Vi bruker cookies (informasjonskapsler) på brodogkorn.no til analyseformål, tilpasning av innhold, annonser og for å videreutvikle våre tjenester. Ved å bruke nettstedet samtykker du til dette.
Les mer
OPPLYSNINGSKONTORET FOR BRØD OG KORN
SØK
MENY
Havre

Havre

Havre har mange helsemessige gevinster. Den er i tillegg lettvint å lage god mat med, og dessuten velsmakende og billig.

Havre har en nøtteaktig smak som gir god smak på brødet og inneholder en gunstig fettsyresammensetning som er bra for helsen vår. Vær snill mot deg selv – sett havre på menyen.

 

Havrens historie

Surdeigsbrød med havre

Et surdeigsbrød med havre gir en god og mettende følelse for både store og små mager.

For ca. 2 500 år siden kom havren som hestefor fra Levanten og Vest-India til Nord-Europa. Havren var nøysom og trivdes i et kjølig klima, så det var det gode forutsetninger for å dyrke havre i Norden. Lenge ble kornet sett på som i verste fall ugress eller i beste fall dyrefôr, og vikingene kalte havre hestakorn.

 

Fra middelalderen og til etter 2. verdenskrig var havre det dominerende kornslaget i Norge, og ble et viktig innslag i kostholdet vårt. I dag går imidlertid over 90 prosent av norsk havre til dyrefôr, først og fremst som ingrediens i kraftfôr. Under 2 prosent av norsk havre går til matproduksjon. Stort sett er vi selvforsynte med norsk mathavre av god kvalitet.

Graf som viser forbruk av havre

Forbruk av mathavre i kilo per innbygger i Norge, årene 1961 til 2019.

Havre er lett å skille fra andre kornarter med en greinet og åpen blomsterstand, kalt risle. Som hos bygg, vil havrekornet ha agner som sitter fast til kornet. Agnene hos havre sitter løsere, og trenger ikke slipes av slik som for bygg. Havrekorn som brukes til mat gjennomgår en mekanisk avskalling.

 

I 2019 ble det dyrket 232 000 tonn havre i Norge. 

 

Næringsinnhold i havre

 

Hel havre (med agner) inneholder normalt 45–60 prosent stivelse og 9–12 prosent protein. Havre inneholder mer fett enn de andre kornartene, med vel 5 prosent som et grovt gjennomsnitt. Innholdet av kostfiber i hel havre er høyt fordi agnene utgjør en stor andel, og disse består i stor grad av fiber. I avskallet havre (havrekjerner) er imidlertid innholdet av kostfiber omtrent som i hvete og i avskallet bygg. Havre er, som bygg, en god kilde til de viktige betaglukanene.

 

Ernæringsvinneren havre

Kjøleskapsgrøt med cottage cheese og havre

Kjøleskapsgrøt med cottage cheese er en sunn frokost med mye fullkorn og protein.

Havre har mange gode helsemessige egenskaper. Idrettsfolk har visst dette lenge. Langsom fordøyelse av store havregryn gir stabilt blodsukker over lengre tid og energi gjennom harde treningsøkter, mens lettkokte havregryn gir raskt påfyll av energi etter endt økt.

 

Havre har vist seg å ha en gunstig effekt ved behandling av diabetes, og det er også dokumentert at havre virker kolesterolreduserende. Havrens innhold av de løselige kostfibrene betaglukaner får mye av æren for dette, men mye tyder på at kombinasjonen med andre stoffer som finnes naturlig sammen med havrefibrene, gir den gunstige effekten.

 

Havre på menyen

Kjøttkaker med havre

Havre drøyer kjøttet i mange matretter. Her kan du lese hvordan middagen blir bedre med gryn og korn.

I USA har varm havreblanding blitt en av de mest etterspurte frokostrettene sammen med sandwich og yoghurt. På The Fat Duck i London serveres «Snail porridge», snegler innhyllet i sneglekraft og lettkokte havregryn. Men det er ikke nødvendig med så spesielle havreretter. Københavns største kokkeprofiler har satt tradisjonell varm havregrøt på menyen.

