Vi bruker cookies (informasjonskapsler) på brodogkorn.no til analyseformål, tilpasning av innhold, annonser og for å videreutvikle våre tjenester. Ved å bruke nettstedet samtykker du til dette.
Les mer

Brødskalaen

Det kan være vanskelig å bedømme hvor grovt et brød er ut fra utseende. Merkeordningen “Brødskalaen” er utviklet for å gjøre det lettere å fastslå grovheten på brød.
Skriv ut

Brødskalaen viser hvor mange prosent hele korn, sammalt mel og kli det er i brødet i forhold til total melmengde. På emballasjen finner du et brødskalasymbol, samt grovhetsgrad angitt i prosent (%). Merkeordningen inkluderer ikke innhold av frø, nøtter eller andre ingredienser som kan ha innvirkning på brødets fiberinnhold. Hvor grovt brødet er, kommer an på hvor mye sammalt mel, hele korn og kli det er i brødet. 

 

Brødskalaen er delt inn i fire kategorier:

Fint brød: 0-25,9 % sammalt mel eller hele korn

Halvgrovt brød: 26-50,9 % sammalt mel eller hele korn

Grovt brød: 51-75,9 % sammalt mel eller hele korn

Ekstra grovt brød: 76-100 % sammalt mel eller hele korn

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Beregn hvor grov egne oppskrifter er på vår Grovhets-kalkulator.

 

Frivillig merkeordning

Brødskalaen er en frivillig merkeordning for mel- og bakeribransjen. Den ble utarbeidet av NHO Mat og Drikke og Baker- og Konditorbransjens Landsforening (BKLF) i samarbeid med Forbrukerrådet, Sosial- og helsedirektoratet og Mattilsynet i 2006. Opplysningskontoret for brød og korn har bidratt til å markedsføre denn siden kontoret ble etablert i 2007. Merkeordningen ble sist revidert i 2017.

 

BKLF eier merkeordningen. 

 

Sist oppdatert: 21. juni 2021