Matkornpartnerskapet

Nyheter Korn og mel Kosthold Bærekraft Matpakketips

Slik kan vi styrke norsk selvforsyning

Med ny klassifisering av mathvete, kan mer av kornet vi produserer komme til nytte som mat.

Publikasjoner fra Matkornpartnerskapet

Rapporter Scenarieanalyse av norsk mathveteproduksjon   Rapport: Økt, miljøtilpasset og mer robust norsk mathveteproduksjon – En scenarieanalyse av fremtidig utvikling for norsk mathveteproduksjon (utgitt 2025)   Markedstilpasset norsk mathveteproduksjon   Rapport: Markedstilpasset norsk mathveteproduksjon: Tilpasninger i klasseinndelingen for å øke utnyttelsen av norsk mathvete (utgitt 2024)   Markedet for norsk korn   Rapport: Markedet for […]

Nå sås det millioner av brød på norske jorder

I disse dager går såkornet i jorda som kan gi 600 millioner norske brød. Kornproduksjonen er utrolig viktig for selvforsyningsgraden i Norge.

Forbrukerne vil ha norske brød

Ny forbrukerundersøkelse viser at 60 prosent av forbrukerne legger stor vekt på at brødet er norsk når de handler. 80 prosent mener også at kaller man et brød med norsk navn, så må kornet i melet være norsk.

Norsk matkorn kan dekke det norske matkornbehovet

Norge kan ha 90 % dekning av norsk matkorn. Men skal dette bli et stabilt nivå må bransjen ta grep og politikken tilpasses. Hvis ikke blir egendekningen trolig 50-60 % som har vært snittet siden 2010.  

Bytt ut importert ris med norsk bygg

– Flere norskproduserte brød ligger til heving, og en samlet bransje arbeider for at forbruker skal finne flere norske brød i butikk. Samtidig oppfordrer vi til å erstatte ris med norsk bygg, sier Nina Sundqvist, adm.dir. i Stiftelsen Norsk Mat.

Havrebrød – fra jord til bord

Havreforbruket i Norge har doblet seg på 15 år. Havre er blitt trendy. Viktige årsaker er flere nye havreprodukter og mer kunnskap om helseeffekten ved å spise havre.

Spesialkorn på norsk

De siste årene har etterspørselen etter mel fra de gamle kornartene økt. Vi opplever stigende interesse for lokalmat, håndverksbaking, hjemmebaking og at jorda skal dyrkes på en bærekraftig måte.