Vi bruker cookies (informasjonskapsler) på brodogkorn.no til analyseformål, tilpasning av innhold, annonser og for å videreutvikle våre tjenester. Ved å bruke nettstedet samtykker du til dette.
Les mer

Grønnsaker, frukt og bær i bakst

Det er allment kjent at både fullkornsprodukter og frukt og grønt er godt for helsen. Så hvorfor ikke kombinere disse to? Det gir både en saftig og sunn bakst- helt genialt!
Skriv ut

Helsedirektoratet anbefaler å spise minst fem porsjoner grønnsaker, frukt og bær hver dag, hvorav halvparten bør være grønnsaker. «Fem om dagen» er blitt et velkjent helsebegrep, likevel er det kun drøyt 20 prosent som får i seg den anbefalte mengden. Hva med å «lure» inn en porsjon eller to i den grove baksten? Det er og stadig flere kornprodukter med grønnsaker i å finne i butikk og bakeri. 

 

Grove kornprodukter gir energi, god metthetsfølelse og et stabilt blodsukker, og er i tillegg den viktigste kilden til kostfiber og jern i norsk kosthold. Grønnsaker har et lavt innhold av energi, samtidig som de rike på flere nødvendige vitaminer og mineraler. For eksempel å innta vitamin C, du finner det i frukt og grønt med sterke farger, sammen med kornprodukter øker jernopptaket vårt fra korn. Grønt og korn er med andre ord en perfekt kombinasjon!

 

Her er 5 herlige oppskrifter på bakst med grønnsaker, frukt og bær i:

 

1. Briks med rødbete

Briks med rødbete er halvgrove rundstykker med en spenstig rødfarge. Spis rundstykkene til middag som tilbehør til suppe eller gryte.

oppskrift på Rundstykker med rødbete

Her er oppskriften på briks med rødbete

 

 

2. Grovt gulrotbrød

Prøv dette grove brødet med havre, solsikkekjerner og gulrot. Smaken er mild og god og er en favoritt i matpakken.

Grovt gulrotbrød

Slik lager du matpakkefavoritten grovt gulrotbrød.

 

 

3. Eplerundstykker

Rundstykker med eple og grov hvete er sunne og saftige. Disse grove rundstykkene passer perfekt til lunsj eller kvelds med ost på.

Eplerundstykker

Slik lager du eplerundstykker. 

 

 

4. Matmuffins med fetaost, cherrytomat og spinat

Matmuffins er en deilig variasjon i matpakken. Lag en stor porsjon og frys ned, så kan du enkelt ta opp fra fryseren når du vil ha en annerledes lunsj.

 

Oppskrift på Matmuffins med fetaost, cherrytomat og spinat

 

Oppskriften på matmuffins med fetaost, cherrytomater og spinat finner du her

 

 

5. Myslirundstykker med blåbær

Skal du ha noe godt til helgefrokosten eller i tursekken, er disse tingen. Myslirundtykker med havre og blåbær er skikkelig saftige og smaker godt med bare litt smør eller ost.

Myslirundstykker med blåbær

Se fremgangsmåten for myslirundstykker med blåbær her.

 

Saftigere og sunnere lussekatter med grønnsaker

 

lussekatter

 

Forskerne på Nofima har sett på hvordan grønnsaker i bakverk kan har flere positive effekter. Bakverket kan både bli saftigere, sunnere og gjøre det enklere å oppnå målet om 5 om dagen. De har blant annet testet med gulerøtter i lussekatter, briks og hamburgerbrød. Les hvorfor og prøv oppskriftene til Nofima-baker Fredrik Andresen.

 

Eller prøv selv med å erstatte 1 dl melk med 200 g gulerøtter i vår oppskrift på lussekatter.