Lussekatter
Lussekatter er søt gjærbakst som lages til Luciadagen. Safranen symboliserer sola og lyset, mens spiralformene i baksten er gamle symboler på både sol og liv.
Den norske versjonen av Luciadagen kommer opprinnelig fra Sverige.
Den farlige lussenatta
I eldre tider fikk buskapen (gårdens besetning av husdyr) i Sverige en «lussebit» for å beskytte seg mot onde makter den farlige lussenatta. Etter hvert ble det vanlig at også folk fikk en ekstra god frokost på Luciadagen. På starten av 1800-tallet begynte man på storgårder i Vest-Sverige med at en ung kvinne, utkledd som engel med levende lys i håret, serverte lussefrokost til herskapet før soloppgang. Det er trolig her den norske skikken med å servere lussekatter stammer fra.
Djevelkatt
Vi har også lånt navnet på bakverket fra svenskene. Et eldre svensk navn på baksten var «döfvelskatt» eller «dyvelskatt», som betyr «djevelkatt». I Norge har vi byttet bort «djevel» og bruker «lusse» i stedet, etter den gamle norske folketroen om Lussi.
Oppsto først i Tyskland
Det er sannsynlig at skikken med lussekatter først oppsto i Tyskland på 1600-tallet.
Der mente man at djevelen, i form av en katt, ga uoppdragne barn juling, mens en Kristus-skikkelse i barneform delte ut boller til de snille. For å holde den mørke djevelen unna, ble baksten farget med «lysende» safran.
Kirkeport og prestens hår

Vi er mest vant med å få lussekattene formet som enkel eller dobbel lussekatt. Føler du deg ekstra kreativ og er klar for noe nytt, er det hele fem andre måter å forme deigen på, og alle har sitt eget navn:
- enkel
- dobbel
- gutt
- lilje
- vogn
- kirkeport
- prestens hår
At det er rom for så mange former gjør jo at det å bake lussekatter blir ekstra gøy. Om du ikke har lyst til å bake lussekattene selv har de fleste butikker og bakerier lussekatter i disken til Luciadagen.
Oppskrifter på lussekatter for alle
Sist oppdatert: 4. desember 2025




