Opplysningskontoret for brød og korn
SØK
MENY
  • Nyheter
  • Korn og mel
  • Kosthold
  • Bærekraft
  • Oppskrifter på Matprat.no
  • Nyheter
  • Korn og mel
  • Kosthold
  • Bærekraft
  • Oppskrifter på Matprat.no
  • Matkorn­partnerskapet
  • Presserom
  • Om oss
    matkorn

    Publikasjoner fra Matkornpartnerskapet

    Skriv ut

    Rapporter

    Scenarieanalyse av norsk mathveteproduksjon

     

    Rapport: Økt, miljøtilpasset og mer robust norsk mathveteproduksjon

    – En scenarieanalyse av fremtidig utvikling for norsk mathveteproduksjon (utgitt 2025)

     

    Markedstilpasset norsk mathveteproduksjon

     

    Rapport: Markedstilpasset norsk mathveteproduksjon: Tilpasninger i klasseinndelingen for å øke utnyttelsen av norsk mathvete (utgitt 2024)

     

    Markedet for norsk korn

     

    Rapport: Markedet for norsk matkorn (utgitt 2023)

     

    Falltallsrapport

     

    Fagrapport: Krav til falltall i norsk mathvete (utgitt 2022)

     

    Årets mathvetekvalitet

    Rapport for kvalitetsprognoser mathvete – en pilot (utgitt 2024)

    Rapport om årets mathvetekvalitet (utgitt 2023)

    Rapport fra pilotprosjekt mathvetekvalitet (utgitt 2022)

     

     

    HØRINGsinnspill

    Muntlig høringsuttalelse til St.meld. 11-2024_Næringskomiteen

    Skriftlig høringssvar til St.meld.11-2024_Næringskomiteen

     

    kronikker

    Kronikk i Nationen 190125 – Slik kan vi styrke norsk selvforsyning

    Markedsaktørene og forbrukerne vil ha norsk mathvete (bondebladet.no)

    Kronikk i Bondebladet 140224 – Markedstilpasset norsk mathveteproduksjon

     

    Kronikk Nationen 240123 – Markedet for norsk matkorn

     

    Sist oppdatert: 17. februar 2025

    Mest populært akkurat nå

    1Verdens beste vafler – fra Sjømannskirken i København 2Eltefrie rundstykker 3Ripsgelé 4Verdens beste focaccia 5Kringle med fyll – fire varianter 6Fint surdeigsbrød 7Hjemmelaget pizza med skinke 8Ekstra grovt rugbrød

    Du er kanskje interessert i dette også?

    Matkornpartnerskapet

    Slik kan vi styrke norsk selvforsyning

    Med ny klassifisering av mathvete, kan mer av kornet vi produserer komme til nytte som mat.
    Matkornpartnerskapet

    Nå sås det millioner av brød på norske jorder

    I disse dager går såkornet i jorda som kan gi 600 millioner norske brød. Kornproduksjonen er utrolig viktig for selvforsyningsgraden i Norge.
    Matkornpartnerskapet

    Forbrukerne vil ha norske brød

    Ny forbrukerundersøkelse viser at 60 prosent av forbrukerne legger stor vekt på at brødet er norsk når de handler. 80 prosent mener også at kaller man et brød med norsk navn, så må kornet i melet være norsk.
    korn og mel Matkornpartnerskapet

    Norsk matkorn kan dekke det norske matkornbehovet

    Norge kan ha 90 % dekning av norsk matkorn. Men skal dette bli et stabilt nivå må bransjen ta grep og politikken tilpasses. Hvis ikke blir egendekningen trolig 50-60 % som har vært snittet siden 2010.  
    Matkornpartnerskapet

    Bytt ut importert ris med norsk bygg

    – Flere norskproduserte brød ligger til heving, og en samlet bransje arbeider for at forbruker skal finne flere norske brød i butikk. Samtidig oppfordrer vi til å erstatte ris med norsk bygg, sier Nina Sundqvist, adm.dir. i Stiftelsen Norsk Mat.
    Matkornpartnerskapet

    Havrebrød – fra jord til bord

    Havreforbruket i Norge har doblet seg på 15 år. Havre er blitt trendy. Viktige årsaker er flere nye havreprodukter og mer kunnskap om helseeffekten ved å spise havre.
    Matkornpartnerskapet

    Flere korn- og bakevarer med Nyt Norge

    Per i dag ligger andelen med norsk matkorn mellom 55-65 %. – Vi har en ambisjon om 90 % norskandel, der økt andel av norsk mathvete vil være viktigst, sier Nina Sundqvist.
    Matkornpartnerskapet

    Spesialkorn på norsk

    De siste årene har etterspørselen etter mel fra de gamle kornartene økt. Vi opplever stigende interesse for lokalmat, håndverksbaking, hjemmebaking og at jorda skal dyrkes på en bærekraftig måte.
    matkorn Matkornpartnerskapet

    Det store bildet

    I Norge må vi ha en tydelig ambisjon om selv å produsere matkornet vi spiser.
    Matkornpartnerskapet

    Dette er Matkornpartnerskapet

    Kort forklart jobber Matkornpartnerskapet med å øke bruken av norsk matkorn og planteprotein for norske matfat.
    Matkornpartnerskapet

    Å bake med norsk mel

    Fram til begynnelsen av 1970-tallet importerte Norge all mathveten landet brukte. Iherdig forskningsinnsats på hvetesorter tilpasset norske forhold har ført til en formidabel kvalitetsforbedring.
    Slik koker du byggryn Matkornpartnerskapet

    Matkornpartnerskapets arbeidsstrømmer

    Slik jobber Matkornpartnerskapet i ulike arbeidsstrømmer for å øke bruken av norsk matkorn og planteprotein.
    • Om oss
    • Grovhets-kalkulator
    • Bildearkiv
    • Presserom
    • Skolemateriell
    • Matkornpartnerskapet

    Følg oss på sosiale medier

    facebook instagram youtube
    post@brodogkorn.no Copyright © Opplysningskontoret for brød og korn Personvern og bruk av cookies