Vi bruker cookies (informasjonskapsler) på brodogkorn.no til analyseformål, tilpasning av innhold, annonser og for å videreutvikle våre tjenester. Ved å bruke nettstedet samtykker du til dette.
Les mer

6 globale påskebrød

Engelske korsboller, greske påskebrød eller matzah, om du ønsker å utforske andre påsketradisjoner har du mange muligheter.
Skriv ut

Påsken har etter hvert blitt en sammensatt feiring i det norske samfunn. Innvandrere fra ulike deler av verden har tatt med sine tradisjoner inn i sin nye tilværelse på våre nordlige breddegrader. 

 

Påskebrødet er en sterk tradisjon i mange land. I Israel baker man «Matzah», i England bys det på rosinfylte korsboller på langfredag, og i grekernes tradisjonelle påskebrød er det hele egg. Flere land har egne påskebrødtradisjoner hvor både form, innhold eller ritualer varierer. Ofte finner vi en blanding av religion, folketro, skikk og bruk og matkulturelle særtrekk i påskebrødtradisjonene.

 

>> Se også oppskrifter på fint brød til påskefrokosten

 

Visste du forresten at påskebrød og kaker bakt på langfredag i følge gammel overtro aldri skulle mugne?

 

Ta mangfoldet inn i din egen påskefeiring. Å bake påskebrød fra andre land er en god begynnelse. Her er oppskriftene!

 

1. Engelske korsboller

 

Nybakte korsboller til påske. 

 

Korsboller er en engelsk kristen tradisjon. Overflaten markeres med et kors for å symbolisere korsfestelsen av Jesus, og skulle tidligere bare spises på langfredag. Nå spises de gjennom hele påsken og bakes i skolene for å markere innledningen til påsken. Korsbollene er søtlige og de finnes i mange varianter. 

 

2. Dekorert påskebrød

 

påskebrød med dekor

 

Mange land har tradisjoner for å bake påskebrød i en eller annen variant. Men ikke alle land har helt bestemte regler for hva slags brød som skal bakes eller hvordan det skal dekoreres. Dette dekorerte påskebrødet er inspirert fra Sør-Europa. Mange steder spises ikke brødene, men er rene «pyntebrød». Derfor er de også svært rikt dekorert.

 

3. Kypriotisk påskebrød

 

Kypriotisk påskebrød

 

Tsoureki er navnet på det tradisjonelle søte påskebrødet som bakes blant annet på Kypros. Det avlange brødet dekoreres med røde egg for å symbolisere Jesu blod. Eggene skal også uttrykke gjenoppstandelse og nytt liv. Brødet, som tradisjonelt bakes på skjærtorsdag, markerer slutten på den 40 dager lange fasten, og innledningen til påsken. 

 

4. Gresk påskebrød

 

Gresk påskebrød

Gresk påskebrød finnes i mange varianter. Her er et syrlig brød med egg.

 

Det greske påskebrødet, som kalles lambropsomo, har samme bakgrunn og symbolbetydning som tsoureki. Ofte brukes disse to navnene om hverandre. Oversatt betyr lambropsomo «skinnende brød», og symboliserer det nye liv etter Jesu oppstandelse.

 

Det finnes ulike oppskrifter på gresk påskebrød. Den varianten vi har valgt er syrlig. I følge tradisjonen skal brødet spises første gang etter midnattsmessen på påskeaften. Det er ikke uvanlig at man først tar med brødet til kirken for å få det velsignet.

 

5. Matzah

Matzah

Matzah

Matzah spises i forbindelse med jødenes påskefeiring. Matzah er et usyret brød (som ikke har hevet) som er laget av mel og vann og bakt på under 18 minutter, og som derfor ligner et slags flatbrød. I følge Bibelen rakk ikke kvinnene å vente på at det skulle heves før flukten fra Egypt. Pesach, navnet på jødisk påske, varer i åtte dager, og i hele denne perioden er matzah det eneste brødet som kan spises for å minnes at Moses førte israelittene ut av fangenskapet i Egypt.

 

6. Disippelbrød

 

Norsk påskebrød – disippelbrød

 

Da Opplysningskontoret for brød og korn ba om oppskrifter til det som kunne bli Norges påskebrød, haglet forslagene inn. Over 80 fantastiske oppskrifter ble sendt inn til vår konkurranse. Juryen fikk litt av en oppgave, da de skulle jobbe seg gjennom oppskrifter fra påskeglade bakere fra hele landet.

 

Vinneren var et brytebrød som passer til både påskefrokoster, påskelunsjer og som tilbehør til supper og salater. Brødet heter disippelbrød og har en utforming som symboliserer påskens budskap.

 

Egg til påske

 

Egg er kanskje det vi oftest forbinder med påske. I følge MatPrat spiser vi ca. 23 millioner egg i løpet av de fem påskedagene fra skjærtorsdag til 2. påskedag. Det vil si at hver nordmann spiser ett egg hver påskedag.

 

Så la påskekaken bli inspirert av egget og lag kaken påskespeilegg. Den er enkel å ta med seg og montere på påsketuren.

 

Påskespeilegg

 

Sist oppdatert 23. mars 2023

Finn mer om samme tema: