Vi bruker cookies (informasjonskapsler) på brodogkorn.no/ til analyseformål, tilpasning av innhold, annonser og for å videreutvikle våre tjenester.
Les mer
OPPLYSNINGSKONTORET FOR BRØD OG KORN
SØK
MENY

Forbruk av korn til mat i Norge

Hvert år produseres det cirka 1,1 - 1,3 millioner tonn korn i Norge. I kornåret 2019/20 ble det brukt 334 000 tonn matkorn hvorav 45 % var produsert i Norge.
Skriv ut

Nedenfor er figurer med data fra Norske Felleskjøp over forbruket av matkorn i Norge fra 2005/06 til 2019/20.

 

Figur 1: Andel norsk av matkornforbruket 

 

 

I kornåret 2019/2020 er det totale matkornforbruket i Norge estimert til 334 000 tonn. Av dette var 45 % norskprodusert. Figur 1 viser at andelen norskprodusert matkorn varierer fra år til år. 

Andel korn som kan brukes til mat avhenger av glutenkvaliteten i kornet. Kvaliteten på kornet vil av klimamessige årsaker variere fra år til år.

 

Figur 2: Forbruk av matkorn i Norge

 

 

Figur 2 viser en mer detaljert fordelingen av matkorn til forbruk i Norge. I 2019 var dette 116 327 tonn norskprodusert, 216 223 tonn importert og 135 083 tonn kornekvivalenter importert via RÅK-import (Import av bearbeidede landbruksvarer, for eksempel bakervarer. Dette regnes om til kornekvivalenter).

 

Forbruket av hvete har i perioden fra 1988 endret seg fra år til år og var 77 kg per person i 2019.

 

>>Flere tall på kornproduksjonen i Norge.

 

Sist oppdatert: 13.05.2020. 

Les eller skriv kommentarer