Lussekatter
Lussekatter er deilige hveteboller i ulike fasonger som vi baker til Luciadagen 13. desember. Gulfargen kommer fra krydderet safran.
Ingredienser
200 g smør
6 dl melk
250 mg safran eller 1 ts gurkemeie
1 kg hvetemel
250 g sukker
1 ts salt
2 egg
1 pk gjær
1 egg til pensling
rosiner til pynt
slik gjør du
Vis ingredienser
Slik gjør du
- Skjær smør i terninger og la det stå på kjøkkenbenken til romtemperering.
- Mål opp melken og bland safranen godt inn.
- Ha melet i en bakebolle, tilsett sukker, salt, egg og safranmelken. Smuldre i gjæren.
- Elt deigen godt for hånd eller med en kjøkkenmaskin. Deigen er ferdig eltet når den er smidig og slipper kanten av bollen. Tilsett romtemperert smør, og elt til deigen igjen er glatt og smidig. Dekk bakebollen med plast eller et klede, og la heve til dobbel størrelse.
- Ha deigen ut på lett melet bakebord. Trill tynne pølser og form dem til lussekatter – se bildet for inspirasjon.
- Legg lussekattene på stekeplate kledd med bakepapir. Etterhev under plast eller klede til nesten dobbel størrelse, ca. 20 minutter.
- Pensle lussekattene med egg og pynt med rosiner.
- Stek lussekattene midt i ovnen ved 225 °C i ca. 10 minutter, eller til de er lyst gylne. Avkjøl på rist.
Se fremgangsmåten for lussekatter her:
Bak vanlige hveteboller tilsatt safran eller gurkemeie hvis du vil gjøre det enda enklere på Luciadagen.