Vi bruker cookies (informasjonskapsler) på brodogkorn.no til analyseformål, tilpasning av innhold, annonser og for å videreutvikle våre tjenester. Ved å bruke nettstedet samtykker du til dette.
Les mer

Kosthold

Hva er gluten?

Gluten finnes naturlig i alle norske kornslag utenom havre.

Proteiner

Proteiner er en av de grunnleggende bestanddelene i alt liv. Proteiner er nødvendige for oppbygning av nye celler - for å danne organer, muskler, bindevev, negler, hår, hud, enzymer, hormoner, hemoglobin, arvestoff, immunstoffer og skjelett. Noe går også til energiproduksjon. Uten protein kan vi ikke leve.

Kostfiber

Kostfiber finnes i alle slags grove brød og kornprodukter, som i de sammalte melsortene, i havregryn, byggryn, frokostblandinger av helkorn og naturris. Mesteparten av kostfibrene kommer fra plantecelleveggene i matvarene.

Kostråd for alle

Det du spiser og drikker påvirker helsen din. Å spise sunt og variert, kombinert med fysisk aktivitet er bra både for kropp og velvære.

Brødskalaen

Det kan være vanskelig å bedømme hvor grovt et brød er ut fra utseende. Merkeordningen “Brødskalaen” er utviklet for å gjøre det lettere å fastslå grovheten på brød.

Nøkkelhullet

Det kan være vanskelig å gjøre sunne matvalg, eksempelvis å vite hvilke brød som er sunnest. Nøkkelhullet er til for å gjøre det enkelt å finne sunnere matvarer i butikken.

Karbohydrater

Kroppen vår trenger karbohydrater for å fungere. Karbohydrater gir energi og er viktige for hjernen, nervesystemet, muskler og immunforsvaret. Offentlige anbefalinger sier at halvparten av all energi vi trenger bør komme fra langsomme karbohydrater, som stivelse og fiber.

Gå for grovt!

Det beste rådet for et godt og sunt kosthold er å spise variert og med måte. Grove brød og andre grove kornprodukter bør utgjøre en stor andel av kostholdet ditt, fordi de er viktige kilder til mange av de næringsstoffene kroppen trenger.