Korn og mel

Her finner du informasjon om aktørene i verdikjeden korn til brød, hvor mye og hva slags korn som dyrkes i Norge.

Nyheter Korn og mel Kosthold Bærekraft Matpakketips

Hvorfor spise norsk korn?

Korn er en naturlig del av hverdagen vår, enten vi spiser grøt, brødskiver eller pizza. Det har også stor betydning hvor kornet kommer fra.

Kornbrødrene i Ås med blikket mot fremtiden

Norske bønder dyrker omtrent 200 000 tonn havre hvert år. Brødrene Knut Arne og Kristian forteller om livet som kornbrødre.

Forbruk av korn til mat i Norge

Hvert år produseres det 1,1 - 1,3 millioner tonn korn i Norge. I kornsesongen 2024 brukt matmøllene 320 000 tonn matkorn hvorav 37 prosent var produsert i Norge.

Kornproduksjon i Norge

Korndyrking er ikke et nytt fenomen i Norge. Det er gjort funn av hvete og bygg som er 4000-4500 år gamle. I dag dyrker vi i hovedsak bygg, hvete, havre og rug.

Kornets reise: Bonden

Da faren brakk nakken, ble ikke livet sånn som Ole Einar Amlie hadde tenkt seg - midt i siste året på gymnaset.

Kornets reise: Mølleren

Øyvind Tempelen var 16 år da han fikk sommerjobb ved Norgesmøllene AS i Skien. Snaut 39 år senere er han fortsatt der.

Kornets reise: Bakeren

Etter ti år som vernepleier, møtte Fredrik Lønne veggen så det plystra. Mens han var sykemeldt, begynte han å bake. Fem år senere tok han sitt første Nordiske gull i baking.

Meltyper

Mel deles ofte opp i fire hovedkategorier: siktet mel, sammalt mel, helkorn, og kli. Inndelingen forteller oss hvilken del av kornet man bruker, og hvor fint eller grovt kornet har blitt malt.