Vi bruker cookies (informasjonskapsler) på brodogkorn.no til analyseformål, tilpasning av innhold, annonser og for å videreutvikle våre tjenester. Ved å bruke nettstedet samtykker du til dette.
Les mer

Smaken av syv land på brødskiva

Brød med pålegg er en matrett som har mange internasjonale variasjoner. Her er 7 smørbrød man kan spise for å markere Verdens brøddag 16. oktober.
Skriv ut

Mange opplever den trauste brødskiven med pålegg som en norsk matrett. Men blingsen er faktisk ganske internasjonal. I land fra hele verden finnes det sterke tradisjoner for sandwicher der lokale råvarer kombineres med brød. 

 

I anledning verdens brøddag 16. oktober har vi laget en liste over påsmurte brødskiver fra mange land. Alle disse kan man fint lage med typisk norske brød. Enten kan man svinge innom bakeren for å plukke med seg et ekstra godt brød, eller man kan bake selv.

 

Listen over internasjonale smørbrød spenner helt fra USA til Japan, med både kjente og ukjente smakskombinasjoner.  

 

🇺🇸 BLT-sandwich 

BLT sandwich

En klassisk sandwich som har blitt populær langt utenfor de amerikanske landegrensene. Forkortelsen står for bacon, lettuce, tomato – som sammen med en deilig majonesdressing er hovedingrediensene i sandwichen.

 

Oppskrift på BLT-sandwich finner du her.

 

🇩🇰 Rugbrød med leverpostei 

Rugbrød med leverpostei

Danskene elsker sitt mørke rugbrød – som i tillegg til god smak har gode helseeffekter fra det sunne rugkornet. Et ekte godt dansk smørrebrød lager du med hjemmelaget leverpostei, men en god leverpostei fra butikken kan være en smart snarvei. Serveres sammen med rødbetsalat og bacon.

 

Her finner du oppskriften på grovt rugbrød med hjemmelaget leverpostei.

 

🇬🇧 Afternoon tea sandwich 

oppskrift på Sandwicher til afternoon tea party med agurk, brie og røkelaks

Det blir ikke en riktig britisk afternoon tea uten de trekantede sandwichene med pålegg. Vi har laget tre forskjellige: En med agurksalat, en med egg royal og en med røkelaks.

Hvis du følger britisk afternoon tea-standard, lager du dem med hvitt brød og skjærer av skorpene, men de metter bedre om du lager dem av grovbrød med skorpen på.

 

Her er oppskriften på tre sandwicher til afternoon tea.

 

🇮🇹 Bruschetta med skinke 

Bruschetta med spekeskinke

En skive tørt brød kan bli til en italiensk delikatesse på 1-2-3. Alt du trenger å gjøre er å steke skivene sprø i stekepannen, gni dem inn med et hvitløksfedd og legge på spekeskinke og tomatsalat. Skal du lage mange, kan du også pensle dem med olivenolje og steke dem sprø i stekeovnen.

 

Oppskriften på bruschetta med skinke finner du her hos MatPrat.no.

 

🇸🇪 Smörgåstårtor i porsjonsform 

Smörgåstårta i porsjonsstykker

Dette er en sandwich for store anledninger: Svenskenes overdådige smörgåstårta, laget i porsjonsstørrelser. Disse inneholder loff, eggesalat, skinke og ostekrem – og er pyntet til fest med urter og spiselige blomster.

 

Her er oppskriften på smörgåstårtor i porsjonsstykker.

 

>> Er du glad i mat fra andre land anbefaler vi også en titt på artikkelen om fem bakere med brød fra hver sitt hjørne av verden.  

 

🇯🇵 Tonkatsu sando 

Tonkatsu sandwich fra Japan

Japan har mye mer enn sushi å by på. De har for eksempel tonkatsu sando – en sandwich med panert svinenakke, finstrimlet kål og tonkatsusaus.

 

Dette er en sandwich så god at du kan servere den når du får gjester – her er oppskriften.

 

🇫🇷 Croque monsieur 

Croque Moniseur

Dette franske ostesmørbrødet er laget med rikelige mengder skinke og ost. På toppen: En mektig god hvit saus med ost og sennep. Smørbrødet kan også lages med speilegg i tillegg, i såfall kalles det croque madame.

 

Her finner du oppskriftene på croque monsieur og croque madame.

 

Brød metter hele verden

Verdens brøddag feires 16. oktober hvert år, for å markere viktigheten av brød som mat. Råvaren korn er næringsrik, har lavere klimapåvirkning enn annen mat, gir mye kalorier per arealenhet og kan mette mange mennesker. 

 

I tillegg er korn den eneste matvaren av global betydning som kan spises i samtlige kulturer og religioner i verden. Brød er derfor et viktig virkemiddel når verden jobber for å redusere sult. 

 

Sist oppdatert: 16.10.23