Vi bruker cookies (informasjonskapsler) på brodogkorn.no til analyseformål, tilpasning av innhold, annonser og for å videreutvikle våre tjenester. Ved å bruke nettstedet samtykker du til dette.
Les mer

Pizzabunn – grunnoppskrift og gode varianter av pizzadeig

Det blir ikke skikkelig god pizza uten en skikkelig god pizzabunn. Her er oppskriften - og det du trenger å vite for å lykkes med hjemmelaget pizza.

En skikkelig god pizzabunn er etter vår mening det som skiller en god og hjemmelaget pizza fra de du finner i frysedisken. Det er mulig å etterligne den hjemmelagede smaken på bunnen, men det helt autentiske resultatet får du bare om du har satt pizzadeigen selv. 

 

Hemmeligheten bak en perfekt pizzabunn er å gjøre det enkelt. Ikke noen fancy ingredienser eller dilldall. Bare vann, mel, salt, olje og litt gjær. 

 

Hjemmelaget pizzabunn

 

Bruk gjerne dette blandingsforholdet for en pizzadeig som gir nok pizza til fire personer:

 
400 g hvetemel
3 dl vann
½ pk  fersk gjær
1 ts salt
2 ss olje
 
Slik gjør du: 
 
  • Bland alle ingrediensene, gjerne i en kjøkkenmaskin. Elt til deigen er smidig og har et godt utviklet glutennettverk. La deigen gjerne elte i et kvarter. 
  • Dekk bakebollen med plast, og la deigen heve til den har fått dobbel størrelse.
  • Kjevle ut pizzabunnen og legg den på en stekeplate med bakepapir.
  • Legg på fyll etter eget ønske.
  • Stek pizzaen midt i ovnen på 250 °C til osten er gyllen. 

 

Velg riktig mel til pizzabunnen

 

Når du lager den klassiske hjemmelagede lørdagspizzaen, går det helt fint å bruke det vanlige hvetemelet du har i kjøkkenskapet.

 

Men skal du lage den italienske typen med tynn pizzabunn, kan du kanskje vurdere å bruke en type mel som passer bedre til det formålet. Melet kalles gjerne pizzamel, og er laget av utvalgte kornsorter og er mer finmalt enn det vanlige hvetemelet.  

 

I det vanlige hvetemelet vi bruker mest av, er rundt 78 prosent av hvetekornet brukt. Meltypen som kalles Tipo 0 eller Tipo 00 bruker mellom 55 og 65 prosent av kornet. Det gjør at det såkalte pizzamelet tar til seg mer fuktighet. Pizzabunn bakt med dette melet er lettere å få til å bli tynn, luftig og crispy når du baker på den italienske måten. 

 

En sunnere pizzabunn

 

Hverdagspizzaen kan gjerne være bakt med litt grovere mel enn lørdagspizzaen. Vi har oppskrift på både halvgrov pizzabunn og grov pizzabunn som du kan variere litt med både for smakens skyld og for høyere innhold av fiber og andre næringsstoffer.  

 

Grov pizzabunn er også et fint utgangspunkt for å lage pizzasnurrer eller pestosnurrer som er finfin nistemat eller fingermat. 

 

Pizza på grillen

 

Pizza kan også stekes på grillen – faktisk er grillen som skapt for pizzabaking! Har du en grill som gir høy nok temperatur vil nemlig pizzaen stekes nesten som i en italiensk pizzaovn.

 

En pizzastein eller pizzastål kan være en god investering for å få ekstra krønsj på pizzabunnen. Pizzasteiner kommer i mange ulike former og prisklasser, slik at du enkelt kan finne en variant du er fornøyd med.

 

Uansett om du bruker kull eller gass bør du fyre opp rundt steinen og ikke rett under den. Da blir pizzaen stekt på indirekte varme. Steinen fordeler varmen slik at deigen blir jevnt stekt og trekker ut fuktighet slik at bunnen blir knasende. 

 

Bruk gjerne en pizzaspade for å gjøre jobben enklere og morsommere – og for å føle deg som en ekte italiensk mesterkokk!

 

Her er noen  forslag til topping på grillet pizza: sopp og tomat,  spekeskinke og ferskenBBQ kyllingegg og asparges og moreller og feta

 

>> Les mer på MatPrat: Pizza på grillen.

 

En ekte pizzaovn i hagen

 

Glem store og digre steinovner – de siste årene har små, utendørs pizzaovner blitt en favoritt i norske hager og terrasser. Det skjønner vi godt!

 

Pizzaovner skaper en helt egen sommerstemning på utekjøkkenet. I tillegg tar ovnen liten plass og har lav vekt. Hvis ovnen også har bein som kan vippes inn kan du ta den med deg både i båten og på hytta. Den største fordelen med en pizzaovn i hagen er selvfølgelig at pizzabunnen blir stekt på null komma svisj – perfekt for sommerens pizzafest med mange gjester!

 

 

Pizzabunn - Flere oppskrifter og artikler

Grillet pizza med posjert egg og asparges

En lett sommerpizza du lager på grillen, med ny og spennende topping: Posjert egg, asparges og hollandaise.
Middels
Middels
Fint

Grillet pizza med BBQ kylling

Denne pizzaen blir kjapt familiens yndlingspizza. Topping med bbq-kylling, rødløk, sopp, spicy jalapenõ og frisk koriander gir spennende smaker.
Middels
Middels
Fint

Grillet pizza med moreller og feta

En spennende sommerpizza med moreller, fetaost, honning og valnøtter. Tilberedt på grillen får den deilig og sprø bunn.
Middels
Middels
Fint

Grillet pizza med spekeskinke og fersken

En skikkelig snadderpizza du lager på grillen, med søte fersken, salt spekeskinke, mozzarella og pesto.
Middels
Middels
Fint

Hjemmelaget pizza med skinke

Prøv vår gode og enkle pizza med ost, skinke, hjemmelaget tomatsaus og tynn, halvgrov pizzabunn.
lang
enkelt

Pestosnurrer

Pestosnurrer er grove rundstykker av sammalt hvete med soltørkede tomater, pesto og revet ost. De passer perfekt i matboksen eller som turmat.
Middels
Middels
Grovt

Pitapizza

Pitapizza lager du raskt av pitabrød, kjøttdeig, tacosaus, revet ost og paprika. Server som en lett middag i hverdagen eller som en kveldsrett. Smaker også godt kald i matpakken.
rask
enkelt

Pizzasnurrer

Pizzasnurrer eller pizzaboller med sammalt hvete, kjøttdeig og revet ost er supre å servere i bursdagsselskaper og som turmat. Passer også som fingermat.
rask
Middels
Grovt

Pizza med reinsdyrstek

Pizza med reinsdyrstek i tynne skiver smaker ekstra godt med hjemmelaget tomatsaus, vellagret ost, parmesan og ruccula. Server den til middag eller kvelds.
Middels
enkelt

Brødpinner med spekeskinke

Brødpinner med spekeskinke er supergode snurrer som er raske å tilberede på grillen. Server med en god dipp som smårett i sommer.
Middels
Middels

Pull-apart rundstykke

Pull-apart rundstykke med deilig smeltet ost, hvitløk og pepperonipølse smaker som en minipizza du lager raskt i ovn, på grillen eller i glørne fra et bål på tur. 
rask
enkelt

Grov pizzabunn

Grov pizzabunn med sammalt hvete gjør helgepizzaen litt sunnere! Lag porsjonspizza eller en stor pizza og legg på pizzafyll og ost etter ønske.
rask
Middels
Grovt