år. Havre er blitt trendy. Viktige årsaker er flere nye havreprodukter og mer kunnskap om helseeffekten ved å spise havre.
Flere korn- og bakevarer med Nyt Norge
Per i dag ligger andelen med norsk matkorn mellom 55-65 %. – Vi har en ambisjon om 90 % norskandel, der økt andel av norsk mathvete vil være viktigst, sier Nina Sundqvist.
Spesialkorn på norsk
De siste årene har etterspørselen etter mel fra de gamle kornartene økt. Vi opplever stigende interesse for lokalmat, håndverksbaking, hjemmebaking og at jorda skal dyrkes på en bærekraftig måte.
Det store bildet
I Norge må vi ha en tydelig ambisjon om selv å produsere matkornet vi spiser.
Å bake med norsk mel
Fram til begynnelsen av 1970-tallet importerte Norge all mathveten landet brukte. Iherdig forskningsinnsats på hvetesorter tilpasset norske forhold har ført til en formidabel kvalitetsforbedring.
Europas beste soppresistens i havre
Det siste tiåret har Norge oppnådd den høyeste resistensen mot fusarium i havre i Europa. Graminor bruker nye teknologiske verktøy for mer presis og effektiv sortsutvikling. Det kan vise vei mot målet om 90 prosent norsk matkorn i 2030.
Norsk korn er fremtidens mat
Norsk korn er viktig for selvforsyningen vår. Derfor forskes det iherdig for å utvikle korn som tåler morgendagens vær og klima.
På vei mot helnorske brød
For 30 år siden besto norske brød hovedsakelig av importert korn. I dag er vi i stor grad selvforsynt med mathvete.
10 ganger mer bygg til folket!
Vi kan tidoble bruken av bygg i norsk kosthold. Det er et skikkelig byggprosjekt!
Kornproduksjon i Norge
Korndyrking er ikke et nytt fenomen i Norge. Det er gjort funn av hvete og bygg som er 4000-4500 år gamle. I dag dyrker vi i hovedsak bygg, hvete, havre og rug.
Forbruk av korn til mat i Norge
Hvert år produseres det rundt 0,9 - 1,3 millioner tonn korn i Norge. I kornåret 2022/23 ble det brukt 318 00 tonn matkorn hvorav 73 % var produsert i Norge.