Verdens brøddag!

Den 16. oktober er verdens brøddag, en dag markert i Norge mange år. Vi har spist brød i minst 10 000 år!
Skriv ut

Brødet er viktig for oss nordmenn. Det er der for oss hver dag. I tykt og tynt. Brød har en plass i alle måltider, fra frokost til kveldsmaten. Hele 96 % av oss spiser brød regelmessig. Her er våre fem grunner til av vi elsker brød.

 

 

Fem grunner til å Elske brød:

Hjertebrød

Bak et hjertebrød til brøddagen og inviter dine kjære til nybakt måltid.

 

 1. Det smaker godt

  Duften av nystekt brød. Rykende ferskt brød, saftig med sprø skorpe, toppet med favorittpålegget. Finnes det noe bedre? 

 2. Gir energi og viktige næringsstoffer

  Spiser du korn og brød tilfører du kroppen din sunn energi og flere essensielle næringsstoffer. Blant annet b-vitaminer som er viktige for energiomsetningen i kroppen. Brød er også en av våre viktigste kilder til jern, et mineral som kroppen trenger for å frakte oksygen til cellene. 

 3. Korn er noe av det mest klimavennlige å spise

  Folk har kastet seg på grønn-mat-bølgen og bruker timesvis på å planlegge, handle inn til og lage fancy retter med eksotisk plantemat. Pussig nok virker det som om folk har glemt at korn (og brød) er plantemat. Å spise grønt og miljøvennlig er ikke vanskeligere enn å spise en brødskive..

 4. Brød bra for magen og hjertet

  Fiber i brød fyller opp magen og gir god metthetsfølelse. I tillegg motvirker fiber forstoppelse og fremmer sunne bakterier i tarmen. Fiber er og bra for hjertehelsen ved å stabilisere blodsukkeret og bidra til å senke kolesterolet i kroppen. Les mer om fiber her.

 5. Enkelt, kjapt og billig

  Brød er supermat til superpris. Et grovbrød a 750 gram koster i snitt 35 kroner, det blir under 50 øre per brødskive! Og det tar knappe to-tre minuttene å smøre en god blings. Dessuten er brødmat noe alle kan. Å lage en god blings er ikke avansert. Skjær ønsket antall brødskiver og ha på ønsket pålegg.

Verdens brøddag er satt på samme dag som FNs verdens matvaredag fordi denne dagen er til for å «skape oppmerksomhet rundt behovet for å skaffe tilstrekkelig og næringsrik mat til alle.» 

 

klimasmart

Server en klimasmart blings til lunsj

Korn og bærekraft

Vi på opplysningskontoret for brød og korn bruker merkedagen verdens brøddag til å sette søkelyset på korn og bærekraft. Politikerne har gitt oss sine beste klimatips. Vi har laget klimasmarte blingser og har samlet de beste oppskriftene for å gjenbruke brødet til både middag og dessert. Miljø, klima og bærekraft er viktige temaer hvor kornet har en nøkkelrolle. Korn har et lite klimaavtrykk på jordkloden og er den råvaren som kan brødfø fremtidens befolkning. 

 

 

Sist oppdatert: 16.10.2017

Les eller skriv kommentarer