Vi bruker cookies (informasjonskapsler) på brodogkorn.no/ til analyseformål, tilpasning av innhold, annonser og for å videreutvikle våre tjenester.
Les mer
OPPLYSNINGSKONTORET FOR BRØD OG KORN
SØK
MENY

Kornfakta

Her kan du finne fakta om korn, mel og brødvaner samt statistikk. Kort sagt, alt du trenger å vite om brød.
Vis alle Baketips Bærekraft Korn og mel Kosthold Nyheter

Kornproduksjon i Norge

Korndyrking er ikke et nytt fenomen i Norge. Det er gjort funn av hvete og bygg som er 4000-4500 år gamle. I dag dyrker vi i hovedsak bygg, hvete, havre og rug.

Fakta om spelt

Spelt (Triticum spelta) er et gammelt kornslag i hvetefamilien, ofte omtalt som urkornet. I mange år var spelt så å si borte fra butikkhylle, men har fått en oppsving i popularitet de senere årene.

Urkorn

I de senere årene har urkorn blitt populært hos mange. Urkorn er forfedrene til dagens hvetekorn, og det hele startet med enkorn. Andre sorter som går under samlebetegnelsen urkorn er emmer og spelt.

Forbruk av korn til mat i Norge

Hvert år produseres det mellom 1,2 og 1,3 millioner tonn korn i Norge. I 2015 ble det produsert ca.184 000 tonn matkorn. Resten av produksjonen går til dyrefôr.

Grovhets-kalkulator

Lurer du på hvor grovt brødet du baker er?
Test grovheten

Meltyper

Mel deles ofte opp i fire hovedkategorier: siktet mel, sammalt mel, helkorn, og kli. Inndelingen forteller oss hvilken del av kornet man bruker, og hvor fint eller grovt kornet har blitt malt.

Fakta om hvete

Hvete (Triticum aestivum var. aestivum L.) er en svært gammel kulturplante, man mener at arten har vært brukt som mat i over 12 000 år.

Fakta om bygg

Bygg (Hordeum vulgare L.) er den kornsorten det dyrkes mest av i Norge. Men bruken av bygg i kostholdet er på et svært lavt nivå. Tradisjonelt har bygg mest vært benyttet til dyrefôr og brygging av øl.

Hvetemel

Hvetemel har unike bakeegenskaper fordi det inneholder glutenproteiner som gir deigen evnen til å utvikle glutennettverk som igjen sørger for at baksten hever.