Vi bruker cookies (informasjonskapsler) på brodogkorn.no/ til analyseformål, tilpasning av innhold, annonser og for å videreutvikle våre tjenester.
Les mer
OPPLYSNINGSKONTORET FOR BRØD OG KORN
SØK
MENY

Urkorn

I de senere årene har urkorn blitt populært hos mange. Urkorn er forfedrene til dagens hvetekorn, og det hele startet med enkorn. Andre sorter som går under samlebetegnelsen urkorn er emmer og spelt.
Skriv ut

Urkorn er en samlebetegnelse på gamle kornarter, blant annet enkorn, emmer og spelt (hvetesorter). De øvrige vanligste kornsortene; rug, bygg og havre, inngår ofte, men ikke alltid, i samlebetegnelsen urkorn. Kornet vi i dag benytter er videreutviklet gjennom århundrer for å kunne gi størst mulig avlinger og best mulig matkorn, samt enklest mulig melproduksjon. 

 

Alle kornartene som dyrkes i dag har utviklet seg siden opprinnelsen for flere tusen år siden, men det er dagens brødhvete (vanlig hvete) som regnes som den kornsorten med størst avvik fra det opprinnelige kornet.

 

Urkorn har de senere årene blitt populært hos mange, og urkorn markedsføres som mer naturlig og med større næringsinnhold enn vanlig korn. Velger man økologisk urkorn, vil man i tillegg sikre seg at kornet ikke er sprøytet med plantevernmidler eller gjødslet med kunstgjødsel.

 

Mel fra urkorn har ofte en litt annen og mer konsentrert smak enn vanlig mel. Urkorn kan gjerne benyttes til baking, men bakekvaliteten er en annen enn vanlig mel.

 

Enkorn er det opprinnelige hvetekornet og viltvoksende enkorn ble svært tidlig benyttet som mat. Etter enkorn kom emmer og etter det spelt. I dag kan man få kjøpt mel fra alle tre urhvetekornsorter. Proteinet i melet, glutenet, er annerledes i enkorn, emmer og spelt enn det man finner i vanlig hvetemel og det kan være utfordrende å få til et luftig bakverk. Oppskrifter med urkorn vil derfor ha en litt annen fremgangsmåte enn vanlig. 

 

Havre inneholder ikke gluten i det hele tatt, og har svært dårlige bakeegenskaper alene. Havre må derfor suppleres med andre melsorter for å kunne brukes i f.eks. brødbakst. Siden havre ikke inneholder gluten benyttes havre ofte til mat for cøliakere (glutenallergikere). Havre inneholder en stor andel betaglukaner som er positivt i forebygging av hjerte- og karsykdommer.

 

Bygg er den kornsorten vi har benyttet lengst til baking i Norge, i form av flatbrød og lefser. Bygg inneholder gluten og har en markant, litt bitter smak. Bygg har også dårlig bakeevne, og må blandes med andre melsorter ved bakst som skal heves.

 

Rug er den siste av de vanligste kornsortene, og er også som urkorn å regne. Rug gir mørk farge til bakverket, og har en litt syrlig smak. Også rug inneholder gluten, men må blandes med annet mel for å oppnå gode bakeegenskaper i bakst som skal heve.

 

(Publisert 01.07.2016. Sist oppdatert 01.07.2016).

Les eller skriv kommentarer