Vi bruker cookies (informasjonskapsler) på brodogkorn.no til analyseformål, tilpasning av innhold, annonser og for å videreutvikle våre tjenester. Ved å bruke nettstedet samtykker du til dette.
Les mer

Sett bygg på menyen

Bygg er proppfullt av helseelementer. Den største fordelen er kornets sjenerøse innhold av fiber. Kornet er også rikt på antioksidanter. Med de positive helseeffektene bygg har anbefaler vi mer bruk av bygg i kosten.
Skriv ut

Nofima mat er noen av de som har forsket mye på bygg, og deres studier kan vise til en flere positive helseeffekter av økt bruk av bygg i kostholdet. Blant kostfibrene i bygg finner vi ganske mye betaglukaner, som får mye oppmerksomhet for deres helsefremmende egenskaper. Betaglukanene kan redusere kolesterolnivået, kontrollere og bedre blodsukkeret, godt for tarmfunksjonen og bakteriemiljøet i tarm, metter godt og kan hjelpe med å kontrollere vekten. 

 

Videre er det påvist sammenhenger mellom høyere inntak av betaglukaner fra bygg og forebygging av livsstilsykdommer. Bygg tyder også på å kunne virke forebyggende mot kreft i tykk- og endetarm. Samt det har en indirekte forebyggende effekt på kreft ved at det bidrar til å unngå overvekt.

 

Ikke bare er bygg bra for kroppen, det er også kjempegodt i bakst. 

 

BAK MED BYGG

Bygg foredles og foreligger som byggmel eller byggryn. Byggmel har ikke evne til å utvikle gluten slik som hvete, men kan brukes i mange forskjellige produkter som grøter og supper, eller blandet med hvetemel til brød og kjeks. I tillegg kan byggryn være erstatning for ris i mange retter, for eksempel i riskrem, risotto og paella. Og som tilbehør til kjøtt eller fisk, i salater, supper, wraps mv.

 

Blanding av inntil 40 prosent bygg med siktet hvete kan gi gode resultater ved baking. Det er mulig å bake med mer byggmel, men da får vi brød som blir tunge og kompakte.

 

1 Grovt byggbrød

Her er et saftig og godt brød i matpakken eller til lunsj. 

 

bygbrød

 

> Oppskrift til fire byggbrød bakt i langpanne eller treramme.

 

2 Setergrøt

En utrolig god grøt med høy tradisjonsfaktor! Setergrøt lages av hel bygg og spelt og toppes med geitost, tyttebær, mandler og sirup.

 

 

setergrøt

 

>> Fremgangsmåte for setergrøt til 2

 

3 Byggrynssalat

Byggrynssalat med mozzarella, melon og røkt skinke smaker kjempegodt, er sunn og metter lenge. Server gjerne med en skive godt, grovt brød ved siden av.

 

Byggrynssalat med mozzarella, melon og røkt skinke

 

>> Rask og deilig byggrynssalat til middag

 

4 Byggvafler

Byggvafler med byggmel og byggryn er et alternativ til brød i matpakken, gjerne med ost og skinke. De er også kjempegode med rømme og rørt syltetøy.

byggvafler

 

>> Byggvafler på 1-2-3

 

Finn mer om samme tema: