Julepizza i romjulen
Julen er en tid for tradisjoner, og det gjelder også i matveien. For de fleste av oss betyr det at vi spiser svineribbe eller pinnekjøtt til middag på julaften.
I romjulen er det imidlertid litt mer rom for å leke litt med tradisjonene. Hva med å lage en fristende julepizza av restene fra julaften?
– Særlig om man har ungdom i huset, kan julepizza bli en suksess. Romjulens koselige kvelder kan brukes til å lage mat på ungdommens premisser. La gjerne også poden lage julepizzaen selv. Det er enkelt og ekstra godt å spise mat man selv har laget, sier daglig leder Torunn Nordbø i Opplysningskontoret for brød og korn.
Hun har flere ulike oppskrifter på pizzabunn, og har gode tips for å gjøre den populære italieneren mer julete. En stor fordel med pizza er at deigen kan lages opp til tre dager i forveien. Bunnen kan også halvstekes og fryses slik at det blir færre oppgaver i julen.
– Hadde du ribbe på julaften, er restene supert å bruke på julepizzaen. Dryss over granateplekjerner og hakkede hasselnøtter, og vipps har middagen fått en smak av jul. Julepølse eller medisterkaker, sammen med en håndfull grønnkål og noen ringer rødløk gir også et typisk julepreg, sier hun.
Rester av pinnekjøtt egner seg også godt på julepizzaen. En neve finsnittet rødkål og tørkede tranebær gir både farge og smak til matretten.
Grønn pizza til jul
Er det vegetar som gjelder for den unge, er det mange grønnsaker som passer ypperlig på pizza. De gir fine julefarger.
– Tomatsaus er en klassiker og med julegrønnsaker som rosenkål og brokkoli eller urter får vi fort en rødgrønn pizza. Men vi har også sett at hvit pizza med potet er en vinner på flere restauranter. Bruk potetene fra julemiddagen som hovedingrediens, og suppler med sopp og vårløk for en hvitgrønn julepizza, sier Nordbø.