Kornbrødrene i Ås med blikket mot fremtiden
I et lite hjørne av Østlandet, på gårdene Kjølstad og Skoftestad, drives det et familieforetak som bærer på en respekt for tradisjoner og nyskapende landbruk. Brødrene Knut Arne og Kristian Kirkeby Huseby, født i 1995 og 1997, har tatt over familiebedriften og driver kornproduksjon på hele 4400 mål.
Bred kompetanse
Knut Arne bor på morsgården Kjølstad gård. Etter fullført agronomutdanning på Tomb videreførte han sin fagkompetanse ved å ta to år med landbruksstudier på Hvam. Kristian, som bor på farsgården Skoftestad har bakgrunn som tømrer, med tredje året med landbruk på Tomb.
I 2022 overtok de offisielt driften etter foreldrene Ragna Kirkeby og Håkon Huseby. Selv om de nå er «pensjonister», er de fortsatt viktige ressurser i den daglige driften. Med to ansatte på fulltid, og stor grad av teknisk kompetanse på huset, sørger brødrene for at den omfattende maskinparken – som inkluderer 7 traktorer, lastebil, tresker og hjullastere – holdes i topp stand.
Fokus på bærekraft og effektiv drift
På de til sammen 4400 målene, hvor 1500 er egen jord og 2900 er leiejord, dyrker brødrene havre, vårhvete, høsthvete, bygg, raps og bønner. De har erfart at raps annethvert år gir bedre avlinger for hveten og samtidig bidrar til god jordhelse.
Brødrene legger stor vekt på bærekraftig landbruk og jordhelse. Med så lite jordarbeid som mulig, inkludert direktesåing av både høstkorn og høstraps, ønsker de å redusere erosjon og hindre avrenning. Dette er viktige tiltak for å verne Oslofjorden.
>> 7 gode grunner til å spise mer havre
Samarbeid og nettverk
Daglig kontakt med andre kornbønder er en viktig del av hverdagen. Mange av dem er tidligere medstudenter, og gjennom dette nettverket har brødrene tilgang til både kunnskap og ressurser som styrker driften.
Lidenskap for faget
Selv om værforholdene kan være uforutsigbare, tar de det med fatning. «Vi bekymrer oss ikke for det vi ikke kan gjøre noe med. Været får vi ikke gjort noe med, og vi bruker energien vår på det vi faktisk kan gjøre noe med,» sier Knut Arne.
Hverdagen til kornbrødrene i Ås er travle, særlig i skuronna på sensommeren. Men med en god maskinpark, teknisk kompetanse på laget og lidenskap for faget, tar de utfordringene på strak arm – og med et smil.
Fikk du lyst til å lage noe med havre?
Havre er bra for kroppen og er enkelt å lage god mat med. Her er våre beste oppskrifter med havre.
Publisert: 24. september 2024
Denne nettsaken er laget i samarbeid med Stiftelsen Norsk Mat, og er en del av konseptet Hjemmelaga sammen med de andre Opplysningskontorene i landbruket.