Vi bruker cookies (informasjonskapsler) på brodogkorn.no til analyseformål, tilpasning av innhold, annonser og for å videreutvikle våre tjenester. Ved å bruke nettstedet samtykker du til dette.
Les mer
Hjemmelaget knekkebrød

Hjemmelaget knekkebrød – oppskrifter og baketips

Knekkebrød du baker selv er knasende gode, sunne og rimelige. Her er oppskriftene og baketipsene du trenger!

Knekkebrød er en fin avveksling fra den tradisjonelle brødskiven til frokost, lunsj og kveldsmat. Og enda bedre er det om du baker dem selv! 

 

Med hjemmebakte knekkebrød får du full kontroll på alle ingrediensene og kan tilsette det du liker best selv.

 

Oppskrifter på hjemmebakte knekkebrød

 

Det er fort gjort å bake knekkebrød, ettersom du ikke trenger å sette av tid til heving. Det meste av tiden går med til steking og avkjøling før du kan putte dem i lufttette bokser for oppbevaring. 

 

Et fint sted å begynne med knekkebrødbakingen, er disse ekstra grove knekkebrødene med grov hvete, havregryn, solsikkekjerner, linfrø og sesamfrø. De er fulle av smak, gjør godt for magen og er fine for nybegynnere. 

 

Vil du variere litt på smaken, anbefaler vi også denne oppskriften på knekkebrød med bygg og valnøtter. Bygg er en kornsort vi gjerne kan spise mer av (les hvorfor her), og med finhakkede valnøtter blant ingrediensene får knekkebrødene også en herlig smak. 

 

Svenske knekkebrød

Hjemmebakte, runde knekkebrød slik svenskene baker dem.

 

Når du har blitt litt dreven på knekkebrødbaking, vil du kanskje også prøve deg på noe litt mer avansert. Hva med å prøve noen svenske, runde knekkebrød som du kan ha stående på kjøkkenbenken? Dekorative, smakfulle og grove. 

 

Baketips for knekkebrød

 

Selv om det er enkelt å bake knekkebrød selv, kan det være lurt å få med seg noen baketips før du setter i gang. 

 

Her er våre tre beste råd:

 

1. Pass på at knekkebrødene blir jevnt kjevlet ut.

Dersom knekkebrødene har ulik tykkelse, blir de ujevnt stekt. Det er derfor viktig at du får noenlunde samme tykkelse på hele brettet. Er det vanskelig å kjevle deigen, kan du prøve å legge bakepapir oppå deigen når du kjevler – da ruller kjevlen bedre og det blir lettere å få det jevnt.

 

2. Bruk pizzahjul til å dele opp knekkebrødene.

Knekkebrødene skal deles i ruter etter at de har stått rundt 20-25 minutter i stekeovnen. Dette går raskest og enklest om du har et pizzahjul til hjelp. Deretter setter du knekkebrødene inn igjen i ovnen, og steker dem videre.

 

3. Avkjøl knekkebrødene lenge nok.

Hjemmebakte knekkebrød oppbevares best i en tett boks med lokk. Det er viktig at du venter med å pakke dem bort til de er helt avkjølt for å unngå at de blir myke. 

 

Knekkebrød av surdeigsstarter

 

Er du blant dem som har kastet deg på surdeigsbølgen, har du kanskje innimellom for mye surdeigsstarter mellom hendene. Da kommer knekkebrødbaksten deg til unnsetning! Du kan nemlig bruke surdeigsstarter som base for deilige hjemmebakte knekkebrød. 

 

Her er en video våre venner i MatPrat har laget om hvordan du lager knekkebrød av surdeigsstarter. 

 

 

Oppskriften på knekkebrød av surdeigsrester finner du her

Knekkebrød - flere oppskrifter

Runde knekkebrød

Svenske runde knekkebrød er både sunne, grove, og enkle å lage av hvetemel og sammalt hvete. De passer fint til frokost og holder deg mett frem til lunsj.
rask
Middels
Grovt

Knekkebrød med bygg og valnøtter

Knekkebrød med bygg og valnøtter er sunne og knasende sprø knekkebrød med byggmel, havregryn, linfrø og sesamfrø. Godt til frokost med skinke eller litt ost på toppen. 
rask
enkelt
Ekstra Grovt

Knekkebrød med rug og kli

Knekkebrød med rug og kli er sunne og sprø med masse fiber. Bakt med rugmel, havrekli, kruskakli, solsikkekjerner, linfrø og gresskarfrø er de perfekte til frokost eller i matpakka.
rask
enkelt
Ekstra Grovt

Knekkebrød med julesmak

Knekkebrød med julesmak lager du av fin og grov sammalt hvete, gjær, kanel og tranebær. Passer flott som en sunn julegave.
Middels
Middels

Ekstra grove knekkebrød

Ekstra grove knekkebrød er raske, sunne og veldig gode til frokost, lunsj og i matpakken. De lages med grov hvete, havregryn, solsikkekjerner, linfrø og sesamfrø.
rask
enkelt
Ekstra Grovt