Vi bruker cookies (informasjonskapsler) på brodogkorn.no til analyseformål, tilpasning av innhold, annonser og for å videreutvikle våre tjenester. Ved å bruke nettstedet samtykker du til dette.
Les mer

Nøkkelhullet

Det kan være vanskelig å gjøre sunne matvalg, eksempelvis å vite hvilke brød som er sunnest. Nøkkelhullet er til for å gjøre det enkelt å finne sunnere matvarer i butikken.
Skriv ut
Nøkkelhullet er en frivillig nordisk merkeordning. Nøkkelhullmerkede matvarer har mer fullkorn og fiber, og mindre mettet fett, salt og sukker enn tilsvarende matvarer uten Nøkkelhullet.
 

Hva betyr det at en matvare har Nøkkelhullet?

Det er i alt 33 matvaregrupper som kan bruke Nøkkelhullet. Innenfor hver matvaregruppe vektlegges ulike kriterier (fiber, fett, sukker og salt). Velger du f.eks. en nøkkelhullsmerket frokostblanding foran en frokostblanding uten Nøkkelhullet får du i deg mer fiber og mindre sukker. For kjøttprodukter er det andel mettet fett og salt som vektlegges, mens et nøkkelhullsmerket brød må oppfylle kriterier til fiber, fett, sukker og salt. 

I noen matvaregrupper, for eksempel brus, godteri, kaker og kjeks, kan ingen produkter få Nøkkelhullet.

 

1. mars 2015 trådte nye, strengere kriterier for nøkkelhullet i kraft. Innstrammingen betyr blant annet enda lavere innhold av salt, mettet fett og tilsatt sukker og høyere innhold fullkorn i allerede eksisterende nøkkelhullkategorier, samt i nye kategorier. De nye endringene åpnet også for at uemballert brød, kjøtt og ost kan markedsføres med Nøkkelhullet. Når det gjelder fullkorn er kravet økt med 20 prosent for brød og bagetter/wraps og med 100 prosent for pizza/piroger og lignende produkter som ønsker nøkkelhullmerket. Endringene skal gjøre det enda enklere å velge de sunneste alternativene i en travel hverdag. 

En undersøkelse av Helsedirektoratet i januar 2017, viste at tilliten til at nøkkelhullmerket er sunnere enn tilsvarende merkevarer har økt siden 2011. Hele 66 prosent opplever det som en god merkeordning fordi den gjør det enklere å velge sunt.

 

NOrdisk merkeordning

Nøkkelhullsmerket har vært brukt som en felles nordisk merkeordning på matvarer i Norge, Danmark og Sverige siden 2009. Hvilke matvaregrupper som kan få Nøkkelhullet og kriterier som disse matvarene må oppfylle, er bestemt i fellesskap av norske, svenske, danske og islandske myndigheter.

 

I Norge har Helsedirektoratet og Mattilsynet ansvar for merkeordningen. Det er frivillig å bruke Nøkkelhullet, og produsentene har selv ansvar for å følge reglene myndighetene har vedtatt. Mattilsynet fører tilsyn for å kontrollere at reglene for bruk av merket blir fulgt.

 

Hvor finner du Nøkkelhullet?

Nøkkelhullet er plassert på emballasjen på matvarene. Du kan også finne merket på brød, kjøtt og ost som ikke er innpakket. All fersk fisk, frukt, bær, grønnsaker og poteter er nøkkelhullsprodukter, selv om de ikke er merket med Nøkkelhullet. Alle matbutikker i Norge har matvarer med Nøkkelhullet. Du kan også finne merket på noen matvarer i kiosk og på bensinstasjoner. Per juli 2016 var det over 1400 nøkkelhullmerkede produkter i norsk dagligvarehandel. 

 

Kilde: Helsedirektoratet

 

Sist oppdatert: 23.02.2017