Vi bruker cookies (informasjonskapsler) på brodogkorn.no til analyseformål, tilpasning av innhold, annonser og for å videreutvikle våre tjenester. Ved å bruke nettstedet samtykker du til dette.
Les mer

Årets norgesmester i lunsj er kåret

Laget Foodforce fra Tingvoll er årets favoritt både blant fagjury og publikum. Ungdomsskoler over hele landet har i februar og mars konkurrert om å bli årets norgesmester i lunsj.
Skriv ut

Åse Michaelsen

NM i lunsj er forankret i nasjonale kostholds satsinger. Folkehelseminister Åse Michaelsen er opptatt av fokuset konkurransen har mot ungdomsmålgruppen og sier i en kommentar:
– Mange tror at ungdommer bare vil ha pølser og pizza, boller og brus. Sånn er det ikke! Ungdommene som delta i årets NM i lunsj har laget sunne, vakre og gode lunsjer. Både vinneren, FoodForce, og de andre finalistene viser en imponerende kreativitet og bevissthet om kosthold i sine lunsjer. Det er viktig å ikke legge lista for høyt, men å gi god inspirasjon til sunne skolemåltider som mange kan lage. Gratulerer til vinneren og alle deltakerne!

 

Laget Foodforce utpekte seg som verdig vinner og består av 14 ivrige elever fra 8. og 9. trinn på Tingvoll ungdomsskole i Møre og Romsdal.

 

Fagjuryen trekker fram følgende ved årets vinner:
– FoodForce har levert et solid konsept, vist høy matkompetanse og kreativitet. De har bidratt til å sette skolemåltidet på agendaen ved å engasjere både skoleledelse, kommune og lokalsamfunnet. Spesielt imponerende er samarbeidet som er opprettet med flere lokale aktører og fokuset de har på bærekraft i sitt konsept, ved for eksempel å bruke rester av skolefrukt inn i nye retter på en veldig god måte.

 

Tirsdag 24. april reiser fagjuryen tilbake til Tingvoll for å feire vinnerne og overrekke pengepremien på kr 30 000 kroner til vinnerlaget. Konkurransen har i tillegg hatt en publikumsavstemming på Facebook og laget Foodforce tok også her seieren i land og vinner ytterligere kr 5 000 som årets publikumsfavoritt.

 

Bakgrunn

NM i lunsj er en kreativ konkurranse med fokus på godt kosthold og matglede, der elevene selv kommer opp med løsninger på skolemat de ønsker, uavhengig av om de spiser tradisjonell matpakke eller det er kantineløsning på skolen. Elevene blir utfordret på om lunsjforslaget de kommer opp med kan gjennomføres på skolen og om det er mulig å samarbeide med lokale aktører for å få til varige løsninger for måltidsituasjonen på sin skole.

 

Konkurransen har som overordnet mål og bidra til at flere av landets ungdomsskoleelever spiser et fullverdig måltid i en hyggelig setting i løpet av skoledagen og at de har et tilbud som er i tråd med Helsedirektoratets kostråd, Nasjonal handlingsplan for bedre kosthold og Nasjonal faglig retningslinje for mat og måltider i ungdomsskolen.

 
Sunn ungdomsmat er et samarbeid mellom Opplysningskontorene i landbruket og Norges sjømatråd hvor NM i lunsj er ett av tiltakene.