Vi bruker cookies (informasjonskapsler) på brodogkorn.no til analyseformål, tilpasning av innhold, annonser og for å videreutvikle våre tjenester. Ved å bruke nettstedet samtykker du til dette.
Les mer

Korn og mel

Her finner du informasjon om kornslag som dyrkes i Norge

Nyheter Korn og mel Kosthold Bærekraft Matpakketips

Hvete – det allsidige kornslaget

Hvete (Triticum aestivum var. aestivum L.) er en svært gammel kulturplante, man mener at arten har vært brukt som mat i over 12 000 år.

Bygg – kornslaget vi dyrker mest av

Bygg er rikt på antioksidanter, har et sjenerøst innhold av fiber og det er dokumentert at det forebygger kreft. Dette er et skikkelig helsekorn.

Havre – lett å lage god mat med

Havre har mange helsemessige gevinster. Den er i tillegg lettvint å lage god mat med, og dessuten velsmakende og billig.

Rug – kornet som gir de saftigste brødene

Rug er den kornsorten vi bruker nest mest av i brød, etter hvete. Rug gir en fyldig og saftig smak og brød med god holdbarhet.

Fakta om spelt

Spelt (Triticum spelta) er et gammelt kornslag i hvetefamilien, ofte omtalt som urkornet. I mange år var spelt så å si borte fra butikkhylle, men har fått en oppsving i popularitet de senere årene.

Urkorn

Urkorn er forfedrene til dagens hvetekorn, og det hele startet med einkorn. Andre sorter som går under samlebetegnelsen urkorn er emmer og spelt.

Kornbrødrene i Ås med blikket mot fremtiden

Norske bønder dyrker omtrent 200 000 tonn havre hvert år. Brødrene Knut Arne og Kristian forteller om livet som kornbrødre.

Forbruk av korn til mat i Norge

Hvert år produseres det rundt 0,9 - 1,3 millioner tonn korn i Norge. I kornåret 2022/23 ble det brukt 318 00 tonn matkorn hvorav 73 % var produsert i Norge.