Vi bruker cookies (informasjonskapsler) på brodogkorn.no til analyseformål, tilpasning av innhold, annonser og for å videreutvikle våre tjenester. Ved å bruke nettstedet samtykker du til dette.
Les mer
Brød av bygg

Kornsorten bygg

Bygg er rikt på antioksidanter, har et sjenerøst innhold av fiber og det er dokumentert at det forebygger kreft. Dette er et skikkelig helsekorn.

Bygg (Hordeum vulgare L.) er den kornarten det dyrkes mest av i Norge. Tradisjonelt var bygg vårt viktigste matkorn, til grøt, flatbrød og brygging av øl, men går nå mest til dyrefôr. Dyrking av maltbygg har fått fornyet interesse, men dagens sorter er ikke foredlet for dette formålet. Stabilt god kvalitet er vanskelig i vårt klima, og de fleste bryggeriene importerer derfor all malt.

 

Bruken av bygg i kostholdet er på et svært lavt nivå, og med de positive helseeffektene bygg har anbefaler Opplysningskontoret for brød og korn mer bruk av bygg i kosten.

 

Bygghistorie

bygg

Byggrynsgrøt med krunsj er en ny vri på den tradisjonelle grøten av bygg.

Bygg har vært dyrket i over 10 000 år, og er blant verdens eldste kulturplanter. Bygg er det kornslaget som trenger kortest veksttid for å bli modent. Det kan dyrkes i høyereliggende strøk og langt mot nord. Fram til første halvdel av 1900-tallet brukte vi bygg både til fest og hverdags. Vassgrauten, rømmegrauten og flatbrødet var blant annet basert på bygg.

 

I 2023 ble det dyrket 482 568 tonn bygg i Norge. Cirka 3000 tonn bygg går årlig til matproduksjon.

 

Næringsinnhold i bygg

 

Vanlige typer av bygg har et ekstra lag med skalldeler som er godt festet til selve kornet. Dette kalles agner, og disse blir fjernet når vi bruker bygg til mat i dag. Byggryn er hele byggkorn der disse agnene er slipt bort, ofte sammen med de næringsrike lagene rett innenfor. Unntaksvis blir allikevel det kjemiske innholdet i hele byggkornet (med agner) oppgitt. I gamle dager ble hele byggkornet malt til «grynmel», og flere steinmøller leverer dette også i dag. Det blir også laget mel og gryn av nakent bygg, uten agner, så sammalt er det fullkorn.

Helt bygg inneholder ca. 60-65 prosent stivelse, 9-12 prosent protein og knapt to prosent fett. Bygg inneholder ulike typer fiber som cellulose, arabinoxylan, betaglukaner og lignin. Disse til sammen blir ofte klassifisert som kostfiber. Innholdet av kostfiber i helt bygg vil normalt variere fra 15-20 prosent. I avskalla byggryn er innholdet av kostfiber lavere, mens innholdet av stivelse og protein er høyere.

bygg

Byggotto kan lages i mange ulike former. Vi anbefaler byggotto med søtpotet for en god middag.

Derfor er bygg sunt

 

Den største fordelen er byggets sjenerøse innhold av fiber, både løselig og uløselig. Rikt innhold av antioksidanter er en annen.

Nofima har forsket mye på bygg og ser mange positive helseeffekter med økt bruk av bygg i maten. Blant kostfibrene i bygg finner vi ganske mye betaglukan. De har stort fokus i dag fordi det er, som i havre, påvist sammenhenger mellom høyere inntak av disse og forebygging av viktige livsstilsykdommer. Reduksjon av kolesterolnivå, bedret tarmfunksjonen og reduksjon av risikoen for enkelte kreftformer er blant de påviste helseeffektene til bygg.

 

 

Bygg på menyen

 

Bygg foredles og foreligger som byggmel eller byggryn. Byggmel har ikke samme bakeevne som hvete, men kan brukes i mange forskjellige produkter som grøter og supper, eller blandet med hvetemel til brød og kjeks. I tillegg kan byggryn være erstatning for ris i mange retter, for eksempel i riskrem, risotto og paella. Og som tilbehør til kjøtt eller fisk, i salater, supper, wraps mv.

bygg

Byggrynskrem med multer går raskere å lage hvis du bruker prekokte byggryn.

Forskjellige byggsorter kan med helt lik bakeprosess gi store forskjeller i produktkvalitet. Vær oppmerksom på at rikt fiberinnhold krever høyt vannopptak, slik at deigen kan oppleves som mer klissete når du bruker byggmel enn du gjør ved annet mel. Blanding av inntil 40 prosent bygg med siktet hvete kan gi gode resultater ved baking. Det er mulig å bake med mer byggmel, men da får vi brød som lett blir tunge og kompakte.

 

>> Her kan du lese mer om vårt byggprosjekt: 10 ganger mer bygg til folket!

 

Sist oppdatert: 8.5.2024

Bygg - flere oppskrifter og artikler

Asiatisk byggrynsgrøt med kokosmelk

Denne grøten er en spennende miks av norsk tradisjonsmat og asiatiske impulser.
lang
Middels

Krydret byggryn med stekt egg

Forkokte, smakfulle byggryn er et godt alternativ til ris og pasta. Ingefær, sennep og gurkemeie gir spennende smaker som passer godt sammen med speilegget.
rask
Middels

Torunns grove rundstykker med bygg og havre

Torunns grove rundstykker er en av de mest populære oppskriftene våre. Her er en variant hvor vi har byttet den sammalte hveten med byggmel og havregryn.
Middels
Middels

Setergrøt

En utrolig god grøt med høy tradisjonsfaktor! Setergrøt lages av hel bygg og spelt og toppes med geitost, tyttebær, mandler og sirup.
Middels
enkelt

Byggrynsvann med sitron

Byggrynsvann er en populær drikk over store deler av verden. Det blir gjerne betegnet som en helsedrikk, blant annet fordi byggkorn er rike på fiber og antioksidanter.
rask
enkelt

Byggrynssalat med mozzarella, melon og røkt skinke

Byggrynssalat med mozzarella, melon og røkt skinke smaker kjempegodt, er sunn og metter lenge. Server gjerne med en skive godt, grovt brød ved siden av.
Middels
enkelt

Byggris til torsk

Byggris er nydelig til torsk. Når du trenger en rask hverdagsmiddag kan denne torskeretten med grønnkål, byggris og et lite dryss grovhakkede mandler være midt i blinken.
rask
Middels

Byggrynsgrøt med honning og nøtter

Byggrynsgrøt med honning og nøtter er en sunn og god grøt kokt av byggryn og melk. Den metter godt til frokost og serveres med friske blåbær for ekstra god smak. 
lang
enkelt

Taco med byggryn

Taco med byggryn og kjøttdeig gir ekstra digg tyggemotstand. Byggrynet gjør at du sparer både miljø og lommebok, og får igjen i sunnhet.
rask
enkelt

Spagetti med kjøttdeig og byggryn

Spagetti med kjøttdeig og byggryn er kanskje enda bedre enn den tradisjonelle pastaretten. Perfekt om du ønsker å redusere kjøttforbruket!
rask
enkelt

Byggotto med søtpotet

Byggotto med søtpotet og fetaost, som fint kan gjøres vegansk. Smakfull middag, eller hva med å servere den til gjester? Garantert en suksess!
Middels
Middels

Fortånnagraut

Kokken Heidi Bjerkan står bak fortånnagraut - en mektig god grøt som består av både vassgraut og rømmegrøt toppet med godt smør, sirup, revet fenalår og puffet bygg.
Middels
Middels