Vi bruker cookies (informasjonskapsler) på brodogkorn.no til analyseformål, tilpasning av innhold, annonser og for å videreutvikle våre tjenester. Ved å bruke nettstedet samtykker du til dette.
Les mer

Forbruk av korn til mat i Norge

Hvert år produseres det cirka 1,1 - 1,3 millioner tonn korn i Norge. I kornåret 2019/20 ble det brukt 270 000 tonn matkorn hvorav 54 % var produsert i Norge.
Skriv ut

Nedenfor er figurer med data fra Norske Felleskjøp over forbruket av matkorn i Norge fra 2005/06 til 2019/20.

 

Figur 1: Andel norsk av matkornforbruket 

 

 

I kornåret 2019/2020 er det totale matkornforbruket i Norge estimert til 269 984 tonn. Av dette var 54 % norskprodusert. Figur 1 viser at andelen norskprodusert matkorn varierer fra år til år. 

Andel korn som kan brukes til mat avhenger av glutenkvaliteten i kornet. Kvaliteten på kornet vil av klimamessige årsaker variere fra år til år.

 

Figur 2: Forbruk av matkorn i Norge

 

 

Figur 2 viser en mer detaljert fordelingen av matkorn til forbruk i Norge. I 2020 var dette 192 110 tonn norskprodusert, 143 977 tonn importert og 141 027 tonn kornekvivalenter importert via RÅK-import (Import av bearbeidede landbruksvarer, for eksempel bakervarer. Dette regnes om til kornekvivalenter).

 

Forbruket av hvete har i perioden fra 1988 endret seg fra år til år og var 77 kg per person i 2020.

 

>>Flere tall på kornproduksjonen i Norge.

 

Sist oppdatert: 10. oktober 2022.