Vi bruker cookies (informasjonskapsler) på brodogkorn.no til analyseformål, tilpasning av innhold, annonser og for å videreutvikle våre tjenester. Ved å bruke nettstedet samtykker du til dette.
Les mer

Proteiner

Proteiner er en av de grunnleggende bestanddelene i alt liv. Proteiner er nødvendige for oppbygning av nye celler - for å danne organer, muskler, bindevev, negler, hår, hud, enzymer, hormoner, hemoglobin, arvestoff, immunstoffer og skjelett. Noe går også til energiproduksjon. Uten protein kan vi ikke leve.
Skriv ut

Det finnes en rekke ulike proteiner. De varierer i størrelse, form og egenskaper, og utfører  et vidt spekter av oppgaver. Noen proteiner er viktige byggesteiner i kroppen, for eksempel proteiner som er med på å bygge musklene i kroppen. Andre proteiner har en funksjon ved å hjelpe til med å sette i gang prosesser i kroppen (enzymer), og andre igjen har funksjon ved å bringe signaler rundt i kroppen (hormoner). Alle livsprosessene i kroppen er avhengig av protein.

 

Proteiner er store forbindelser vi finner i mat, i kroppen og organisk vev. Protein består av lange kjeder av små enkeltkomponenter vi kaller aminosyrer. Aminosyrer inneholder nitrogen, og det er faktisk her det meste av kroppens nitrogen befinner seg.

 

Aminosyrer

 

En del av aminosyrene kan ikke menneskekroppen produsere selv i tilstrekkelige mengder, og de må derfor tilføres via maten. Vi kaller disse essensielle aminosyrer – livsviktige aminosyrer.

 

Mat som er rik på proteiner er fisk, melk, ost og kjøtt. Vegetabilske matvarer som korn, bønner og nøtter er også viktige proteinkilder, men disse er ikke fullverdige, slik som kjøtt og meieriprodukter. De største proteinkildene i norsk gjennomsnittskostnaden er kjøtt, kornvarer og meieriprodukter. Ved å kombinere forskjellige planteproteiner kan man lage fullverdige proteiner på linje med animalske proteiner.

 

Det anbefales at proteininntaket utgjør 10-20 prosent av energiinntaket. Fra 65 års alder bør protein bidra med 15-20 prosent av energiinntaket.

 

Kilde: Baker og Konditor nr. 1, 2016

 

 

Sist oppdatert: 08.03.2017