Vi bruker cookies (informasjonskapsler) på brodogkorn.no/ til analyseformål, tilpasning av innhold, annonser og for å videreutvikle våre tjenester.
Les mer
OPPLYSNINGSKONTORET FOR BRØD OG KORN
SØK
MENY

Kornfakta

Her kan du finne fakta om korn, mel og brødvaner samt statistikk. Kort sagt, alt du trenger å vite om brød.
Vis alle Baketips Bærekraft Korn og mel Kosthold Nyheter

Kornets reise: Bakeren

Etter ti år som vernepleier, møtte Fredrik Lønne veggen så det plystra. Mens han var sykemeldt, begynte han å bake. Fem år senere tok han sitt første Nordiske gull i baking.

Kornets reise: Mølleren

Øyvind Tempelen var 16 år da han fikk sommerjobb ved Norgesmøllene AS i Skien. Snaut 39 år senere er han fortsatt der.

Kornets reise: Bonden

Da faren brakk nakken, ble ikke livet sånn som Ole Einar Amlie hadde tenkt seg - midt i siste året på gymnaset.

Kornproduksjon i Norge

Korndyrking er ikke et nytt fenomen i Norge. Det er gjort funn av hvete og bygg som er 4000-4500 år gamle. I dag dyrker vi i hovedsak bygg, hvete, havre og rug.

Grovhets-kalkulator

Lurer du på hvor grovt brødet du baker er?
Test grovheten

Fakta om spelt

Spelt (Triticum spelta) er et gammelt kornslag i hvetefamilien, ofte omtalt som urkornet. I mange år var spelt så å si borte fra butikkhylle, men har fått en oppsving i popularitet de senere årene.

Urkorn

I de senere årene har urkorn blitt populært hos mange. Urkorn er forfedrene til dagens hvetekorn, og det hele startet med enkorn. Andre sorter som går under samlebetegnelsen urkorn er emmer og spelt.

Forbruk av korn til mat i Norge

Hvert år produseres det mellom 1,2 og 1,3 millioner tonn korn i Norge. I 2018 ble det produsert ca. 154 000 tonn matkorn. Resten av produksjonen går til dyrefôr.

Meltyper

Mel deles ofte opp i fire hovedkategorier: siktet mel, sammalt mel, helkorn, og kli. Inndelingen forteller oss hvilken del av kornet man bruker, og hvor fint eller grovt kornet har blitt malt.