Vi bruker cookies (informasjonskapsler) på brodogkorn.no til analyseformål, tilpasning av innhold, annonser og for å videreutvikle våre tjenester. Ved å bruke nettstedet samtykker du til dette.
Les mer

Matkornpartnerskapet

Publikasjoner fra Matkornpartnerskapet

Rapporter Markedstilpasset norsk mathveteproduksjon   Rapport: Markedstilpasset norsk mathveteproduksjon: Tilpasninger i klasseinndelingen for å øke utnyttelsen av norsk mathvete 2024   Markedet for norsk korn   Rapport: Markedet for norsk matkorn 2023   Falltallsrapport   Fagrapport: Krav til falltall i norsk mathvete 2022   Årets mathvetekvalitet   Rapport om årets mathvetekvalitet 2023 Rapport fra pilotprosjekt […]

Nå sås det millioner av brød på norske jorder

I disse dager går såkornet i jorda som kan gi 600 millioner norske brød. Kornproduksjonen er utrolig viktig for selvforsyningsgraden i Norge.

Forbrukerne vil ha norske brød

Ny forbrukerundersøkelse viser at 60 prosent av forbrukerne legger stor vekt på at brødet er norsk når de handler. 80 prosent mener også at kaller man et brød med norsk navn, så må kornet i melet være norsk.

Norsk matkorn kan dekke det norske matkornbehovet

Norge kan ha 90 % dekning av norsk matkorn. Men skal dette bli et stabilt nivå må bransjen ta grep og politikken tilpasses. Hvis ikke blir egendekningen trolig 50-60 % som har vært snittet siden 2010.  

Bytt ut importert ris med norsk bygg

– Flere norskproduserte brød ligger til heving, og en samlet bransje arbeider for at forbruker skal finne flere norske brød i butikk. Samtidig oppfordrer vi til å erstatte ris med norsk bygg, sier Nina Sundqvist, adm.dir. i Stiftelsen Norsk Mat.

Havrebrød – fra jord til bord

Havreforbruket i Norge har doblet seg på 15 år. Havre er blitt trendy. Viktige årsaker er flere nye havreprodukter og mer kunnskap om helseeffekten ved å spise havre.

Spesialkorn på norsk

De siste årene har etterspørselen etter mel fra de gamle kornartene økt. Vi opplever stigende interesse for lokalmat, håndverksbaking, hjemmebaking og at jorda skal dyrkes på en bærekraftig måte.

Det store bildet

I Norge må vi ha en tydelig ambisjon om selv å produsere matkornet vi spiser.