 

Havre har en nøtteaktig smak som gir god smak på brødet. Av havre lages havregryn, havremel og havrekli. I havre er det ikke gluten, og du må derfor blande havre med andre kornarter for å oppnå et godt bakeresultat. Men bakst tilsatt havrekorn får lengre holdbarhet på grunn av havrens innhold av naturlig antioksidant.

 

Bytt gjerne ut noe av hvetemelet med havregryn når du lager vafler eller boller. Å blande havregryn i kjøttdeigen når en lager kjøttkaker er en velbrukt måte å drøye kjøttet på, samtidig som det gir mer smak og tyggemotstand.

 

Start dagen med havregrøt, et par skiver havrebrød, eller en skål med havregryn, melk og frisk frukt. Da tilfører du kroppen nyttige næringsstoffer og kostfiber og du står godt rustet til å gå løs på dagens gjøremål. Og til de som ikke er så sultne om morgenen kan kanskje en havresmoothie til frokost gjøre susen?

 

>> Finn oppskrifter med havre 

 

Sist oppdatert: 14.09.2020

Havre - flere artikler og oppskrifter

Bakerens havrebrød

Bakerens havrebrød tar litt tid å bake, men lengre hevetid brødet ekstra god smak. Nyt et grovbrød av havremel, sammalt hvete, havregryn og hvetemel.
lang
vanskelig
Grovt

Bringebærsmoothie

Bringebærsmoothie er en rask og sunn smoothie med yoghurt, bringebær, biola og havregryn som passer perfekt til frokost i en travel hverdag.
rask
enkelt

Torunns grove rundstykker med bygg og havre

Torunns grove rundstykker er en av de mest populære oppskriftene våre. Her er en variant hvor vi har byttet den sammalte hveten med byggmel og havregryn.
Middels
Middels

Frukt- og kornsmoothie

Frukt- og kornsmoothie er en sunn drikk med melk, banan, mango, frosne jordbær og havregryn. Prøv den til frokost, etter trening eller kanskje til dessert.
rask
enkelt

Dagen-derpå-grøt

Dagen-derpå-grøt er både salt og søt, en smakskombinasjon som aldri slår feil. Kokt på havre, rug, dadler og øl. Toppet med bacon og valnøtter. Dagen-derpå er reddet.
rask
enkelt

Epleboller med havrefyll

Herlige epleboller med havrefyll fyller hjemmet med lukten av deilig bakst. Halvgrove og med mindre sukker og smør passer de fint til hverdagskos.
Middels
enkelt

Granola med epler og kanel

Granola med epler og kanel er smakfull og god frokostblanding med havregryn, mandler og frø som bakes i ovn og oppbevares i tett glass. Bytt til glutenfrie havregryn om du har cøliaki. 
Middels
enkelt

Hamburger med havregryn

Hamburger med havregryn gir en digg og saftig vri på den klassiske burgeren. Havregrynene gir ekstra fiber og setter en deilig nøttesmak i burgeren.
Middels
Middels

Havrebiffer

En god vegetarisk middag med disse smakfulle saftige havrebiffene. Server med godt tilbehør, som brokkoli og hvite bønner.
Middels
Middels

Grove pannekaker

Grove pannekaker er gode som turmat. Hell hvetemel, sammalt hvete, havregryn, egg og melk på flaske, og stek på primus eller bålpanne. Server med syltetøy.
Middels
enkelt

Havrevafler med nordnorsk vri

Havrevafler med nordnorsk vri betyr å servere vaflene med kokt egg og tomat. I røren er det havrekli og havremel, som gir god, litt nøttaktig smak.
Middels
enkelt

Frokostkjeks med bringebær

Frokostkjeks er supre små havrecookies som kan spises til frokost eller som snacks. Disse er med bringebær, som gir en god friskhet, og quinoa som gir litt ekstra protein.
Middels
Middels