Vi bruker cookies (informasjonskapsler) på brodogkorn.no til analyseformål, tilpasning av innhold, annonser og for å videreutvikle våre tjenester. Ved å bruke nettstedet samtykker du til dette.
Les mer

Kornbrødrene i Ås med blikket mot fremtiden

Norske bønder dyrker omtrent 200 000 tonn havre hvert år. Brødrene Knut Arne og Kristian forteller om livet som kornbrødre.
Skriv ut

I et lite hjørne av Østlandet, på gårdene Kjølstad og Skoftestad, drives det et familieforetak som bærer på en respekt for tradisjoner og nyskapende landbruk. Brødrene Knut Arne og Kristian Kirkeby Huseby, født i 1995 og 1997, har tatt over familiebedriften og driver kornproduksjon på hele 4400 mål.

 

Bred kompetanse

 

Knut Arne bor på morsgården Kjølstad gård. Etter fullført agronomutdanning på Tomb videreførte han sin fagkompetanse ved å ta to år med landbruksstudier på Hvam. Kristian, som bor på farsgården Skoftestad har bakgrunn som tømrer, med tredje året med landbruk på Tomb.

 

Kristian og Knut Arne driver både morsgården Kjølstad og farsgården Skoftestad sammen.

 

I 2022 overtok de offisielt driften etter foreldrene Ragna Kirkeby og Håkon Huseby. Selv om de nå er «pensjonister», er de fortsatt viktige ressurser i den daglige driften. Med to ansatte på fulltid, og stor grad av teknisk kompetanse på huset, sørger brødrene for at den omfattende maskinparken – som inkluderer 7 traktorer, lastebil, tresker og hjullastere – holdes i topp stand.

 

Fokus på bærekraft og effektiv drift

På de til sammen 4400 målene, hvor 1500 er egen jord og 2900 er leiejord, dyrker brødrene havre, vårhvete, høsthvete, bygg, raps og bønner. De har erfart at raps annethvert år gir bedre avlinger for hveten og samtidig bidrar til god jordhelse.
Brødrene legger stor vekt på bærekraftig landbruk og jordhelse. Med så lite jordarbeid som mulig, inkludert direktesåing av både høstkorn og høstraps, ønsker de å redusere erosjon og hindre avrenning. Dette er viktige tiltak for å verne Oslofjorden.

 

Knut Arne håper årets havre holder matkornkvalitet.

 

 

>> 7 gode grunner til å spise mer havre

 

 

Samarbeid og nettverk

 

Daglig kontakt med andre kornbønder er en viktig del av hverdagen. Mange av dem er tidligere medstudenter, og gjennom dette nettverket har brødrene tilgang til både kunnskap og ressurser som styrker driften.

 

Lidenskap for faget

 

Selv om værforholdene kan være uforutsigbare, tar de det med fatning. «Vi bekymrer oss ikke for det vi ikke kan gjøre noe med. Været får vi ikke gjort noe med, og vi bruker energien vår på det vi faktisk kan gjøre noe med,» sier Knut Arne.

Hverdagen til kornbrødrene i Ås er travle, særlig i skuronna på sensommeren. Men med en god maskinpark, teknisk kompetanse på laget og lidenskap for faget, tar de utfordringene på strak arm – og med et smil. 

 

Kristian tar gjerne en tur på sykkelen når det er tid for en velfortjent pause.

 

Fikk du lyst til å lage noe med havre?

 

Havre er bra for kroppen og er enkelt å lage god mat med. Her er våre beste oppskrifter med havre.

 

 

Publisert: 24. september 2024

Denne nettsaken er laget i samarbeid med Stiftelsen Norsk Mat, og er en del av konseptet Hjemmelaga sammen med de andre Opplysningskontorene i landbruket.

Finn mer om samme tema: