Vi bruker cookies (informasjonskapsler) på brodogkorn.no/ til analyseformål, tilpasning av innhold, annonser og for å videreutvikle våre tjenester.
Les mer
OPPLYSNINGSKONTORET FOR BRØD OG KORN
SØK
MENY
Brød av bygg

Bygg

Bygg er rikt på antioksidanter, har et sjenerøst innhold av fiber og forebygger kreft. Dette er et skikkelig helsekorn!

Bygg (Hordeum vulgare L.) er den kornsorten det dyrkes mest av i Norge. Tradisjonelt har bygg mest vært benyttet til dyrefôr og brygging av øl.

 

Bruken av bygg i kostholdet er på et svært lavt nivå, og med de positive helseeffektene bygg har anbefaler Opplysningskontoret for brød og korn mer bruk av bygg i kosten.

 

Bygghistorie

bygg

Byggrynsgrøt med krunsj er en ny vri på den tradisjonelle grøten av bygg.

Bygg har vært dyrket i over 10 000 år, og er trolig verdens eldste kulturplante. Bygg er det kornslaget som trenger kortest veksttid for å bli modent. Det kan dyrkes i høyereliggende strøk og langt mot nord. I flere århundrer fram til første halvdel av 1900-tallet, brukte vi bygg både som festmat og hverdagskost. Vassgrauten og flatbrødet var blant annet basert på bygg.

 

I 2019 ble det dyrket 572 600 tonn bygg i Norge. Cirka 3000 tonn bygg går årlig til matproduksjon.

 

Næringsinnhold i bygg

 

Vanlige typer av bygg vil ha et ekstra lag med skalldeler som er godt festet til selve kornet. Dette kalles agner, og disse blir fjernet når vi bruker bygg til mat. Byggryn er hele byggkorn der disse agnene er slipt bort. Ofte blir allikevel det kjemiske innholdet i hele byggkornet (med agner) oppgitt.

 

Helt bygg inneholder ca 60-65 prosent stivelse, 9-12 prosent protein og knapt to prosent fett. Bygg inneholder ulike typer fiber som omfatter ikke-stivelses polysakkarider (de viktigste er cellulose, arabinoxylan og betaglukaner) og lignin. Disse til sammen blir ofte klassifisert som kostfiber. Innholdet av kostfiber i helt bygg vil normalt variere fra 15-20 prosent. I avskalla byggryn er innholdet av kostfiber lavere, mens innholdet av stivelse og protein er høyere.

bygg

Byggotto kan lages i mange ulike former. Vi anbefaler byggotto med søtpotet for en god middag.

Derfor er bygg sunt

 

Bygg er proppfullt av helseelementer. Den største fordelen er kornets sjenerøse innhold av fiber, både løselig og uløselig. Rikt innhold av antioksidanter er en annen.

 

Nofima mat har forsket mye på bygg og ser mange positive helseeffekter med økt bruk av bygg i maten. Blant kostfibrene i bygg finner vi ganske mye betaglukan. Dette er fiberstoffer som har stort fokus i dag fordi det er påvist sammenhenger mellom høyere inntak av disse og forebyggelse av viktige livsstilsykdommer. Reduksjon av kolesterolnivå, bedret tarmfunksjonen og reduksjon av risikoen for enkelte kreftformer er blant de påviste helseeffektene til bygg.

 

Graf som viser forbruk av bygg

Forbruk av bygg i kilo per innbygger i Norge, årene 1961 til 2019.

 

Bygg på menyen

 

Bygg foredles og foreligger som byggmel eller byggryn. Byggmel har ikke samme bakeevne som hvete, men kan brukes i mange forskjellige produkter som grøter og supper, eller blandet med hvetemel til brød og kjeks. I tillegg kan byggryn være erstatning for ris i mange retter, for eksempel i riskrem, risotto og paella. Og som tilbehør til kjøtt eller fisk, i salater, supper, wraps mv.

bygg

Byggrynskrem med multer går raskere å lage hvis du bruker prekokte byggryn.

Forskjellige byggsorter under helt lik bakeprosess kan gi store forskjeller i produktkvalitet. Det er derfor viktig å optimalisere prosessen (spesielt vannmengden) til byggsorten som brukes i bakeriprodukter. Vær oppmerksom på at rikt fiberinnhold krever høyt vannopptak, slik at deigen kan oppleves som mer klissete når du bruker byggmel enn du gjør ved annet mel. Blanding av inntil 40 prosent bygg med siktet hvete kan gi gode resultater ved baking. Det er mulig å bake med mer byggmel, men da får vi brød som blir tunge og kompakte.

 

>> Her kan du lese mer om vårt byggprosjekt: 10 ganger mer bygg til folket!

 

Sist oppdatert: 14.09.2020

Bygg - flere oppskrifter og artikler

Asiatisk byggrynsgrøt med kokosmelk

Denne grøten er en spennende miks av norsk tradisjonsmat og asiatiske impulser.
lang
Middels

Krydret byggryn med stekt egg

Forkokte, smakfulle byggryn er et godt alternativ til ris og pasta. Ingefær, sennep og gurkemeie gir spennende smaker som passer godt sammen med speilegget.
rask
Middels

Torunns grove rundstykker med bygg og havre

Torunns grove rundstykker er en av de mest populære oppskriftene våre. Her er en variant hvor vi har byttet den sammalte hveten med byggmel og havregryn.
Middels
Middels

Setergrøt

En utrolig god grøt med høy tradisjonsfaktor! Setergrøt lages av hel bygg og spelt og toppes med geitost, tyttebær, mandler og sirup.
Middels
enkelt

Byggrynsvann med sitron

Byggrynsvann er en populær drikk over store deler av verden. Det blir gjerne betegnet som en helsedrikk, blant annet fordi byggkorn er rike på fiber og antioksidanter.
rask
enkelt

Byggrynssalat med mozzarella, melon og røkt skinke

Byggrynssalat med mozzarella, melon og røkt skinke smaker kjempegodt, er sunn og metter lenge. Server gjerne med en skive godt, grovt brød ved siden av.
Middels
enkelt

Byggris til torsk

Byggris er nydelig til torsk. Når du trenger en rask hverdagsmiddag kan denne torskeretten med grønnkål, byggris og et lite dryss grovhakkede mandler være midt i blinken.
rask
Middels

Byggrynsgrøt med honning og nøtter

Byggrynsgrøt med honning og nøtter er en sunn og god grøt kokt av byggryn og melk. Den metter godt til frokost og serveres med friske blåbær for ekstra god smak. 
lang
enkelt

Taco med byggryn

Taco med byggryn og kjøttdeig gir ekstra digg tyggemotstand. Byggrynet gjør at du sparer både miljø og lommebok, og får igjen i sunnhet.
rask
enkelt

Spagetti med kjøttdeig og byggryn

Spagetti med kjøttdeig og byggryn er kanskje enda bedre enn den tradisjonelle pastaretten. Perfekt om du ønsker å redusere kjøttforbruket!
rask
enkelt

Byggotto med søtpotet

Byggotto med søtpotet og fetaost, som fint kan gjøres vegansk. Smakfull middag, eller hva med å servere den til gjester? Garantert en suksess!
Middels
Middels

Fortånnagraut

Kokken Heidi Bjerkan står bak fortånnagraut - en mektig god grøt som består av både vassgraut og rømmegrøt toppet med godt smør, sirup, revet fenalår og puffet bygg.
Middels
Middels