Vi bruker cookies (informasjonskapsler) på brodogkorn.no til analyseformål, tilpasning av innhold, annonser og for å videreutvikle våre tjenester. Ved å bruke nettstedet samtykker du til dette.
Les mer

Gå for grovt!

Det beste rådet for et godt og sunt kosthold er å spise variert og med måte. Grove brød og andre grove kornprodukter bør utgjøre en stor andel av kostholdet ditt, fordi de er viktige kilder til mange av de næringsstoffene kroppen trenger.
Skriv ut

Brød og kornprodukter er basisvarer i det norske kostholdet og står for ca. 25 % av det daglige energiinntaket i en gjennomsnittshusholdning. Grovt brød er både godt og sunt, men også rask og enkel mat å lage!

 

Kostfiber er viktig, og omtrent halvparten av all fiber i kosten kommer fra grove brød og annen kornbasert mat. Fiber finnes blant annet i de sammalte melsortene, havregryn, byggryn og andre grove kornvarer.

 

Fiber er bra for å holde vekten fordi fiber gir en metthetsfølelse ved å «fylle opp» magen eller ved å arbeide ekstra lenge med maten. Høyt fiberinnhold er derfor med på å gjøre det lettere å spise tilstrekkelig med mat, uten å spise for mye. Fiber er dessuten med på å motvirke forstopping.

 

I tillegg gir høyt fiberinntak fordeler gjennom å fremme de sunne bakteriene i mage og tarm (prebiotika), det stabiliserer blodsukkeret og bidrar til å senke kolesterolet. Å spise fiberrik kost medfører også bedre tannhelse, da tygging av fiber øker spyttproduksjonen og dermed renser munn og tenner mer effektivt.

 

Grove brød er også en god kilde til protein. En grov brødskive på 40 gram gir tre til fire gram protein. Proteinet i brød er hovedsakelig gluten. Ved å velge proteinrikt pålegg som for eksempel rene kjøtt- og fiskepåleggsprodukter, sikrer man enkelt store deler av det daglige proteinbehovet i kosten.

 

Grove kornprodukter bidrar i tillegg med tiamin, folat, jern, sink og E-vitamin, stoffer som er viktige for at kroppen skal fungere godt. Fettinnholdet i brød og rent korn er lavt, og fettypen er gunstig med hovedsakelig en- og flerumettet fett.

 

Innholdet av de ulike vitaminene og mineralene varierer noe mellom kornartene. Det er allikevel utmalingsgraden, det vil si hvor stor andel av hele kornet som inngår i sluttproduktet (grovhetsgraden), som er avgjørende for hvor mye mineraler og vitaminer man finner i maten.

 

Helsemyndighetene anbefaler oss derfor å spise grove kornprodukter hver dag. Disse bør til sammen gi 70 gram sammalt mel for kvinner og 90 gram for menn. Eksempler på hva dette utgjør i praksis for en voksen mann:

 

  • Fire grove brødskiver (merket ekstra grovt eller grovt på brødskalaen)
  • En tallerken grov kornblanding og to grove skiver
  • En tallerken havregrøt og en porsjon fullkornspasta eller byggryn
  • To tallerkener havregrøt

De som er fysisk aktive og har et høyt energiforbruk, trenger mer karbohydrater og kan gjerne spise mer grove kornprodukter enn det som er anbefalt.

 

Tabellen under viser beregnet næringsinnhold i to skiver grovbrød, 2 skiver loff, 1 porsjon havregrøt og en porsjon byggryn. Beregningen er gjort på grovbrød og loff bakt med vann som deigvæske og grøt kokt på vann. Næringsinnholdet øker hvis man benytter melk som væske.

 nybakt-tabell-en1276704651

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Sist oppdatert: 16.03.2017