Vi bruker cookies (informasjonskapsler) på brodogkorn.no/ til analyseformål, tilpasning av innhold, annonser og for å videreutvikle våre tjenester.
Les mer
OPPLYSNINGSKONTORET FOR BRØD OG KORN
SØK
MENY

Slik koker du byggryn

Byggryn kan nytes i mange ulike retter, og kan tilberedes raskt. Slik koker du byggryn enkelt trinn for trinn – vi gir deg tipsene!
Skriv ut

Bygg er et fantastisk kornslag, og vi vil gi det den oppmerksomheten de fortjener. Slik koker du byggryn og forbereder kornet for best mulig resultat – men først noen tips!

 

Byggryn nytes i stedet for ris eller nudler, og passer like godt i kalde retter som i varme.

Med en god tekstur og med mulighetene til flere smakskombinasjoner er bygg et deilig fullkorn som kan brukes på et utall måter, mye mer enn den klassiske byggrynsgrøten.

 

Bygg er i tillegg også veldig næringsrik og sunt, med mye fiber og en rekke gode mineraler.

 

TIPS: Kok byggrynene separat for å få det best kontroll på resultatet. Om du tilsetter ukokte byggryn i for eksempel en suppe eller en gryte, er det viktig å følge med og tilsette mer væske ved behov, siden byggrynene trekker til seg væske.

 

Ferdigkokt byggryn er også perfekt til å drøye kjøttet i retter som pasta eller taco. Slik som i denne oppskriften:

 

Hvor lang tid tar det? 30 minutter
Hvor vanskelig er det? enkelt
Hvor mye bakst blir dette? 8 små tortilla
Hvor lang tid tar det? 30 minutter
Hvor vanskelig er det? enkelt
Hvor mye bakst blir dette? 8 små tortilla

Taco med byggryn

Taco med byggryn og kjøttdeig gir ekstra digg tyggemotstand. Byggrynet gjør at du sparer både miljø og lommebok, og får igjen i sunnhet.
slik gjør du
Ingredienser

Slik gjør du

  • Stek kjøttdeig i en stekepanne til kjøttdeigen er ferdigstekt. Bland inn ferdigkokte byggryn. Tilsett krydder og vann og la det småkoke i fem minutter.
  • Rør sammen majones og chilisaus. 
  • Skjær mango og agurk i små biter. Del tomatene i to.
  • Server tacofyllet i myke tortillalefser med ruccula, agurkbiter, tomater, mango, chilimajones og frisk koriander.

>> Vil du spise mer bygg? Her er fire gode forslag til hvordan du kan bruke mer bygg i kosten.

 

Slik koker du byggryn: 

  1. Beregn 1 del byggryn og 3 deler vann. Til fire porsjoner vil det si 2 dl byggryn og 6 dl vann. I tillegg tilsetter du en 1/2 ts salt.
    Slik koker du byggryn
  2. Ha byggryn, vann og salt i en kjele.
    Slik koker du byggryn

    TIPS: Om du tilsetter en buljongterning av grønnsaker eller av kylling, vil du få en ekstra god smak på byggrynene. 
    Et annet tips er å legge to hele kardemommekapsler i kokevannet. Det gir en veldig spennende smak, og passer godt til indiske og andre asiatiske retter.

  3. Kok 25-30 minutter. Byggrynene er ferdig kokte når de har blitt rundt tre ganger så store som ukokte. De skal være myke, men ha litt tyggemotstand.
    Slik koker du byggryn
  4. Skulle det være ekstra vann i kjelen er det bare å ha helle vannet fra byggrynene ved hjelp av en sil.
  5. Ferdig kokte byggryn kan serveres varme eller kalde. De holder seg i kjøleskapet i en uke, om det er oppbevart i en tett boks.
    Slik koker du byggryn

TIPS: Om du legger bryggryn i bløt i kaldt vann i tolv timer eller mer, kutter du koketiden med ca ti minutter.

 

Andre smakstilsettinger:

  • Et hvitløksfedd
  • Revet sitronskall
  • Laurbærblad
  • Frisk mynte, rosmarin eller salvie

 

 

Finn mer om samme tema:

Les eller skriv kommentarer