Lussekatter
Lussekatter er deilige hveteboller i ulike fasonger som vi baker til Luciadagen 13. desember. Gulfargen kommer fra krydderet safran.
Ingredienser
200 g smør
6 dl melk
250 mg safran eller 1 ts gurkemeie
1 kg hvetemel
250 g sukker
1 ts salt
2 egg
1 pk gjær
1 egg til pensling
rosiner til pynt
slik gjør du
Vis ingredienser
Slik gjør du
- Skjær smør i terninger og la det stå på kjøkkenbenken til romtemperering.
- Mål opp melken og bland safranen godt inn.
- Ha melet i en bakebolle, tilsett sukker, salt, egg og safranmelken. Smuldre i gjæren.
- Elt deigen godt for hånd eller med en kjøkkenmaskin. Deigen er ferdig eltet når den er smidig og slipper kanten av bollen.
- Tilsett romtemperert smør, og elt til deigen igjen er glatt og smidig.
- Dekk bakebollen med plast eller et klede, og la heve til dobbel størrelse. Det tar 30-60 minutter.
- Ha deigen ut på lett melet bakebord. Trill tynne pølser og form dem til lussekatter – se bildet for inspirasjon.
- Legg lussekattene på stekeplate kledd med bakepapir. Etterhev under plast eller klede til nesten dobbel størrelse, ca. 20 minutter.
- Pensle lussekattene med egg og pynt med rosiner.
- Stek lussekattene midt i ovnen ved 225 °C i ca. 10 minutter, eller til de er lyst gylne. Avkjøl på rist.
Se fremgangsmåten for lussekatter her:
Vil du gjøre det litt enklere? Bak vanlige hveteboller tilsatt safran eller gurkemeie.
Vil du gjøre det litt mer avansert? Prøv vår oppskrift på tangzhong lussekatter – en bakemetode som gir ekstra luftige, saftige og holdbare lussekatter.