Vi bruker cookies (informasjonskapsler) på brodogkorn.no til analyseformål, tilpasning av innhold, annonser og for å videreutvikle våre tjenester. Ved å bruke nettstedet samtykker du til dette.
Les mer

Martin Haub med sans for gode smakskombinasjoner

Martin Haub bakte seg opp til en femte plass i Bakemesterskapet. Vi har tatt en prat med ham og utfordret ham til å bake med rabarbra.
Skriv ut

Martin Haub jobber som radiolog. På fritiden er han en entusiastisk hjemmebaker. Med sin lekne innstilling til baking og sans for spennende smakskombinasjoner bakte han seg til en delt femte plass i første sesong av Bakemesterskapet. 

 

– Samboeren min meldte meg på. Og jeg ble med på leken. Det var en jo en helt unik anledning til å få være med på audition, og alle fasene helt frem til deltakelse. Jeg er utrolig glad i mat og bakst generelt – ekstra morsomt er det å spise det jeg har laget eller bakt selv. Jeg liker å eksperimentere, og baking gir meg mange muligheter til å prøve nye smakskombinasjoner.

 

Hvordan var det å delta i Bakemesterskapet?
– Det var kjempegøy.  Det å få mulighet til å bake så mye, se hva andre gjør og få tilbakemeldinger fra profesjonelle bakere. Men det var også krevende, særlig forberedelsestiden før konkurransestart hvor jeg holdt på 15-20 timer i uka ved siden av jobb. Og lange dager i baketeltet de første ukene fra 9 om morgenen til 10-11 om kvelden. Heldigvis mindre stress på slutten av konkurransen.

 

Vil du dele en situasjon hvor noe gikk skikkelig galt under bakingen din?

– Det var ganske tydelig at det gikk galt under den tekniske oppgaven som var dukkekake. Glasuren min skilte seg rett før jeg skulle helle den over kaken og det endte som det gjorde; en nærmest helt fast klump som festet seg rundt midjen til min dukke. Ikke særlig appetittlig! Men det var ikke så mye annet å gjøre enn å ta det med humor.

 

Baker mest selv

Hvem bakte du med som liten?

– Mamma bakte boller og kaker til anledninger, men husker ikke at det var noe vi gjorde så mye sammen, men kjøkkenet har alltid vært et samlingspunkt hjemme hos oss, så jeg var alltid i nærheten! Jeg holdt litt på med baking på ungdomsskolen. Men for alvor begynte bakekarrieren min da jeg begynte å studere. Det var billigere å bake selv enn å kjøpe. Men jeg gikk opp 10 kilo på et halvt år!

Hva baker du selv?
– I hverdagen blir det mest brød. Hverdagsbrød hvor jeg bruker det jeg har av mel og korn i huset. Og når jeg først baker, baker jeg flere brød som jeg skjærer opp og fryser ned til matpakker. I tillegg baker jeg gjerne tilbehør til middag, være seg hamburgerbrød, nanbrød, tortillalefser etc.. Men jeg liker aller best å bake med surdeig. Da må jeg ha god tid, så det blir helst helge og ferieprosjekt. Halvgrovt surdeigsbrød. Tar det jeg har i huset i hverdag.

Har du en signatur-bakerett/ kake som du alltid serverer?
– Opp gjennom tidene har det vært sjokoladefondant. Det har jeg gjort enormt mye av. Ganske ofte boller eller annen søt hvetebakst av ulike slag.

Hva baker andre til deg?
– Det er heller lite.

 

Våg å eksperimentere

 

Er det noe bestemt utstyr du anser som uunnværlig når du baker?
– Jeg har blitt veldig glad i kjøkkenmaskinen min. Utvilsomt begynt å bake mer etter at jeg fikk denne. Kjøkkenmaskinen gjør det mer lettvint og terskelen for å bake, særlig i hverdagen, er hakket lavere. Til ganacher, sauser, mv.  har jeg bakt meg gjennom en del stavmiksere, og endt på en favoritt. Jeg er også veldig glad i silikonmattene mine – til alt som skal kjevles ut. Du trenger mindre mel til utkjevling og det blir mindre søl, og ekstra deilig at de kan puttes rett i oppvaskmaskinen etter bruk.

 

Hvilke ingredienser må du ha når du baker?
– Nå som jeg har begynt å bake er jeg blitt mer oppmerksom på salt. Det er jo anbefalt å bruke mindre salt av helsegrunner. Men jeg synes at med for lite salt mister særlig surdeigsbrød den ekstra piffen. I hverdagsbrødene mine prøver jeg som oftest ulike typer mel. Det er spennende å se hvor forskjellig resultatet blir, og det blir som regel alltid godt.

 

Hva er ditt beste baketips?
– Våg å eksperimentere med nye smaker og mengder. Men skal man først følge en oppskrift, eller skrive opp hva man selv har komponert, er jeg forkjemper for å bruke masse og ikke volum til å måle ingredienser. Det er både lettvint og mer presist

 

Bak med rabarbra

Vi utfordret Martin til å bake noe godt med rabarbra. Med spesialkomponert rabarbrakompott disket han opp med fire vakre og velsmakende bakverk som garantert vil gjøre suksess på sommerens kakebord.

Martins rabarbrakompott

 

Martins rabarbrakompott

500 g rabarbra

150 g sukker

25 g sitronsaft

1 ts agar agar (kan sløyfes)

 

  1.  

    Hva får du om du kombinerer franske croissanter med sommerens rabarbra og dessert-favoritten panna cotta? Jo, en moderne New York Roll, eller croissantsnurr, fylt med rabarbra-panna cotta. Imponerende og kjempegodt!

    Har du rabarbra i hagen, og lyst på en kakeutfordring? Da lager du en rabarbraterte fylt med mandelkrem, rabarbrakompott og diplomatkrem. Lekker, god og imponerende!

    Alle elsker skolebrød, og for å gjøre den enda bedre er denne fylt med både rabarbrakompott og vaniljekrem. Dette er bollene Martin disker opp med for å best mulig utnytte norsk rababra i sesong!

    En sommerlig bløtkake med fransk vri! Med frisk rabarbra og søte jordbær i sesong kan du servere det beste av norsk sommer på ett og samme fat.

     

    Alt du kan lage med rabarbra

     

    Rabarbra er en sur og deilig grønnsak som er ypperlig til rabarbrasuppe, rabarbragrøt, rabarbrapai, rabarbrasaft og deilig rabarbrakake. Les om hva du kan bruke rabarbra til på nettsidene til matprat.no.

     

    Publisert: 7. juni 2024

Finn mer om samme tema: