
Brødskalaen
Brødskalaen viser hvor mange prosent hele korn, sammalt mel og kli det er i brødet i forhold til total melmengde. På emballasjen finner du et brødskalasymbol, samt grovhetsgrad angitt i prosent (%). Merkeordningen inkluderer ikke innhold av frø, nøtter eller andre ingredienser som kan ha innvirkning på brødets fiberinnhold. Hvor grovt brødet er, kommer an på hvor mye sammalt mel, hele korn og kli det er i brødet.
Brødskalaen er delt inn i fire kategorier:
Fint brød: 0-25,9 % sammalt mel eller hele korn
Halvgrovt brød: 26-50,9 % sammalt mel eller hele korn
Grovt brød: 51-75,9 % sammalt mel eller hele korn
Ekstra grovt brød: 76-100 % sammalt mel eller hele korn
I tilknytning til merket finner du i tillegg grovheten angitt i %.
Beregn hvor grov egne oppskrifter er på vår Grovhets-kalkulator.
Frivillig merkeordning
Brødskalaen er en frivillig merkeordning for mel- og bakeribransjen. Den ble utarbeidet av NHO Mat og Drikke og Baker- og Konditorbransjens Landsforening (BKLF) i samarbeid med Forbrukerrådet, Sosial- og helsedirektoratet og Mattilsynet i 2006. Merkeordningen ble sist revidert i 2017.
BKLF eier merkeordningen.
(Sist oppdatert: 17.09.2018)