16. oktober: Verdens brøddag

Hele verden spiser brød, i sine forskjellige varianter. Den 16. oktober feirer vi verdens brøddag, en dag markert i Norge mange år.
Skriv ut

Dagen er satt på samme dag som FNs verdens matvaredag fordi denne dagen er til for å «skape oppmerksomhet rundt behovet for å skaffe tilstrekkelig og næringsrik mat til alle.» 

 

Brød er jo på alle måter også en av de få matvarene som spises over alt, i alle land og alle kulturer – i forskjellige variasjoner. Vi mennesker har spist brød i minst 10 000 år!

 

Mens vi i Norge gjerne sverger til grovbrød med pålegg, har andre land sine spesialiteter.

Her er et lite utvalg av verdens brødvaner:

 

🇫🇷 Frankrike har sine bagetter.

🇮🇹 I Italia spiser de gjerne focaccia.

🇩🇰 Danskene spiser smørrebrød laget på grove rugbrød.

🇸🇪 Fra Sverige har vi fått knekkebrødet.

🇬🇧 Engelskmenn spiser scones til ettermiddagsteen. 

🇲🇽 I Mexico lager de tortillas.

🇺🇸 Amerikanerne spiser gjerne bagels til frokost.

🇹🇷 …og i Tyrkia baker de pitabrød

 

 

Brød er bærekraftig

Vi på Opplysningskontoret for brød og korn bruker merkedagen Verdens brøddag til å sette søkelyset på korn og bærekraft:

 

Miljø, klima og bærekraft er viktige temaer hvor kornet har en nøkkelrolle. Korn har et lite klimaavtrykk på jordkloden og er den råvaren som kan brødfø fremtidens befolkning. 

 

Sist oppdatert: 03.10.2018

Les eller skriv kommentarer