Vi bruker cookies (informasjonskapsler) på brodogkorn.no til analyseformål, tilpasning av innhold, annonser og for å videreutvikle våre tjenester. Ved å bruke nettstedet samtykker du til dette.
Les mer

16. oktober: Verdens brøddag

Hele verden spiser brød, men ikke nødvendigvis slike som vi her til lands er vant til. Den 16. oktober feirer vi Verdens brøddag, for å markere viktigheten av brød som mat.
Skriv ut

Brøddagen er lagt til samme dato som FNs organisasjonen for mat og landbruk (FAO) ble etablert. FAO ble stiftet 16. oktober 1945 med formål å bekjempe sult under mottoet «Fiat panis», som betyr «La det bli brød». Samme dag markerer vi også FNs verdens matvaredag for å skape oppmerksomhet rundt behovet for å skaffe tilstrekkelig og næringsrik mat til alle.

 

Brød spises over alt, i alle land og alle kulturer – i forskjellige variasjoner, og vi mennesker har spist brød i minst 10 000 år!

 

Et lite utvalg av verdens brødvaner

Mens vi i Norge gjerne sverger til grovbrød med pålegg, har andre land sine spesialiteter.

 

🇫🇷 Frankrike har sine baguetter.

🇮🇹 I Italia spiser de gjerne focaccia.

🇩🇰 Danskene spiser smørrebrød laget på grove rugbrød.

🇸🇪 Fra Sverige har vi fått knekkebrød.

🇬🇧 Engelskmenn spiser scones til ettermiddagsteen. 

🇲🇽 I Mexico lager de tortillas.

🇺🇸 Amerikanerne spiser gjerne bagels til frokost.

🇹🇷 …og i Tyrkia baker de pitabrød

 

>> Smaken av syv land på brødskiva

 

La oss bruke årets brøddag til å prøve ut bygg- og havrebrød! 

 

Bygg og havre er bærekraftig, gir positive helseeffekter og er blant det beste vi kan produsere i Norge. 

 

Bakerens byggbrød

Bak med bygg. Klikk for oppskrifter.

Per i dag spiser vi kun 3000 tonn bygg i året her i Norge, men vi produserer hele 500 000 tonn. Det er med andre ord et stort potensial for å øke nordmenns inntak av bygg. Ja, vi burde faktisk lett kunne tidoble 10 bruken av bygg som råvare i det norske kostholdet.

 

Bygg har mange positive helseeffekter. Kostfiberet betaglukaner hjelper til med å stabilisere blodsukkeret og forebygge flere livsstilsykdommer. I tillegg har bygg den høyeste fiberandelen av alle kornartene. Det bidrar til å holde deg mett lenger, senke kolesterolet, forbedre tarmfunksjonen og gi en mulig forebygging mot enkelte krefttyper.

 

>> 6 gode oppskrifter på byggbrød

 

Havre gir gode og saftige brød. Klikk for oppskrifter.

Havre er bokstavelig talt sunn hjertemat fordi havre har høyt innhold av flerumettet fett som kroppen ikke kan produsere selv, og bidrar derfor til å redusere kolesterolnivået. Havre er også godt for magen fordi de vannløselige fibrene forbedrer tarmens mikroflora og fremmer de sunne bakteriene i mage- og tarmsystemet. På grunn av havrens regulerende effekt på blodsukkeret har kornet også en gunstig effekt ved diabetes.

 

>> 7 saftige brød med havre

 

Brød for alle

Den internasjonale brøddagen handler ikke bare om å markere brødet i seg selv. Den handler om å tenke på hva vi kan gjøre for de over 800 millionene som er rammet av sult i verden. 78 år etter er det fortsatt et godt stykke igjen før FAOs mål å bekjempe sult er nådd. Her i Norge er det å redusere vårt matsvinn en av de enkleste måtene å være solidarisk med alle de som ikke får den maten de trenger. Det er også en av de mest effektive måtene vi kan jobbe med bærekraft på.

 

>> Hva kan man gjøre for å redusere matsvinn av brød?

 

Verdens brøddag handler om bevissthet om at alle ikke har tilgang til godt brød, og bidrag til hvordan vi kan hjelpe til. Den handler om klimaavtrykk og hvordan vi kan bidra positivt til å gjøre det mindre for matproduksjonen. Og det handler om å ta vare på vår egen helse. En slik dag er det verdt å markere.

 

Sist oppdatert: 3.10.2023

Finn mer om samme tema: