Vi bruker cookies (informasjonskapsler) på brodogkorn.no til analyseformål, tilpasning av innhold, annonser og for å videreutvikle våre tjenester. Ved å bruke nettstedet samtykker du til dette.
Les mer

Hva er steel cut havre?

Steel cut havre, eller knivkuttet havre på godt norsk, er i vinden som aldri før. Her er forklaringen på de forskjellige variantene.
Skriv ut

Sjelden har ordtaket «kjært barn har mange navn» passet bedre enn på steel cut havre. Vi kaller det knivkuttet havre, men du kjenner det kanskje også som knekket, skotsk eller irsk havre?

 

All havre starter som hele havrekorn. Før kornene blir behandlet videre til ulike varianter av havregryn blir havren varmebehandlet på veldig lav temperatur. Dette gir ikke bare havre den gode smaken, men varmen gjør også at havren blir mer holdbar.

 

Ulike varianter

Forskjellen mellom knivkuttet, store og lettkokte havregryn er ganske enkelt hvor mye havrekornet er bearbeidet. Forskjellene blir deretter variasjoner i tilberedningstid og tekstur. Derfor er forklaringen på hva knivkuttet havre er tett sammen med hva de andre variantene av havregryn er.

 

Knivkuttet havre

Knivkuttet, eller steel cut havre, er hele havrekorn som er kuttet. Dette gjør at når du koker grøt eller lager andre måltider med knivkuttet havre, så får du en tekstur med mer tyggemotstand enn de andre variantene.

 

Knivkuttet havre er også den varianten som krever litt lengre koketid.

 

Store havregryn 

Store havregryn er valsede havrekorn. Denne prosessen gir store gryn og gryn som krever noen minutter mer enn den mest brukte varianten; lettkokte havregryn.

 

Lettkokte havregryn

Disse havregrynene er faktisk ikke kokte, så navnet tilsier bare at de er enklere å koke. På bare fem minutter kan du koke lettkokte havregryn til havregrøt. 

 

Lettkokte havregryn er valset på samme måte som de store havregrynene, og så er grynene kuttet i mindre biter.

 

Glutenfri havre
Dette er kanskje det som er mest forvirrende når du skal handle havregryn. Joda, du har helt rett; havre er naturlig glutenfri. Men det kan komme med gluten fra andre kornslag både på åkeren og i møllen, så derfor kan man ikke garantere at all havre er uten spor av gluten.

 

Når havren er merket med glutenfri kan produsenten garantere at produktet både er dyrket og videreforedlet i kontrollerte rammer.

 

Steel cut havre er altså bare en av mange varianter, men vi kommer til å se mye mer av knivkuttet havre i fremtiden.

 

>> Her er 7 gode grunner til å spise mer havre

Finn mer om samme tema: