Vi bruker cookies (informasjonskapsler) på brodogkorn.no til analyseformål, tilpasning av innhold, annonser og for å videreutvikle våre tjenester. Ved å bruke nettstedet samtykker du til dette.
Les mer

7 gode grunner til å spise mer havre

Havre er sunt og godt for kroppen, miljøet og lommeboka.
Skriv ut

Havre er sunt og godt for kroppen. Det er i tillegg lettvint å lage god mat med, og dessuten velsmakende, miljøvennlig og billig. Skal du være snill mot kroppen din, er mer havre på menyen en skikkelig god start!

Daglig leder i Opplysningskontoret for brød og korn, Torunn Nordbø, anbefaler alle som vil leve sunnere å spise mer havre.

 

Her er våre syv viktigste grunner til å spise mer havre: 

 

>> Se alle våre havre-oppskrifter her.

 

1. Havre gir god metthetsfølelse

 

Mette mager trenger ikke å småspise mellom måltidene. En behagelig metthetsfølelse gjør også at vi ikke får så lyst til å spise mat som ikke er bra for oss.

 

Daglig leder i Opplysningskontoret for brød og korn, Torunn Nordbø, er opptatt av at nordmenn skal spise mer av det sunne kornslaget. Hun er utdannet ernæringsfysiolog og forklarer hvorfor havre er mettende for kroppen:

 

– Havre metter godt og lenge fordi den inneholder mye kostfiber, som gjør at maten blir lengre i magesekken. Dette gjør at næringsopptaket tar lengre tid, sier hun.

 

>> Hva med å starte dagen med bakerens havrebrød? Langtidshevingen gir brødet ekstra god smak.

 

2. Havre er godt for hjertet

>> Sunn mat trenger ikke være kjedelig. Prøv våre våre nydelige havrescones med okserull for et fargerikt måltid.

 

Havre er sunn hjertemat. Havre inneholder flerumettet fett som kroppen ikke kan produsere selv. Kornet bidrar derfor til å redusere kolesterolnivået.

 

Havrekorn senker kolesterolet vårt ved å binde kolesterolrike gallesalter i tarmen slik at mindre av disse reabsorberes. Kroppen må da bruke mer av «eget» kolesterol til å produsere nye gallesalter. Havrens innhold av de løselige kostfibrene betaglukaner får mye av æren for dette. Mye tyder på at kombinasjonen med andre stoffer som finnes naturlig sammen med havrefibrene også gir den gunstige effekten.

 

3. Havre er godt for magen

>> En smoothie med havre, frukt og bær er godt for kroppen. 

 

Havre er godt for magen fordi de vannløselige fibrene forbedrer tarmens mikroflora. Kostfiber fremmer de sunne bakteriene i mage- og tarmsystemet.

 

– De vannløselige fibrene i havre er gunstig for blodsukkeret og blodkolesterolet, og kan trolig også redusere risikoen for tykktarmskreft, forklarer Torunn Nordbø

 

Kostfiber stimulerer også tarmfunksjonen. Dette er med på å redusere risiko for forstoppelse. Risikoen for utposninger i tarmveggen, kalt divertikulose, minsker også.

 

På grunn av havrens regulerende effekt på blodsukkeret har kornet også en gunstig effekt ved diabetes.

 

4. Havre er godt for formen

>> Dette er grøten for deg som trenger energi, gjerne før eller etter trening. Prøv vår oppskrift på proteingrøt.

 

Idrettsfolk har lenge visst at havre er sunt. Torunn Nordbø forteller at store havregryn har langsom nedbrytningstid og bidrar til å holde blodsukkeret stabilt. Dette gir energi gjennom lange og harde treningsøkter. Mat med havre, som brød, havregrøt eller energibarer, er derfor supert for de treningsglade.

 

– Lettkokte havregryn kan brukes etter trening når energilagrene skal fylles opp raskere, tipser Nordbø. Hun forklarer at man også kan ta et par skiver grovt havrebrød et par timer før økten og en havrebar som påfyll etterpå, hvis man vil ha sunn treningsmat. 

 

5. Havre smaker godt

> Kaster barna nistematen? Her er triksene som gjør matpakken fristende og lekker.

 

Havre smaker godt for ganen. Kornet har en nøtteaktig smak som mange liker og det er derfor populært hos både små og store. Ernæringsfysiolog Nordbø anbefaler kornsorten til foreldre med kresne barn:

 

Det at kornet er lyst, gjør det mer barnevennlig. Mer havre i kosten er derfor en fin måte å få barn til å spise mer fiber, sier Nordbø.

 

Hun anbefaler særlig vårt grove havrebrød, som er et brød som er holdbart, saftig og perfekt for barnas matpakke. 

 

6. Havre er miljøvennlig

 

>> Lyst til å prøve noe nytt? Her er oppskriften på en deilig, vegansk sjokoladekake med havre og nøtter.

 

Kornbasert mat er en effektiv og bærekraftig måte å lage mat på, og havren er en av de mest miljøvennlige kornsortene vi kan spise. Havre gir mye mat av lite ressursbruk, noe som gjør at havremat har et lavt klimaavtrykk for planeten vår. 

 

Havrekorn har et naturlig innhold av antioksidanter. Dette gjør at bakst som er tilsatt havre får lengre holdbarhetstid. Bare pass på å blande havren med andre kornarter for godt bakeresultat, ettersom havre ikke inneholder gluten. Et godt tips for å gjøre vafler og boller litt sunnere er å bytte ut noe av hvetemelet med havregryn. 

 

7. Havre er bra for lommeboka

> Vil du lage topping til havregrøten? Prøv havregrøt med plommer.

 

For supersparerne som vil gå skikkelig til verks anbefaler vi havregrøt. En porsjon basert på 200 gram havregryn og vann gir et mettende måltid til 3,50 kroner. Rimeligere kan du nesten ikke få det!

 

I tillegg til at havre metter veldig godt i seg selv, egner kornet seg perfekt til å drøye andre matretter.

 

Et godt triks er for eksempel å blande havregryn i kjøttdeigen når man lager kjøttkaker. Da kan man drøye kjøttet, samtidig som man både skaper mer smak og tyggemotstand. Du kan også spe på med havre hvis du vil lage en mettende kjøttsuppe.

 

> Sjekk også vår faktaside om havre.

 

Sist oppdatert 2. september 2020.

Finn mer om samme tema: