Vi bruker cookies (informasjonskapsler) på brodogkorn.no til analyseformål, tilpasning av innhold, annonser og for å videreutvikle våre tjenester. Ved å bruke nettstedet samtykker du til dette.
Les mer

Herlige brytebrød til koldtbordet

Det er alltid hyggelig med en felles buffet, og ekstra gøy å kunne bidra med noe som både smaker og ser fantastisk ut!
Skriv ut

Godt brød hører med når god mat serveres. Til festlige lag er det hyggelig å eksperimentere med nye former og smaker. Det skal se lekkert ut, i tillegg til å mette mange. 

 

Da er det mange gode grunner til å velge et brytebrød. Når det ligger på koldtbordet, trenger du ingen stor brødkniv for at gjestene skal kunne forsyne seg. Det er heller ikke nødvendig å skjære opp skiver, som fort kan bli tørre når de står lenge framme. Brytebrødet holder seg saftig gjennom hele festen, og er enkelt for alle å forsyne seg av. 

 

Smak og behag 

 

Noen brytebrød trilles ut som rundstykker før de stekes sammen, mens andre deiger kan du legge rett i langpanne. Uansett vil brødene bli ekstra saftige når de stekes sammen tett i tett på denne måten. 

 

Det kan være lurt å pakke brødet inn i et klede eller serviett ved servering, både så det holder seg saftig og for å bevare god hygiene.

 

Selvgjort er velgjort

 

Å bryte brød har lange tradisjoner, og sterk symbolikk. For mange handler det om mer enn å ha et måltid sammen. Brødet har til alle tider holdt sulten på avstand, og i flere kulturer har den også en sentral rolle i religiøse riter.

 

I dag er brød lett tilgjengelig for de fleste. Det er kanskje derfor det hjemmebakte blir ekstra verdsatt. Å ta med seg noe man har bakt selv til et felles koldtbord, vitner om at man har gjort en innsats og brukt tid. Da kan resultatet bli smakfullt på så mange måter. 

 

1 Byggblomst

Byggblomst

Disse lekre byggblomstene pynter opp ethvert koldtbord. Selv om de ser imponerende ut, er de slett ikke så vanskelige å bake. Lag en vanlig rundstykkedeig av bygg- og hvetemel og sett delene sammen til en blomst. 

Mønsteret blir til når du varierer dryss mellom ulike frø. Du kan gjerne bruke solsikkekjerner eller krydderurter, i tillegg til valmuefrø.

 

>> Her er oppskriften på byggblomster

 

2 Frokostbrød med ost og karve

Frokostbrød med ost og karve

Hvis du liker karve, vil du elske disse deilige frokostbrødene. De gir mye smak, og er perfekte når du er ute etter «det lille ekstra». 

Form 20 emner til små brød og legg inntil hverandre i en smurt panne. Det er også fullt mulig å lage frokostbrødene uten ost og karve. 

 

>> Se hele oppskriften på frokostbrød med ost og karve

 

3 Briketter som metter

Frokostbriketter

Disse deilige brikettene lager du med havregryn og grov sammalt rug. De både smaker og metter godt.

Deigen kjevles til en firkant og legges i en langpanne. Skjær bitene forsiktig til med en kniv, cirka 24-30 stykker. 

 

>> Her er hele oppskriften på briketter 

 

4 Ølbrød 

Ølbrød i papirpose

Ølbrød er kanskje ikke et brytebrød i ordets rette forstand, men den passer likevel godt på koldtbordet. Med øl i deigen og spisskummin på toppen, blir den fort festens snakkis! 

Pensle med olivenolje og strø flaksalt og grovkvernet pepper på toppen før steking. Langpannebrød er en annen variant som ligner. 

 

>> Slik lager du ølbrød

 

5 Focaccia

Focaccia

Ingen buffet uten foccacia! Det italienske brytebrødet har fått en sentral plass i det norske kjøkken – spesielt til fest. Det smaker like godt til salat og suppe, som grillmat og gryter. 

Vår focaccia lager du med hvitløk, rødløk, rosmarin og parmesan, og smaker nydelig med en god olje eller aioli til.

 

>> Her er oppskriften på focaccia