Slik koker du byggryn
Bygg er et fantastisk kornslag, og vi vil gi det den oppmerksomheten de fortjener. Slik koker du byggryn og forbereder kornet for best mulig resultat – men først noen tips!
Byggryn nytes i stedet for ris eller nudler, og passer like godt i kalde retter som i varme.
Med en god tekstur og med mulighetene til flere smakskombinasjoner er bygg et deilig fullkorn som kan brukes på et utall måter, mye mer enn den klassiske byggrynsgrøten.
Bygg er i tillegg også veldig næringsrik og sunt, med mye fiber og en rekke gode mineraler.
TIPS: Kok byggrynene separat for å få det best kontroll på resultatet. Om du tilsetter ukokte byggryn i for eksempel en suppe eller en gryte, er det viktig å følge med og tilsette mer væske ved behov, siden byggrynene trekker til seg væske.
Ferdigkokt byggryn er også perfekt til å drøye kjøttet i retter som pasta eller taco. Slik som i denne oppskriften:
Slik koker du byggryn:
- Beregn 1 del byggryn og 3 deler vann. Til fire porsjoner vil det si 4 dl byggryn og 12 dl vann. I tillegg tilsetter du en 1 ts salt.
- Ha byggryn, vann og salt i en kjele.
TIPS: Om du tilsetter en buljongterning av grønnsaker eller av kylling, vil du få en ekstra god smak på byggrynene.
Et annet tips er å legge to hele kardemommekapsler i kokevannet. Det gir en veldig spennende smak, og passer godt til indiske og andre asiatiske retter. - Kok 25-30 minutter. Byggrynene er ferdig kokte når de har blitt rundt tre ganger så store som ukokte. De skal være myke, men ha litt tyggemotstand.
- Skulle det være ekstra vann i kjelen er det bare å ha helle vannet fra byggrynene ved hjelp av en sil.
- Ferdig kokte byggryn kan serveres varme eller kalde. De holder seg i kjøleskapet i en uke, om det er oppbevart i en tett boks.
TIPS: Om du legger bryggryn i bløt i kaldt vann i tolv timer eller mer, kutter du koketiden med ca ti minutter.
Andre smakstilsettinger:
- Et hvitløksfedd
- Revet sitronskall
- Laurbærblad
- Frisk mynte, rosmarin eller salvie