Vi bruker cookies (informasjonskapsler) på brodogkorn.no til analyseformål, tilpasning av innhold, annonser og for å videreutvikle våre tjenester. Ved å bruke nettstedet samtykker du til dette.
Les mer
Kjøleskapsgrøt på tre ulike måter

Kjøleskapsgrøt – frokosten som lager seg selv mens du sover

Kjøleskapsgrøt er snarveien til en sunn, mettende, billig og miljøvennlig frokost.

Er det ikke vidunderlig med mat som lager seg selv? Der alt du trenger å gjøre er å blande ingrediensene sammen, og så gjøre noe helt annet mens retten blir ferdig av seg selv.

 

Sånn er det med kjøleskapsgrøt. Her er det ikke noe røring i kjeler eller venting på at mikrobølgeovnen gjør seg ferdig. Du bare står opp, åpner kjøleskapet, og tar ut grøten som er fiks ferdig og klar for frokost. Kanskje tilsetter du noe frisk frukt, men det er i såfall det eneste du trenger å gjøre. 

 

Kjøleskapsgrøt er en særlig perfekt løsning for morgentrøtte som helst vil ha minst mulig styr med frokosten før de kan komme seg ut døren.  

 

Forberedelser kvelden før

 

Det lille man trenger av innsats når man lager kjøleskapsgrøt, legger man ned kvelden før. Da rører man raskt sammen ingrediensene i en skål eller et glass, for så å overlate resten av matlagingen til kjøleskapet over natten. 

 

Grunningrediensene i en kjøleskapsgrøt er gjerne lettkokte havregryn og melk. Deretter er det kun fantasien som begrenser deg. For variasjon kan man tilsette kesam, yoghurt, cottage cheese eller syrnet melk.

 

Ulik topping gir også mange forskjellige variasjonsmuligheter – for eksempel ulike typer frisk eller tørket frukt, honning eller nøtter. 

 

Har du lyst på litt mer tyggemotstand i grøten, kan du lage grøten av steel cut havre. Det er havre som er kuttet istedet for valset, og som derfor gir mer tekstur. 

 

Våre kolleger i MatPrat viser i filmen under hvor lett du kan lage kjøleskapsgrøt med gulrot.

En sunn og god start på dagen

 

Foruten at det er lettvint, er det også mange andre gode grunner til å starte dagen med en kjøleskapsgrøt. 

 

Først og fremst er det jo et kjernesunt måltid. Havren inneholder næringsstoffer som blant annet er gunstige for både kolesterolnivået og blodsukkeret. Les mer om havrens helsemessige egenskaper her.  

 

I tillegg er kortreist, norsk havre bra for miljøet. Havre gir mye mat av lite ressursbruk, noe som gjør at havremat har et lavt klimaavtrykk for planeten. 

 

Et siste argument for å la kjøleskapsgrøten bli en fast del av frokostmenyen, er at den er billig. En porsjon havregrøt basert på 100 gram havregryn og et par desiliter melk gir et mettende måltid til rundt fem kroner. 

Kjøleskapsgrøt - flere oppskrifter

Kjøleskapsgrøt med cottage cheese

Kjøleskapsgrøt med cottage cheese er sunn frokost med mye fullkorn og protein som gir deg et stabilt blodsukker og god energi til å starte dagen med.
lang
enkelt

Kjøleskapsgrøt med eple og tranebær

Kjøleskapsgrøt med eple og tranebær er sunn frokost med havregryn, tranebær og melk i kjøleskapet over natten som serveres med eple, kanel og mandler neste morgen.
lang
enkelt

Kjøleskapsgrøt med honning og aprikoser

Kjøleskapsgrøt med honning og aprikoser er sunn frokost med havregryn, aprikoser, melk yoghurt og honning i kjøleskap over natten. Klar til frokost neste dag.
lang
enkelt

Kjøleskapsgrøt med friske bær

Velger du kjøleskapsgrøt til frokost får du enkelt en næringsrik og god start på dagen. Havre gir energi som varer og hjertevennlig fiber og fett. Bær på toppen hjelper kroppen å nyttiggjøre mineralene.
rask
enkelt

Kjøleskapsgrøt med banan og blåbær

Kjøleskapsgrøt med banan og blåbær er en sunn frokost som lager seg selv over natten. Havregryn, eplejuice og vann settes i kjøleskapet over natten og blandes med banan og yoghurt neste morgen.
lang
enkelt

Kjøleskapsgrøt av steel cut havre

Kjøleskapsgrøt av steel cut havre gir en litt løsere kjøleskapsgrøt. Å lage frokosten klar kvelden før gjør at du kan starte travle dager foran skjema.
Middels
enkelt